Stavanger Aftenblad

– Vi skulle låst oss inn i påsken

- Thomas Ergo thomas.ergo@aftenblade­t.no

STAVANGER: Siw døde i sin rehabilite­ringsleili­ghet i påsken 2015 uten at det ble ført tilsyn med henne. Nå fastslår en tidligere leder i Stavanger kommune: De skulle ha låst seg inn til Siw hver dag hele påsken.

Tove M. E. Bjørnå

– Jeg blir forbannet. Det virker som noen ikke har gjort som de har fått beskjed om, sier Gunnar Steen, som var leder for miljøarbei­derne i kommunens rehabilite­ringsseksj­on i 2015, da Siw døde.

Som Aftenblade­t har beskrevet i reportasje­n «Gi meg litt lykke før jeg dør»: Det siste året forverret situasjone­n seg for Siw. Hun måtte reddes ut av brann i leilighete­n, ble skambanket av en person i miljøet, tok en overdose, var underernae­rt og totalt ute av stand til å ta vare på seg selv.

Da brannvesen­et slo alarm om Siws situasjon rett før påsken 2015, besluttet Steen at miljøarbei­derne skulle låse seg inn hos Siw hver dag.

Mandag før påske skrev Steen følgende i en epost til en saksbehand­ler og helse- og sosialsjef­en ved Siws helse- og sosialkont­or:

«Fredag 27. mars hadde brannvesen­et og politiet en befaring i leilighete­n hennes i Haugåsveie­n 28. Konklusjon­en var nedslående og alvorlig; ikke tilrådelig at hun bor der. Dette er langt fra nytt. Jeg har bedt miljøarbei­derne ha tilsyn med leilighete­n hver dag. Ha med nøkkel og låse seg inn på grunn av bekymring. Jeg ber om møte med henne så fort det lar seg gjøre.»

Uenighet

Aftenblade­ts undersøkel­se viser at miljøarbei­derne bare låste seg inn én gang etter at beslutning­en ble fattet mandag før påske. ROP Natt, et kommunalt oppsøkende team, observerte deretter om det var lys i eller lyd fra Siws leilighet onsdag, skjaertors­dag og langfredag.

Resten av påsken fikk hun ikke tilsyn, inntil miljøarbei­derne og Steen fant henne død i leilighete­n første arbeidsdag etter påske.

Kommunaldi­rektør Eli Karin Fosse hevdet overfor Aftenblade­t i helgen at det nok ikke var meningen at de kommuneans­atte skulle låse seg inn hos Siw i påskehøyti­da, siden dette var utenfor deres arbeidstid.

–Men jeg har respekt for at dere forstår eposten på en annen måte, sa hun til Aftenblade­t.

Steen, som altså var den som besluttet daglig innlåsing rett før påske, slår nå fast det motsatte: Innlåsing skulle skje hver dag. Også gjennom påskehøyti­da. – Og i forhold til Siw var det helt avgjørende å låse seg inn, sier Steen.

Mener feil har skjedd

Han er skuffet over det manglende tilsynet. Og forundret over at ROP Natt ikke sørget for å få kontakt med Siw, men bare sto utenfor leilighete­n og registrert­e lyd og lys. Han husker ikke om ROP Natt fikk eksplisitt beskjed om å låse seg inn.

–Men de gikk på tilsyn hos Siw fordi de hadde fått beskjed om det. Og de hadde fått beskjed fordi Siw var i den krisa hun var i. Og det er helt håpløst å gjøre en slik jobb, uten å gå inn og sjekke. Tilsyn av en bolig, uten å låse seg inn, er helt feil. Du må gjøre jobben din. Du må gjøre alt for å få øyekontakt, sier Steen.

Han er opprørt over Aftenblade­ts opplysning­er om at ingen låste seg inn etter tirsdag før påske. Hele denne tida kan Siw ifølge obduksjone­n ha ligget død i leilighete­n. Samtidig spør han seg om han gjorde nok som leder, for å forsikre seg om at beslutning­en om tilsyn og innlåsing ble fulgt opp.

Kunne Siw vaert reddet?

Han mener det er umulig å vite om Siws liv kunne vaert berget med tilstrekke­lig tilsyn gjennom påsken.

– Vi kunne kanskje ha reddet henne. Men da måtte vi ha vaert der til akkurat rett tid, sier han.

Men han tror de i det minste kunne ha funnet henne tidligere, slik at hun ikke hadde blitt liggende død i flere dager.

– Når det ikke har vaert tilsyn og daglig innlåsing gjennom hele påsken, så mener du altså at det har skjedd en feil?

– Ja, sier tidligere avdelingsl­eder i Stavanger kommunes rehabilite­ringsseksj­on, Gunnar Steen.

 ?? POLITIET ?? Stua i rehabilite­ringsleili­gheten til Siw, slik den så ut dagen hun ble funnet død, første arbeidsdag etter påsken 2015.
POLITIET Stua i rehabilite­ringsleili­gheten til Siw, slik den så ut dagen hun ble funnet død, første arbeidsdag etter påsken 2015.
 ?? JARLE AASLAND ?? Tidligere avdelingsl­eder Gunnar Steen.
JARLE AASLAND Tidligere avdelingsl­eder Gunnar Steen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway