Stavanger Aftenblad

Han fant opp 100-ugå i Sandnes

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

SANDNES: Kjøkkensje­fen Kristoffer Ryste Johnsen står bak 100-ugå i Sandnes. Inspirasjo­nen kommer New York og Kristiansa­nd, men nå har mange norske byer kopiert konseptet. – Vi startet dette for å få folk ut og for å vise fram det restaurant­bransjen har å by på. Siden starten har det vaert en vanvittig økning. Det er veldig kjekt, sier Kristoffer Ryste Johnsen.

Høsten 2013 tok han og Mathias Chermette kontakt med Sandnes sentrum og lanserte idéen til et arrangemen­t som kunne sette byens restaurant­er på kartet. De to var inspirert av suksessen til «Restaurant Week» i New York og «Spis for 100» i Kristiansa­nd.

– Vi skal ikke skryte på oss at vi kom på idéen helt selv, sier Mathias Chermette.

Bransjen ble invitert, og mange ulike forslag ble diskutert. Resultatet ble at 100-ugå i Sandnes ble arrangert for første gang i februar 2014 med rundt 10.000 solgte retter.

400.000 retter

Den gang jobbet Chermette på Big Horn Steak House, mens Johnsen sto på kjøkkenet på Sandnes Brygge. Nå er Chermette ute av bransjen, mens Johnsen er kjøkkensje­f på Delikatess­en By Foodfighte­rs i Langgata.

– Som kjøkkensje­f kjennes det på kroppen når det er 100-ugå. Det er en kjekk, men tøff uke, sier Johnsen.

I høst ble det servert over 70.000 retter under 100-ugå i Sandnes, og til sammen har folk spist mer enn 400.000 retter siden starten for fem år siden. Det vil si mat for 40 millioner kroner.

–Det er jo fantastisk. Absolutt. Det er mer enn vi hadde sett for oss da vi startet dette, sier Chermette.

Siden starten har 100-ugå vaert arrangert to ganger i året. I september var målet å servere like mange retter som det er innbyggere i Sandnes. Det er fortsatt det hårete målet. Det vil si 77.057 retter; i høst klarte de 71.265.

Nå går 100-ugå av stabelen for ellevte gang fra 11. til 17. februar. På menyen står både oksekjaker, andelår og pig wings, en del av skanken på grisen. Det finnes også alternativ uten kjøtt og fisk, slik som gnocchi med grønnsaker, quinoa, gremolata, nøtter og parmesan.

New York og Kristiansa­nd

I New York begynte man med «Restaurant Week» allerede i 1992. Den gang var det et tilbud om billigere lunsj til rett under 20 dollar på noen av de beste restaurant­ene.

Nå er over 300 restaurant­er med på arrangemen­tet to ganger i året. Da kan man få to-retters lunsj til 26 dollar (220 kroner) eller 3-retters brunsj/middag for 42 dollar (357 kroner), også på flere restaurant­er med Michelin-stjerner.

I Kristiansa­nd begynte de så smått i 2010. Første året var 12 steder med på konseptet. To år seinere var antallet mer enn doblet til 26 steder, som serverte nesten 24.000 retter. Siden har arrangemen­tet vokst seg større år for år, og i fjor ble det servert 83.111 retter. Det langsiktig­e målet er å servere én rett per innbygger, det vil si 91.440.

– Sandnes var en av de første byene som kopierte konseptet. Nå er det minst 20 byer som har kopiert oss, og det er helt topp at Sandnes har suksess. Målet vårt er å få flere til å komme seg ut og spise og se mangfoldet av restaurant­er, sier prosjektle­der Henning Ross Vestavik for «Spis ute uka» i Kristiansa­nd.

Byer som Fredriksta­d, Moss, Mandal, Porsgrunn, Lillesand og Mo i Rana har alle ulike varianter av konseptet. I Lillesand heter det 1–2–3 Spis, og rettene koster også 123 kroner.

Endret navn

I fjor valgte Kristiansa­nd å endre navnet på arrangemen­tet fra «Spis for 100» til «Spis ute uka» for å kunne differensi­ere prisene litt mer, og restaurant­ene kan selv velge om de vil tilby en rett til 100, 125 eller 150 kroner.

– Vi startet med «Spis for 100» for å gjøre noe for å få folk til å gå ut i den stille perioden om vinteren. Kristiansa­nd er kjent som en by der mange går ut om sommeren. Derfor valgte vi den uken i året som var mest stille, og nå er første uken i februar blitt den uken i året der det er mest å gjøre. De som leverer bra har en kjempemuli­ghet til å skaffe seg kunder resten av året, sier Vestavik.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? – Som kjøkkensje­f kjennes det på kroppen når det er 100-ugå. Det er en kjekk, men tøff uke, sier Kristoffer Ryste Johnsen.
PÅL CHRISTENSE­N – Som kjøkkensje­f kjennes det på kroppen når det er 100-ugå. Det er en kjekk, men tøff uke, sier Kristoffer Ryste Johnsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway