Stavanger Aftenblad

Bruk av overtid og ekstravakt­er utgjør ni–ti årsverk på akutten

- Ola Fintland journalist ola.fintland@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Hver eneste dag jobbes det i snitt 44 timer overtid og ekstravakt­er på akuttmotta­ket ved Stavanger Universite­tssjukehus. Det blir mer enn 300 timer i uken og utgjør ni–ti årsverk. Det er ingen spøk å jobbe på et akuttmotta­k. Her kommer pasientene som trenger øyeblikkel­ig hjelp, og minutter kan vaere forskjelle­n på liv og død. Det betyr også at det kreves nok bemanning med kompetanse og erfaring. y SMS, 4. januar: MAYDAY, MAYDAY. Det er stor pågang av pasienter, og vi TRENGER 2 SYKEPLEIER­E MED EN GANG.

Totalt ble det jobbet tett opp mot 16.000 timer overtid og ekstravakt­er ved akuttmotta­ket ved SUS i fjor. Av dette er cirka 5750 timer ekstravakt­er og 10.214 timer overtid. Det utgjør 13 prosent av alle de 120.000 arbeidstim­ene som ble lagt ned for å ta hånd om de mest akutte pasientene. Tallet inkluderer bare pasientbeh­andling (klinisk), ikke ledere, da ville tallet vaert noe lavere. y SMS, 5. januar: OBA (Observasjo­ns – og behandling­savdelinge­n red.anm.) trenger en sykepleier på vakt nå i ettermidda­g. Med en normal arbeidsuke på 37,5 timer og fem uker ferie vil et årsverk utgjøre 1695 timer. Det betyr at bruken av overtid og ekstravakt­er utgjør 9,4 årsverk.

Ansatte som jobber tredelt turnus på dag, kveld og natt har ukentlig arbeidstid på mellom 33,6 og 35,5 timer avhengig av mengden ubekvem arbeidstid. Én time arbeid om natten regnes som 1 time og 15 minutter, og 1 time arbeid på søn- og helgedager regnes som 1 time og 10 minutter. Da kan et årsverk komme ned i 1568 timer. Det betyr at bruken av overtid og ekstravakt­er utgjør ti årsverk. y SMS, 6. januar: Mottak trenger 1 til 2 sykepleier­e med en gang. Helst en som kan vaere på akuttpolik­linikk. Aftenblade­t har selv vaert i kontakt med og blitt kontaktet av flere som reagerer på bruken av overtid og ekstravakt­er ved akuttmotta­ket. De fleste av disse arbeider ved akuttmotta­ket i dag, men det er også andre som reagerer.

– Bra at dette endelig blir belyst, skriver en tidligere ansatt. Han mener turnusen er basert på at ansatte dekker opp ekstravakt­ene.

– Det er viktig at ledelsen endelig ser at bemanninge­n på akuttmotta­ket er for dårlig, skriver en som er ansatt på en annen avdeling på SUS. Han peker på at gode sykepleier­e slutter i fleng og at det har pågått varsling over flere år uten nevneverdi­g bedring. y SMS, 8. januar: Mottak kaller! Vi har behov for en sykepleier til nattevakt i natt. På akuttmotta­ket i Stavanger er ikke SATS navnet på en treningskj­ede. For å vurdere og prioritere pasienter som trenger øyeblikkel­ig hjelp, er det ikke nok med en medisinsk diagnose. Sykdom og skader har ulik alvorlighe­tsgrad og utvikler seg forskjelli­g over tid. Det handler om å fange øyeblikket og forutse utviklinge­n. Derfor deles pasientene inn i rød, oransje og gul-kategori. Den røde kategorien er mest kritisk.

Verktøyet er tilpasset norske forhold, men er utviklet av leger, sykepleier­e, og ambulansea­rbeidere i Sør-Afrika, derfor navnet SATS, South Africa triage system. y SMS, 21. januar: Hei, alle sammen. Vi har behov for 2 sykepleier­e til mottak nå. Håper noen av dere har mulighet til å komme inn:) y SMS, 22. januar: Hei. Vi trenger flere sykepleier­e på jobb i kveld. Kan noen tenke seg? y SMS, 22. januar: Hei. Vi er på nivå 3 med røde/oransje - er det noen som kan jobbe ekstra i natt??

26 ledige vakter på 13 dager

De siste ukene har striden mellom ansatte og ledelsen spisset seg til, og partene har ikke klart å

 ??  ?? Totalt ble det jobbet tett opp mot 16.000 timer overtid og ekstravakt­er ved akuttmotta­ket ved Stavanger Universite­tssjukehus i fjor.
Totalt ble det jobbet tett opp mot 16.000 timer overtid og ekstravakt­er ved akuttmotta­ket ved Stavanger Universite­tssjukehus i fjor.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway