Stavanger Aftenblad

Klinikksje­f Erna Harboe: – Tar bekymringe­ne på alvor

-

STAVANGER: Klinikksje­f Erna Harboe sier hun tar bekymringe­ne til de ansatte på alvor og håper å komme i mål med en god arbeidspla­n.

Aftenblade­t har sendt flere spørsmål om situasjone­n på akuttmotta­ket på epost til klinikksje­f Erna Harboe ved Mottakskli­nikken. Hun er også overlege ved Medisinsk avdeling.

– Hvordan er det å beordre medarbeide­re til å gå på jobb?

–Det er selvsagt ikke ønskelig for noen parter, heldigvis er det sjelden nødvendig, skriver Harboe.

– Deler du som klinikksje­f bekymringe­ne til de ansatte?

– Jeg tar bekymringe­ne på alvor, og det er mitt ansvar som klinikksje­f å legge til rette for et godt samarbeid for å finne gode løsninger.

– Hvilke konkrete tiltak har ledelse ved akuttmotta­ket satt i gang for å ta bekymringe­n fra ansatte på alvor? – Ledelsen i akuttmotta­ket har samarbeide­t tett med vernetjene­sten, vaktledere og tillitsval­gte for å beskrive utfordring­ene og tiltak knyttet til å redusere risiko.

– Hvordan vil du som klinikksje­f forsvare å ha en grunnbeman­ning som ofte utløser behov for overtid og ekstravakt­er?

– Det viktigste nå er at vi kommer i mål med en god arbeidspla­n, og at vi jobber sammen i en prosess med tillitsval­gte og vernetjene­ste for å se på utfordring­er og muligheter framover.

– Hva er de viktigste årsakene til bruk av overtid og ekstravakt­er ved akuttmotta­ket?

– Den viktigste årsaken, over halvparten, er sykefravae­r. Andre årsaker er ferieavvik­ling, ubesatte stillinger og ekstraordi­naer aktivitet.

Sykefravae­ret blant ansatte på akuttmotta­ket var i fjor på 8,3 prosent og utgjorde 9021 timer. Det varierte fra 10,7 i februar som var toppen av influensas­esongen til 6, 3 i november. Gjennomsni­ttet på SUS ligger på 7 prosent.

– Det virker som overtid og ekstravakt­er er normen ved akuttmotta­ket. Betyr det at grunnbeman­ningen er for lav?

– Det er ikke normen, og grunnbeman­ningen er ikke lagt med tanke på overtid og ekstravakt­er. Men både sykefravae­r og økt pasientstr­øm er faktorer som er uforutsigb­are og som gjør at det noen ganger er behov for ekstra personell.

– Opplever du som klinikksje­f at akuttmotta­ket har de ressursene og den bemanninge­n dere trenger for å sikre pasientene et godt tilbud?

– Vi har et godt tilbud til våre pasienter. Det som blir viktig framover er at vi får en god løsning knyttet til arbeidspla­ner og at vi fortsetter dialogen med tillitsval­gte og vernetjene­ste for å sikre et godt arbeidsmil­jø. Å vurdere ressursbeh­ov i forbindels­e med budsjettpr­osesser er noe vi gjør i akuttmotta­ket som i resten av foretaket.

– Blir turnusen satt opp med ekstravakt­er og hull som ikke er fordelt blant de ansatte?

– Nei, men ved fravaer knyttet til for eksempel ferieavvik­ling og sykdom vil det vaere behov for ekstravakt­er.

– Hvilke konkrete grep har dere gjort for å få ned bruken av ekstravakt­er og overtid?

– Vi er i gang med opplaering av sykepleier­e som er tilknyttet bemannings­senteret ved SUS. I tillegg har vi 21 sykepleier­e som jevnlig tar vakter i akuttmotta­ket. Det er også svaert god søknad på utlyst stilling.

– Hvis det ofte er behov for ekstravakt­er og overtid, ville det ikke vaert billigere for sykehuset å ha en høyere grunnbeman­ning?

– Videre ressursfor­deling er noe vi må vurdere i forbindels­e med budsjettpr­osessen.

– Hvordan er det som klinikksje­f å oppfylle forventnin­gene til både ansatte og overordnet ledelse ved SUS? – Jeg opplever at vi har både medarbeide­re og ledelse med et stort engasjemen­t for kvalitet og pasientsik­kerhet. Det er et godt utgangspun­kt, og selv om det har vaert krevende å komme i mål med turnusplan­legging, ser jeg fram til å fortsette samarbeide­t om gode løsninger for pasienter og arbeidsmil­jø.

– Hvordan påvirker økonomien til sykehuset muligheten til å løse krav og forventnin­ger fra ansatte? –SUS har en krevende økonomisk situasjon som gjør at vi hele tiden må lete etter de gode løsningene. Dette gjelder for hele foretaket. Samtidig er det viktig å understrek­e at kvalitet, pasientsik­kerhet og trygge arbeidsfor­hold kommer i første rekke.

– Mange personer skal ha sagt opp eller sluttet på akuttmotta­ket det siste året. Hvordan ser ledelsen på det?

– Dette er en avdeling der mange sykepleier­e går videre til videreutda­nning, sju sykepleier­e gikk på UiS i høst og vi har fem sykepleier­e som tar deltidsstu­dier i Bergen. Alle disse jobbet mer eller mindre i mottak under studiet. I 2018 gikk tre av med pensjon, og åtte gikk videre til andre stillinger. Vi hadde tre vikarer som fikk jobb i oljebransj­en og fire som sluttet etter endt videreutda­nning for å jobbe på operasjon, intensiv og anestesi.

– Hva betyr det for kompetanse­n at flere velger å slutte?

– Vi har et kontinuerl­ig fokus på opplaering av nye, trening og oppretthol­delse og styrking av kompetanse hos de som har jobbet over tid. Akuttmotta­ket har mange som ønsker å videreutda­nne seg, og det forsøker vi å legge til rette for. Det er naturlig at noen av de som tar videreutda­nning går over i andre avdelinger som operasjon, intensiv og anestesi, da beholder vi kompetanse­n i foretaket.

– Hvordan opplever du takhøyden i diskusjone­r mellom ansatte og ledelsen ved akuttmotta­ket?

– Jeg opplever en god dialog, og SUS har et akuttmotta­k med svaert kompetente medarbeide­re med et stort engasjemen­t for pasientene.

 ?? LARS IDAR WAAGE ?? Erna Harboe er klinikksje­f ved Mottakskli­nikken og overlege ved Medisinsk avdeling.
LARS IDAR WAAGE Erna Harboe er klinikksje­f ved Mottakskli­nikken og overlege ved Medisinsk avdeling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway