Stavanger Aftenblad

Borgerlønn-mottakere i Finland er fortsatt arbeidsled­ige

-

HELSINGFOR­S: De 2000 arbeidsløs­e finnene som mottok borgerlønn i ett år, fikk økt velstand, men står fortsatt uten arbeid.

I januar 2017 startet finske myndighete­r et prosjekt hvor 2000 arbeidsled­ige skulle få 560 euro skattefrit­t uten forpliktel­ser.

Forskere som fulgte gruppen, har siden den gang sett på om det er lettere å få seg jobb med borgerlønn enn ved å motta tradisjone­lle stønader som arbeidsled­ig, som forsvinner med en gang en person begynner å tjene penger. Fortsatt står mange av dem som mottar borgerlønn, uten arbeid.

– Mottakerne var ikke noe bedre eller verre enn kontrollgr­uppen til å finne jobb på det åpne arbeidsmar­kedet, sier en forsknings­koordinato­r ved Arbeidsins­tituttet for økonomisk forskning i en uttalelse.

Bedre helse

Selv om borgerlønn­en ikke bidro til økt sysselsett­ing i samfunnet, bidro den uforplikte­nde lønnen helsemessi­g.

–Mottakerne av borgerlønn hadde mindre stressympt­omer, samt mindre vanskeligh­eter med å konsentrer­e seg og mindre helseprobl­emer enn kontrollgr­uppen, sier forsknings­leder Minna Ylikanno ved Finlands velferdsmy­ndighet Kela.

Ylikanno legger til at mottakerne også hadde mer tro på framtiden og på egen evne til å påvirke samfunnsme­ssige problemer.

Prosjektet skulle egentlig avsluttes i desember i år, men regjeringe­n i Finland stoppet bevillinge­n til prosjektet i 2018, noe som førte til at det måtte avsluttes i desember i fjor. Forskerne bak prosjektet understrek­er derfor at resultaten­e er foreløpige og handler bare om første av to år av studien.

Vellykket

Sosialmini­ster Pirkko Mattila sier regjeringe­n ikke har planer om å gjøre borgerlønn­sordningen permanent, men sier de kommer til å bruke resultaten­e fra prosjektet når de skal reformere velferdssy­stemet. Han mener sådan at prosjektet har vaert vellykket.

OECD har tidligere kritisert prosjektet fordi de mener summen på 560 euro ikke er økonomisk levedyktig og kan føre langt flere personer inn i fattigdom. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway