Stavanger Aftenblad

Sjekk hva folk har på bilskilten­e

-

BIL: Nå vurderer Statens vegvesen og Samferdsel­sdeparteme­ntet å åpne for personlige skilter også på andre kjøretøyer.

Ingrid E. Thoresen Bakker

skilt på motorsykle­r og hengere. Her er det en del tekniske og juridiske hensyn som må tas.

Det forteller Heidi Øwre. Hun er leder ved kontoret for kjøretøygo­dkjenning og registreri­ng i Statens vegvesen Vegdirekto­ratet.

– Vegdirekto­ratet jobber med dette nå, og vi antar at det vil vaere på plass innen utgangen av 2019, sier statssekre­taer Tommy Skjervold ved Samferdsel­sdeparteme­ntet.

Gyldig i Sverige og Danmark Tidligere har det kun vaert gyldig å bruke skiltene i Norge, men i fjor ble skiltene også gyldige i Danmark og Sverige.

– Vi har fått bekreftet fra Sverige og Danmark at det ikke er hindringer i deres regelverk mot å akseptere norske personlige kjennemerk­er. Det er derfor ikke nødvendig å ta med det originale kjennemerk­et når man kjører i disse landene, sier statssekre­taeren.

Det er foreløpig ikke igangsatt eller planlagt et arbeid om å forsøke å åpne opp for kjøring med personlige bilskilter i andre land.

– Vi vurderer om vi skal gi et oppdrag om å se naermere på dette, påpeker Skjervold.

Skal du kjøre bil i andre land enn Norge, Danmark og Sverige, må du derfor huske å ta med dine originale skilter.

Titalls millioner på skilter Statens vegvesen har tjent millioner på nordmenns iver etter å få personlige bilskilter.

I løpet av det første året, hadde nordmenn betalt over 50 millioner kroner. I 2018 var inntekten betrakteli­g lavere på rundt 17,5 millioner kroner.

Interessen var klart størst det første halve året. Det er ikke overrasken­de, mener Øwre.

– Det var forventet at trykket ville vaere størst i begynnelse­n. Nå mottar vi i gjennomsni­tt mellom 300 og 400 søknader i måneden, sier hun.

Ønsker seg flere skilter Torbjørn Aamodt er muligens én av dem som har betalt mest for å skaffe seg skiltene han vil ha. Sammen med kona har han nemlig fem skilt: y «TX» betyr Tesla X. y «ELTEMPO» er ment å vaere broren til Iltempo Gigante fra Flåklypa. y «EVE» står for Electrical

Vehical. y «TREX» betyr Tesla Rex

(kongen). y «Blue» er valgt fordi bilen er

blå.

De fem skiltene kostet tilsammen 45.000 kroner, men de angrer ikke.

– Vi tok oss råd til det. Vi synes dette er morsomt, selv om andre sier det er teit og unødvendig. Man skiller seg litt ut i mengden, sier han og legger til:

– Jeg vil ikke bare ha ett skilt i ti år. Jeg vil kunne bytte etter periode og humør. Det tar fem minutter å omregistre­re til et annet skilt, og så er det bare å bytte på bilen. Selv om personlige bilskilter ikke er et veldig nødvendig produkt, så gir det glede til mange. Det er nok for meg.

Men egentlig holder det ikke med fire skilter, innrømmer bilskilt-entusiaste­n.

Han har saerlig to nye skilt han ønsker seg: 2BB1, som er hans kallenavn, og IDE EL, et ordspill for ideell elbil.

– Men jeg er nødt til å besinne meg. Fire skilter holder for en stund, slår han fast.

Nordmenn kjører rundt med Av alle søknadene som er sendt inn, er det kun 6860 skilter som er innvilget og betalt av søkeren. Av disse er 6168 utlevert, men kun 5362 brukes på veiene.

– Det kan vaere mange ulike årsaker til at skiltet ikke er i bruk på veien enda. Det er vanskelig å gi noe generelt svar på hvorfor, sier Øwre.

På et personlig bilskilt, må skiltet bestå av minst to og maks syv tegn, inkludert mellomrom.

De vanligste kombinasjo­nene som brukes, er eget fornavn, etternavn og kallenavn. Men blant disse finner vi også skilter som FLUEHUE, 2HOT4U, AQUAVIT og BIEBER.

 ?? PRIVAT ?? Torbjørn Aamodt har jobbet for å få personlige bilskilter til Norge i tolv år. Han står blant annet bak Facebook-gruppen «Personlig bilskilt i Norge». Han får flest positive kommentare­r på skiltene sine. – Men når man skiller seg ut vil man alltid få noen negative reaksjoner. Jeg blåser i det, og bruker ikke energi på å bry meg, sier han.
PRIVAT Torbjørn Aamodt har jobbet for å få personlige bilskilter til Norge i tolv år. Han står blant annet bak Facebook-gruppen «Personlig bilskilt i Norge». Han får flest positive kommentare­r på skiltene sine. – Men når man skiller seg ut vil man alltid få noen negative reaksjoner. Jeg blåser i det, og bruker ikke energi på å bry meg, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway