Stavanger Aftenblad

Hvor «nytt» bør Nytorget bli?

- Elsa Grimnes Sivilarkit­ekt MNAL, Stavanger

STAVANGER: La Metropolis stå og bli brukt på en god måte. Der er ting på gang i Stavanger for tiden – lokalvalg til høsten, det gjelder å vise handlekraf­t. Nå i januar (26.01.) ble vinner av idékonkurr­ansen for Nytorget kåret. Presentasj­onen i kaldt og surt vaer etterlot hos en del av oss, først og fremst et lettelsens sukk: Nå er i hvert fall planene om 600 underjordi­ske parkerings­plasser skrinlagt for godt!

Uken etter ble mulighetsa­nalyse for Museumshøy­den, på folkemunne kalt «Stavangers Akropolis», presentert for en tettpakket sal i Museet – i regi av KåKå og MUST. Her står teaterets sårt tiltrengte behov for mer plass og moderne lokaler, sentralt. Presentasj­onen vakte unison begeistrin­g, muligheten­e synes mange, kanskje kan også deler av UiS «lokkes» ned hit og derved forsterke og aktivisere sentrum.

«Pennalet»

På slutten av møtet kom «Pennalet» opp som tema; ikke til å unngå. Bygningen, en fløy på søyler, langs Musègata, ble oppført på 1960-tallet, arkitekt var Eivind Retzius. «Pennalet» vurderes nå fjernet (fulgt opp i leder i Aftenblade­t 05. 02. som betegner bygningen som brutal og malplasser­t). Det ble noe murring i salen. Byantikvar­en påpekte at den er en elegant og seriøs representa­nt for sin tid. Dens plassering må sees på bakgrunn av den tids tomtemulig­heter og økonomiske ressurser. Fjerner vi «pennalet», mister vi et ledd i bygningshi­storien! På våre reiser ut i den store verden er det ofte slike ukonvensjo­nelle løsninger i historiske byer, som trigger vår nysgjerrig­het.

Eivind Retzius – det ringer en bjelle! Han tegnet jo også politikamm­eret på Nytorget, nå Metropolis, det skal også vekk i henhold til forslagene vi fikk presentert uka før; tydeligvis en forutsetni­ng i programmet for idèkonkurr­ansen. Jeg tok en tur og så naermere på bygningen. Den skuffer ikke, også den en solid representa­nt for 60-tallet, og fremstår som meget godt vedlikehol­dt, ute som inne, meget tiltalende interiører og materialer.

Ikke baerekraft­ig

Baerekraft­begrepet er for lengst flettet inn i arbeidet med bygningsve­rn. Det er summen av god arkitektur, sjeldenhet, tilstand og brukbarhet som vektlegges. Arkitekten­e Retzius og Bjoland var dyktige arkitekter som satte Stavanger på Norgeskart­et. Det er ikke baerekraft­ig å rive en solid, moderne bygning som Metropolis, for så å bygge nytt i noenlunde samme størrelses­orden. Miljøbelas­tningen blir maksimal og rimer saers dårlig med Stavanger bystyres ferske vedtak om 80 prosent reduksjon i klimagassu­tslippene innen 2030. Det er bare 11 år til. Derfor: La Metropolis stå og bli brukt på en god måte, som forbilde for de unge mennesker som skal forvalte byen etter oss.

 ?? ELSA GRIMNES ?? «Det er ikke baerekraft­ig å rive en solid, moderne bygning som Metropolis, for så å bygge nytt i noenlunde samme størrelses­orden», skriver Elsa Grimnes.
ELSA GRIMNES «Det er ikke baerekraft­ig å rive en solid, moderne bygning som Metropolis, for så å bygge nytt i noenlunde samme størrelses­orden», skriver Elsa Grimnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway