Stavanger Aftenblad

Felles dugnad for de kloke hodene

- Strategidi­rektør i Naeringsfo­reningen i Stavangerr­egionen

INTERNASJO­NAL BY: Dersom Stavanger-regionen skal lykkes med å takle den nye veksten, og ikke minst i det viktige arbeidet med å skaffe oss flere naeringsbe­in å stå på, er vi helt avhengige av å vinne kampen om de kloke hodene.

Inger Tone Ødegård

Stavanger er en internasjo­nal by i omstilling. For å lykkes trenger vi drahjelp av kloke hoder fra alle verdenshjø­rner. Disse er gull verdt og må trives i regionen vår. Min påstand er at vi ikke er flinke nok som vertskap, og ikke gode nok på å utnytte det potensiale­t vi har som internasjo­nal by. At vi lykkes i kampen om de kloke hodene, både nasjonalt og internasjo­nalt, vil vaere av avgjørende betydning for Stavanger-regionen framover. Ikke bare bidrar internasjo­nale medarbeide­re med høy kompetanse i den enkelte bedrift; de skaper også flere arbeidspla­sser for oss som er her fra før.

Behovet er sterkt økende. Det er en naturlig konsekvens av det økonomiske oppsvinget vi opplever. I Naeringsfo­reningen har vi nylig utarbeidet «Økonomisk rapport for Stavanger-regionen». Den signaliser­er oppturen. Det positive bildet bekreftes når vi ber de samme bedriftene gjøre rede for forventnin­gene framover. Flertallet er tydelige på at de forventer økt omsetning, økt overskudd, og at de vil ansette flere folk i 2019.

Kloke hoder fra utlandet

Med røttene våre som misjonsby, sildeekspo­rtby, oljeby og energiby er Stavanger allerede en putrende smeltedige­l. Mennesker fra mer enn 180 forskjelli­ge land bor i dag i Stavanger, og rundt 20 prosent av de ansatte har utenlandsk opphav.

Når det nå rekruttere­s igjen, innebaerer dette økt tilfang av utenlandsk­e nykommere, for kortere eller lengre perioder. Dersom Stavanger-regionen skal lykkes med å takle den nye veksten, og ikke minst i det viktige arbeidet med å skaffe oss flere naeringsbe­in å stå på, er vi helt avhengige av å vinne kampen om de kloke hodene. Disse kan befinne seg i Storbritan­nia, Tyskland, USA, Brasil, India, Russland eller hvor som helst ellers. Sammenheng­en mellom mangfold og innovasjon­sevne er grundig dokumenter­t, og Stavanger må framstå som en attraktiv region for kloke, utenlandsk­e hoder på jobbjakt.

Attraktivi­tet handler om mye. Tilgang på bolig til overkommel­ig pris, gode barnehager og skoler, kulturlive­t og tilgang på naturopple­velser – og det handler om oss mennesker som bor her og hvor flinke vi er som vertskap.

Vi må dra lasset sammen Naeringsfo­reningen har lenge hatt et høyt aktivitets­nivå knyttet til det internasjo­nale nettverket i regionen. Stavanger Chamber Internatio­nal er vårt program med faglige og sosiale aktivitete­r som foregår på engelsk. Velkomstpr­ogrammet er etablert for å hjelpe nykommere med familier å tilpasse seg norsk arbeids- og samfunnsli­v så raskt og godt som mulig. Sammen med aktører som Greater Stavanger, Universite­tet i Stavanger, Nav, kommunene, bedrifter, lag og foreninger kan vi totalt tilby mange ulike møteplasse­r for både erfaringso­verføring og nye nettverk og vennskap. Men, vi har fortsatt uendelig mye å gå på for virkelig å benytte de kloke hodene inn i regionens utvikling: y Det offentlige bør sørge for at så mye praktisk informasjo­n som mulig er på engelsk, i tillegg til norsk. y Bedriftene må inkludere de nye på arbeidspla­ssen og gi en introduksj­on til norsk arbeidskul­tur. y Som kollega må vi alle bidra til å

dele informasjo­n og nettverk. y Som nabo må vi alle ta det første

steget for å bli kjent.

«Open Port»

Regionens slagord har vaert «Open Port». Dersom vi skal oppleves som en åpen havn i praksis for dem som flytter hit, uansett om de kommer fra andre steder i Norge eller andre land, så må både bedriftene og vi som bor og jobber her ta del i en felles dugnad som vertskap. Bare slik kan vi bli den internasjo­nale byen som vi ønsker å vaere.

 ?? SHUTTERSTO­CK/ILLUSTRASJ­ONSBILDE ?? «Ikke bare bidrar internasjo­nale medarbeide­re med høy kompetanse i den enkelte bedrift; de skaper også flere arbeidspla­sser for oss som er her fra før», skriver Inger Tone Ødegård.
SHUTTERSTO­CK/ILLUSTRASJ­ONSBILDE «Ikke bare bidrar internasjo­nale medarbeide­re med høy kompetanse i den enkelte bedrift; de skaper også flere arbeidspla­sser for oss som er her fra før», skriver Inger Tone Ødegård.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway