Stavanger Aftenblad

En lang dags ferd mot sølv

- Kine Hult journalist kine.hult@ aftenblade­t.no

BERGEN: Å vaere i verdenstop­pen krever hardt arbeid. Det vet medlemmene i Stavanger Brass Band alt om. – En gang til. Konsentrer dere nå.

Dirigent Allan Whitington stopper musikerne på det samme stedet i stykket, for tredje gang på rad. En liten detalj må flikkes på. Igjen og igjen.

Det er lørdag, klokka har så vidt passert 12 på formiddage­n, og Stavanger Brass Band er samlet i et konferanse­rom på hotellet de bor på i Bergen. Kvelden i forveien framførte de pliktnumme­ret, «Concerto Grosso» av komponist Derek Bourgeois. Det gikk bra, men ingen vil si noe om akkurat hvor bra. Om det var bedre enn rivalene Eikanger-Bjørsviks og Manger Musikklags framføring­er, for eksempel. Denne dagen handler uansett alt om å gjøre en best mulig versjon av det selvvalgte stykket, «Midnight’s Butterflie­s» av den sveitsiske komponiste­n Maurice Donnet-Monnay. Musikken skildrer møllens bevegelser, i et moderne tonespråk inspirert av Olivier Messiaen. Stykket er åpenbart komplisert, og krever full konsentras­jon hos musikerne. Dirigent Whitington vil veldig gjerne vinne, og gir seg ikke før ting sitter akkurat slik han vil.

– Muligheten for å gå helt til topps er til stede. Det er veldig viktig for oss å gjøre det godt i denne konkurrans­en. En seier i kveld er inngangsbi­lletten til EM i 2020. Og det er viktig for korpsets videre utvikling. Men det krever vanvittig mye arbeid. Vi øver to kvelder i uka i oppkjøring­en til denne konkurrans­en, og flere helger. I tillegg øver musikerne hver for seg hjemme. Dette krever mye av dem, sier Whitington.

– Hva kjennetegn­er korps?

– At musikerne klarer å levere når det gjelder. At de forstår hverandre, lytter til hverandre, spiller på lag på alle måter, sier Whitington.

Dagens første øvelse er over.

et godt Instrument­ene pakkes ned og musikerne diskuterer hvor og når de skal spise. De har tett program og må planlegge nøye. Det er ikke mange timene til neste øvelse, som skal avholdes rett før korpset skal i ilden.

Gift med musikken

Selv om musikerne i Stavanger Brass Band spiller i korpset i fritiden, er det mange av dem som er profesjone­lle musikere. To av dem er ekteparet Torill Tynning og Per Illguth. Begge har mastergrad i sine respektive instrument­er, kornett og euphonium, begge har musikken som jobb, i kulturskol­e, grunnskole, korps og videregåen­de skole. Og begge har fremtreden­de roller i korpset, de spiller flere soloer, samt en duett på det selvvalgte nummeret. Det er ingen overdrivel­se å si at livet i stor grad dreier seg om musikk for de to.

 ?? PAUL S. AMUNDSEN ?? Det er ingen fancy backstage å snakke om når 76 korps skal konkurrere i løpet av to dager. Ragnhild Nødland og Frank Haukås Eikeland i Stavanger Brass Band forbereder seg i garderoben før de går på scenen i Grieghalle­n.
PAUL S. AMUNDSEN Det er ingen fancy backstage å snakke om når 76 korps skal konkurrere i løpet av to dager. Ragnhild Nødland og Frank Haukås Eikeland i Stavanger Brass Band forbereder seg i garderoben før de går på scenen i Grieghalle­n.
 ?? PAUL S. AMUNDSEN / FRILANS ?? Ekteparet Torill Tynning og Per Illguth er to viktige brikker i Stavanger Brass Band. Her gjør de seg klare til kveldens konkurrans­e.
PAUL S. AMUNDSEN / FRILANS Ekteparet Torill Tynning og Per Illguth er to viktige brikker i Stavanger Brass Band. Her gjør de seg klare til kveldens konkurrans­e.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway