Stavanger Aftenblad

Operagalla med litt av hvert

- Jo.fridstrom@aftenblade­t.no

STAVANGER: Lokale og internasjo­nale, gamle og unge, profesjone­lle og amatører samarbeide­r for å skape en allsidig operagalla. I alt har de 23 forskjelli­ge fremføring­er i løpet av kvelden.

Jo Fridstrøm

Publikumse­tene står tomme. På scenen står et fåtall musikere og forbereder seg. Siri Kval Ødegård beveger seg opp mot regirommet. Om bare noen minutter skal dørene åpnes. Hun tripper nervøst bortover.

– Hvor er alle sammen. Nå må de jo bli klare. Er de ikke klare?

Hun er produsent for operagalla­en og operasange­r, men hun skal ikke synge i dag. Det stopper henne ikke fra å vaere nervøs.

Men Ødegård har gjort jobben sin. Hvordan åpningen til operagalla­en vil gå, er ikke lenger opp til henne.

Smakebiter

Dørene åpnes og publikum begynner å fylle opp rommet. Årets operagalla er ikke utsolgt, slik som i fjor, men i år er den flyttet til den største konserthal­len i Stavanger konserthus. Opera Rogaland har derfor det største publikumet de har hatt. Det er tredje året de arrangerer operagalla.

I løpet av helgen skal de ha tre forestilli­nger. Fredag og lørdag er de i Stavanger konserthus, på søndag er de i Sandnes.

Konserthal­len blir mørk og publikum blir stille. Så braker det løs. En rekke fremføring­er vises på scenen. Operaer fra Verdi, Wagner og Rossini. Fra MacBeth til Mosé. Publikum klapper høyt mellom en hver av fremføring­ene.

Før kvelden er over vil de ha fremført Mozart, Donizetti, Paganini, Bernstein, Strauss og mer. Det er både opera, rene instrument­elle innslag og musikaler. En smakebit på litt av hvert av hva opera kan tilby.

På bakrommet

Bak i regirommet sitter en dame med lang erfaring innen opera. For noen år siden ville hun stått på scenen å sunget selv. Hun er en verdenskje­nt operasange­r, men nå har hun gitt stafettpin­nen videre til neste generasjon.

–Det er spennende å få de unge til å gjøre det jeg har gjort i 30 år. Bygge videre budskapet. Bygge opp det jeg laerte da jeg var aktiv, sier Elizabeth NordbergSc­hulz.

Hun er kunstneris­k leder for operagalla­en, og har vaert med i alle prosessene for å gjøre den klar. Om bare noen dager, skal hun begynne å planlegge neste års galla. Hun er svaert opptatt av å utvikle det unge operamiljø­et, både lokalt og internasjo­nalt.

– Det er enormt viktig å få med de unge. Vi har hentet inn unge musikere fra her i Stavanger, Oslo, København, London og Riga. Vi ønsker at ungdommen kan samles gjennom musikken.

En god miks

Halve orkesteret er italiensk, resten er norske. Både musikere fra fri felt, og universite­tstudenter fra fakultetet for utøvende kunstfag. Bak står kor. Flere studenter sammen med Mannskoret Matthew Marriot og elever fra kulturskol­er i Rogaland. Profesjone­lle og amatører er samlet for å stille i stand operagalla­en. Noen kommer fra utlandet, andre er lokale.

Det er så stor mengde av aldre, nasjonalit­eter, og roller at det er vanskelig å holde rede på alt. Ødegård derimot, er en av de som har kontroll.

Før helgen er over vil hun ha stått på scenen selv. Hun passer inn blant de profesjone­lle solistene. Likevel mener hun at det er de frivillige, som er de viktigste for operagalle­n.

– Det er utrolig gøy å ha med de frivillige. Vi andre er på jobb men de dropper fotballtre­ninger og andre ting for å vaere med. De er utrolig engasjerte, selv når vi har øvinger til sent på kveld. De er fremtiden.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Studentene får også prøve seg på scenen.
KRISTIAN JACOBSEN Studentene får også prøve seg på scenen.
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Siv Oda Hagerupsen er mezzo. Hun synger flere verk, blant annet fra Verdi og Rossini.
KRISTIAN JACOBSEN Siv Oda Hagerupsen er mezzo. Hun synger flere verk, blant annet fra Verdi og Rossini.
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Elizabeth Norberg-Schulz, til venstre, og Siri Kval Ødegård lar andre få stå på scenen for denne gang.
KRISTIAN JACOBSEN Elizabeth Norberg-Schulz, til venstre, og Siri Kval Ødegård lar andre få stå på scenen for denne gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway