Stavanger Aftenblad

– Det er så typisk Svindal

-

ÅRE: Kronprins Haakon mener Aksel Lund Svindal satte et utrolig punktum for en fantastisk karriere da sistnevnte lørdag tok VM-sølv i utfor.

Det var full fest for Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal på utøverhote­llet etter dobbeltsei­eren der Jansrud knep gullet to hundredels sekund foran Svindal.

På kakefesten lørdag kveld deltok også det norske kronprinsp­aret sammen med barna, som har fått oppleve tre norske medaljer under sitt korte opphold i den svenske VM-byen Åre.

VM-rennet var Svindals siste som toppalpini­st. 36-åringen legger opp etter en fantastisk karriere med blant annet fire OLmedaljer og ni VM-medaljer.

– Det er litt vemodig på en måte, men det er også et utrolig bra punktum for en fantastisk karriere. Jeg tenker det er litt typisk han. At han klarer å avslutte med en sølvmedalj­e i et VM, sa kronprins Haakon til NTB om Svindals avslutning på karrieren.

Kjempet mot tårene

Før kakefesten hadde de både fått med seg jubeldagen i bakken og en svaert emosjonell medaljeser­emoni, der «Gull-Jansrud» kjempet mot tårene under nasjonalsa­ngen.

– Det var flere som kjempet mot tårene i dag, det var virkelig stort, sier kronprinse­sse MetteMarit, som også trakk fram at de naere vennene Jansrud og Svindal sto sammen på pallen.

– Det var utrolig flott, det også. Når man har kjent hverandre så lenge og jobbet så hardt … og så får de resultater som nå. Det er ikke annet enn fantastisk.

To brødre som ikke er brødre 20 år etter at Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud traff hverandre for første gang, sikret de dobbelt norsk i VM-utforen i Åre.

– Høsten 1999. Det var første gang jeg traff Kjetil, sier Aksel Lund Svindal til pressen.

Han forteller om en fyr som sto med bagene sine og så seg litt rundt på ei hytte i Aurdal.

– Noen måtte jo si noe da, så jeg sa «sov hos oss, du», for vi hadde en ekstra madrass som lå på gulvet på rommet, sier VMsølvvinn­eren.

20 år senere sto de sammen på VM-pallen i Åre etter lørdagens utforrenn, Jansrud sto øverst etter å ha slått Svindal med to hundredele­r i sistnevnte­s aller siste renn som toppidrett­sutøver.

Vincent Kriechmayr ble nummer tre, 0,33 bak Jansrud. Siden høsten 1999 har Svindal og Jansrud delt rom rundt om i verden. De har stått hverandre naer i 20 år.

– For å dra noen syke sammenlign­inger: Det er et såpass tett forhold at vi er brødre som ikke er brødre, sier Jansrud, som presiserer at det ikke er noen referanse til den tidligere NRKserien med (omtrent) samme navn.

Etter bruddet i hånden i Kitzbühel i slutten av januar har Jansrud kjempet en kamp mot klokka for å bli VM-klar. Lørdag kjempet han mot klokka ned VM-bakken i Åre. Vinstragut­ten vant begge kampene: Det hadde han ikke trodd på forhånd.

– Nei, nei, selvfølgel­ig ikke. For to uker siden trodde jeg ikke at jeg kunne kjøre VM, egentlig.

Blir film

Nå bytter Aksel Lund Svindal bytter ut skiene med kinolerret­et. I flere år har et filmteam fulgt alpinisten, og resultatet blir en dokumentar­film som går tett på Svindal.

De siste årene har det ikke vaert mange øyeblikk i Aksel Lund Svindals liv der ikke Filip Christense­n, eller noen andre fra Field Production­s, har vaert i naerheten med et kamera.

Resultatet skal bli en kinofilm om Svindal.

– Det blir jo en slags dokumentar, sikkert. Eller det er jo det. Det er ekte, det er sant alt sammen. Det er ikke en spillefilm, og da blir veien litt til mens man går, sier Svindal.

Men filmen slutter ikke etter siste renn i Åre.– Jeg tror det blir veldig interessan­t hva som skjer framover, så vi er ikke ferdige ennå. Overgangen til etter at han har lagt opp er også et kapittel som må få del i filmen, sier Christense­n. Verken filmtittel eller premiereda­to er bestemt.

 ?? CORNELIUS POPPE, NTB SCANPX ?? Aksel Lund Svindal avsluttet en strålende karriere med VM-sølv og en klem fra kronprins Haakon.
CORNELIUS POPPE, NTB SCANPX Aksel Lund Svindal avsluttet en strålende karriere med VM-sølv og en klem fra kronprins Haakon.
 ?? CORNELIUS POPPE, NTB SCANPX ?? Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal hylles etter å ha sikret dobbelt norsk.
CORNELIUS POPPE, NTB SCANPX Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal hylles etter å ha sikret dobbelt norsk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway