Stavanger Aftenblad

Dette er den nye jaerbuen

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: Null grader og iskald vind. Men gled deg, det går raskt mot sommer, i år med en ny sort rhododendr­on fra Bryne. – Endelig kom an, melder Per M. Jørgensen, professor emeritus i botanikk ved Universite­tet i Bergen.

Han er en av Norges største rhododendr­oneksperte­r. I flere var han også sjef for Det norske arboret på Milde ved Bergen, det største i Skandinavi­a.

Nå sender han til Aftenblade­t årets første utgave av rhododendr­onforening­ens magasin, der hele forsiden viser et bilde av «Jaerperlå», den nye rhododendr­onen som er krysset fram i den lune hagen til Oddbjørn Fosse på Bryne.

Et mesterverk

– Den er spesielt fin. Har kremgule blomster med lilla skjaer. Det finnes heller, etter det jeg vet, ingen kjent hagesort med lignende blomster som er så hardfør. Den har beviselig klart seg i minus 30 grader, sa Per M. Jørgensen da Aftenblade­t skrev om saken i fjor.

Da hadde professore­n naermest hoppet i stolen hjemme i Bergen. Han fikk se et bilde av Jaerperlå, dro til Bryne og engasjerte seg personlig i arbeidet med å få den nye sorten registrert i «Royal Horticultu­ral Society» som står bak den internasjo­nale registreri­ngen av rhododendr­on.

Får beholde å-en

Jørgensen prøvde til og med å få den registrert på jaersk.

– Jeg tenkte det var ingen regler som kunne hindre dette. Det er bare latinisert­e navn som er forbudt på kultivarer. Men det var likevel en gledelig overraskel­se at den ble registrert med norsk å – som den eneste i arkivet. Så får vi heller leve med at ae ble til ae for «Jaerperlå», lyder det entusiasti­sk fra professore­n.

Det er ellers sjelden at det kommer nye rhododendr­on fra Norge. Jørgensen vet om totalt fem-seks sorter, og av disse er

 ?? GEIR SVEEN ?? Et mesterverk, sier botanikkpr­ofessoren om «Jaerperlå», den eneste med bokstaven å i registeret over den største planteslek­ten av treaktige planter på kloden.
GEIR SVEEN Et mesterverk, sier botanikkpr­ofessoren om «Jaerperlå», den eneste med bokstaven å i registeret over den største planteslek­ten av treaktige planter på kloden.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway