Stavanger Aftenblad

Laererløft­et må skje nå

- Leder Akademiker­ne kommune

LØNN: Hvis man mener alvor med å gjøre det mer attraktivt å jobbe i skolen, må vi endre måten lektorer og laerere forhandler lønn på.

Jan Olav Birkenhage­n

«Alle» er enige om at det bør bli enda mer attraktivt å vaere laerer. Skolens kvalitet er i stor grad avhengig av laereren i klasseromm­et. Entusiasme­n, evnen til å laere bort – og ikke minst laererens faglige kompetanse har enorm betydning for elevene senere i livet.

Mangler kompetanse

Vi har mange dyktige underviser­e i norsk skole i dag. Likevel vet vi at mange skoler mangler kompetanse. For eksempel har bare 53 prosent av mattelaere­rne på yrkesfagli­g videregåen­de både faglig og pedagogisk kompetanse. På barneskole­n er det bare 45 prosent av laererne som oppfyller kompetanse­kravene på 30 studiepoen­g i engelsk. Kvalifiser­te laerere er saerlig utfordrend­e å få tak i til yrkesfag og i NordNorge, ifølge 2018-tallene.

I dagens lønnssyste­m har den enkelte skole små muligheter til å bruke lønn for å sikre kompetanse­n de har behov for over tid. De siste ti årene er laererne den gruppen som har hatt den laveste lønnsutvik­lingen i hele kommune-Norge. Vi ser i tillegg at høy kompetanse heller ikke verdsettes nok innad i laerergrup­pen: Lektorene, med høyest utdanning, har eksempelvi­s hatt svakere lønnsutvik­ling enn både adjunkter og ukvalifise­rte laerere.

Akademiker­ne mener lokale forhandlin­ger på den enkelte arbeidspla­ss er løsningen for laererne, slik som er vanlig i resten av arbeidsliv­et. I dag lønnes lektorene og laererne i sentrale forhandlin­ger, uavhengig av kompetanse og innsats – og kommunenes og fylkeskomm­unenes rekrutteri­ngsbehov. Den enkelte skole må ha mulighet til å bruke lønn som virkemidde­l for å tiltrekke seg og beholde de beste.

Lønnssyste­met er hovedutfor­dring Denne måneden har kommunesek­torens interesse- og arbeidsgiv­erorganisa­sjon KS sine årlige strategiko­nferanser rundt om i landet. Ett av temaene som skal diskuteres er nettopp hvordan kommunene skal sikre nødvendig kompetanse i årene fremover. Kompetanse og kvalitet i skolen bør stå høyt på agendaen. For Akademiker­ne er det åpenbart at selve lønnssyste­met er en hovedutfor­dring. At norsk skole lykkes med å sikre kompetente og engasjerte laerere i klasseromm­et er selve nøkkelen til kvalitet – og helt avgjørende for å gjøre norske elever klare for et stadig mer komplekst og krevende arbeidsliv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway