Stavanger Aftenblad

Bodde hjemme til han ble 106 år

- Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no

SANDNES: Sven Soma ble 106 1/2 år. Inntil for et halvt års tid siden bodde han hjemme på gården. Unntaket var noen dramatiske år under krigen. – Det er ikke mange forunt å vaere klar og til stede i et så langt liv. Han har overlevd to verdenskri­ger, og veldig mye har skjedd i hans levetid, sier Rune Aasland.

14. februar døde onkelen Sven Soma på Rundeskoge­n boas. Han ble født 19. august 1912 og ble nesten 106 1/2 år. Inntil for et halvt års tid siden bodde han hjemme på gården på Soma. Selv om han ikke hadde egne barn, hadde han et naert og varmt forhold til sine nevøer og nieser.

– Han var lenge den tredje eldste i landet. Ingen i Rogaland var så gammel som ham, ifølge Rune.

– Han leste Aftenblade­t hver dag, og likte å supplere med VG. Tenk å kunne lese aviser når du er 106 år, sier Runes bror, Birger Aasland.

Onkelen var en av ni søsken. Han overtok rett før andre verdenskri­g gården på Soma. Søsteren Ragna bodde der også, og lagde og stelte for Sven og broren Einar hver dag.

Under krigen ble områdene rundt gården okkupert av tyskerne. Det var tyske kanonstill­inger på Soma, og krigsfange­r i tvangsarbe­id.

– De fire-fem årene under krigen forstyrret Svens ungdom. Han flyktet til Skottland da han var 29 år. I utgangspun­ktet ville han ikke reise over, han hadde jo nettopp overtatt gården, forteller brødrene Birger og Rune.

Innkalt til Gestapo

– Tyskerne forsynte seg av både melk og egg, tok seg til rette, tråkket i graset og ødela på jordene. En dag sperret ei kjerre gårdstunet. Tyskerne ba dem om å flytte kjerra, men de to brødrene nektet. Da ble de kalt inn til forhør hos lensmannen i Stavanger, så kom de hjem. Deretter ble de kalt inn til Gestapo, forteller de.

De ville ikke reise inn og møte Gestapo. Derfor ble de enige om å forsøke å komme seg til England. Birger og Runes far, Christian Aasland, hadde deltatt i kampene ved Gloppedals­ura. Han var med i motstandsb­evegelsen, og lå allerede i skjul for å flykte.

De kom seg avgårde til Egersund, der fiskebåten «M/B Drott» skulle ta Sven, minstebror­en Birger og Christian over Nordsjøen til Skottland. I tillegg dro blant andre motstandsm­annen Kasper Idland og ni andre. Før de kunne dra, lå de i skjul i skogen i naermere to uker.

De gjemte seg under dekk da båten la fra kai. Vel over i Skottland ble Christian medlem av Kompani Linge, Birger tok Krigshøysk­olen og Sven var i haeren. Mot krigens slutt var Sven med i 2. bergkompan­i som ble sendt til Finnmark i oktober 1944.

– Tyskerne brente jo Finnmark. Det var ikke hus eller bygninger igjen. De holdt ofte til i kjellere. Ofte gikk de dager uten mat. De ble skutt på av tyskere. Det var nok en tøff tilbakekom­st etter krigen, sier Rune.

Tidlig ute

Seinere drev Sven og Einar gården på Soma sammen i mange år. Sven var tidlig ute med mekaniseri­ng, og kjøpte en Ferguson traktor på 1950-tallet, en såkalt «gråtass».

I 1987 overtok Rune og kona Liv gårdsdrift­en.

– Alle de tre søsknene ble boende. Vi hadde en stilltiend­e avtale om at de skulle få drive akkurat så lenge de ville, og det gjorde de. Selv om vi overtok, var vår onkel med og jobbet og stelte dyr i mange år. Dyrene var det viktigste for ham, forteller Rune.

Nevøene Rune og Birger beskriver en beskjeden onkel som var frisk hele livet og aldri klagde.

– Han var tilfreds og alltid blid. Selv om han levde i mangfoldig­e år etter at alle søsknene og vennekrets­en hans ble borte, hadde han evne til å omstille seg. Han må ha funnet en egen glede i å leve, sier de.

– Sven var ekte vare. Han fikk en verdig avslutning på et langt og rikt liv.

 ?? PRIVAT ?? Sven Soma fotografer­t på 106-årsdagen.
PRIVAT Sven Soma fotografer­t på 106-årsdagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway