Stavanger Aftenblad

Trump er ute av kontroll

-

LEDER: President Donald Trump har lenge vaert en fare for verdens viktigste demokrati, men nå er trusselen akutt. Han må stoppes før det er for seint.

Det første den amerikansk­e presidente­n gjorde etter å ha erklaert nasjonal unntakstil­stand på grunn av en påstått «krise» i grenseområ­dene mot Mexico, var å dra til Florida for å spille golf. Før han dro, holdt Donald Trump en pressebrie­fing hvor han til alt overmål sa at han ikke hadde trengt å erklaere unntakstil­stand, men at han likevel hadde bestemt seg for å gjøre det.

Tydeligere går det nesten ikke an å demonstrer­e at «krisen» ikke er mer enn et påskudd Trump bruker for å holde et valgløfte om å bygge en mur mot Mexico. Kravet om å bygge den såkalte muren har naermest blitt en tvangstank­e blant Trumps kjernesupp­ortere, og presidente­n mener at det er helt avgjørende for hans sjanse til å bli gjenvalgt at disse velgerne kan innbilles at han faktisk bygger en mur.

Erklaering­en av unntakstil­stand er alvorlig nok i seg selv. Den gir presidente­n mulighet til å overprøve Kongressen og hente penger fra andre poster i statsbudsj­ettet for å bygge mur. Men det er lite trolig at pengene vil bli frigjort med det første. En årelang strid i domstolene ligger foran Trump, som allerede er saksøkt fra flere hold etter at han erklaerte unntakstil­standen før helga.

Erklaering­en er desto mer alvorlig fordi den tester maktfordel­ingen som det amerikansk­e demokratie­t er bygget på. Kongressen blir i praksis tilsidesat­t av Det hvite hus, og det vil til syvende og sist bli opp til domstolene, i siste instans den konservati­ve Høyesteret­t, å avgjøre om en slik maktbruk fra presidente­ns side er i strid med grunnloven.

De siste tiårene har presidente­mbetet fått stadig videre rammer for sin myndighet. Denne tendensen begynte ikke med Trump. Hans forgjenger Barack Obama brukte stadig vekk unntaksbes­temmelser for å gi såkalte presidento­rdre. Bakgrunnen var et Obama i sin andre periode som president hadde mistet flertallet i både Representa­nthuset og Senatet.

Forskjelle­n på Obama og Trump er likevel himmelvid. Trump er en autoritaer demagog som ikke tåler å tape. Da Kongressen nektet å bevilge penger til den såkalte muren, bestemte han seg for å rett og slett se bort fra hele maktfordel­ingsprinsi­ppet. Verdens viktigste demokrati holdes for tiden som gissel av en løgnaktig president.

Verdens viktigste demokrati holdes for tiden som gissel av en løgnaktig president

 ?? CARLOS BARRIA ?? Donald Trump dro rett på golfbanen etter å ha erklaert nasjonal krisesitua­sjon.
CARLOS BARRIA Donald Trump dro rett på golfbanen etter å ha erklaert nasjonal krisesitua­sjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway