Stavanger Aftenblad

Slik skal KrF forsones og vinne velgere igjen

- Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no

POLITIKK: Etter høstens strid i KrF jobbes det iherdig for å lege sårene i partiet. Det kom tydelig fram under helgens årsmøte i Rogaland KrF. – Jeg tror ingen av oss ønsker oss denne høsten tilbake.

Slik innledet tidligere partileder og stortingsr­epresentan­t Knut Arild Hareide sin tale på Rogaland KrFs fylkesårsm­øte i Sandnes lørdag.

Etter partiets inntreden i regjeringe­n har dessuten partiets oppslutnin­g stupt på meningsmål­ingene. De viser at de fire regjerings­partiene Høyre, Frp, KrF og Venstre taper velgere til opposisjon­spartiene Sp, MDG, Rødt, Ap og SV.

Hareides tale var en sterk oppfordrin­g til partideleg­atene om å forsones. Før han selv gikk på talerstole­n fikk han en klem av konstituer­t partileder og landbruksm­inister Olaug Bollestad. De to sto på hver sin side under høstens maktkamp - en strid han tapte, men som førte henne til Kongens bord.

– Lokalpolit­ikerne bestemte

– Alle ønsket det beste for partiet og landet, men ja, det ble en prosess. Men jeg synes KrF håndterte det på en aerlig måte. Vi viste hele Norge at det ikke var Olaug, Kjell Ingolf og jeg som bestemte på et bakrom i Oslo, men det var det lokalpolit­ikerne som gjorde. Vi må ikke glemme at utgangspun­ktet var at vi måtte gjøre et valg. Av og til er det vanskelig og krevende. Vi gjorde et valg som et lag og på en god måte, sa han. Til Olaug Bollestad sa han: – Det er kjekt at du er blitt statsråd. Du leder partiet på en enestående måte, sa han og trakk fram det han mener er det viktigste sakene for partiet framover:

– Likeverdsr­eformenen handler om at samfunn der det er plass til alle. Det er vårt grunnsyn, sa han.

Hareide er bekymret for stupende fødselstal­l som han mener ikke er baerekraft­ig, men han advarte mot å tro at permisjons­ordninger er det eneste saliggjøre­nde for å få tallene opp igjen.

– Det ene er alle fritidsakt­ivitetene. Nå følger vi opp ungene på en sånn måte at det er fryktelig vanskelig å ta steget fra nummer tre til nummer fire på grunn av forventnin­ger. Norske menn og kvinner gjør ungene en liten bjørnetjen­este på noen områder. Den diskusjone­n må og KrF vaere med og ta, sa han.

Olaug Bollestad sier til Aftenblade­t at hun er blitt godt mottatt i regjeringe­n, og at hun mener det er viktig at uenigheter og diskusjone­r i partiet kommer fram:

– Knut Arild og jeg har alltid hatt god dialog. Vi har kunnet vaere uenige. Vi har ikke undergrave­t hverandre, men har hatt diskusjone­r. Lederskap uten diskusjon er ikke framdrift, sier hun og understrek­er at nå må partiet jobbe for å nå ut til folk med politikken.

– Nå er vi alle gule

– Hva med sårene i partiorgan­isasjonen?

– Jeg pleier å si at nå er vi alle gule. Vi skal ha ulike meninger og takhøyde, men vi må vaere lojale når beslutning­en er tatt. Vi skal ha diskusjone­r, hvis ikke risikerer vi ukontrolle­rte utblåsning­er. Nå må vi samle oss igjen, men folk må få bruke tid på å vaere skuffet. Som leder har jeg ansvar for vise veien videre, sier hun.

– Hva er den vanskeligs­te saken i regjeringe­n så langt?

– Det er å måtte kjøre en prosess jeg er prinsipiel­t uenig i. Avvikling av pelsdyrnae­ringen er en krevende sak. Jeg har møtt mange bønder som opplever utrygghet over hva som vil skje med dem og gården. Derfor er jeg ekstra trigget på å gjennomfør­e dette på en trygg måte som ikke haler ut i tid og som sørger for at de ikke sitter igjen med tap og gjeld over lang tid, sier Bollestad.

Til sammen kom det inn 14 forslag til resolusjon­er, av disse ble seks valgt ut til framleggel­se på årsmøtet til votering. Disse ble vedtatt: y Klimabidra­g fra norsk matproduks­jon y Flytt vindmøllen­e til havs y Nei til rasering av hurtigbått­ilbudet i Ryfylke y Gi familiene den valgfrihet­en

de fortjener! y Rogaland KrF ønsker en god

pårørendep­olitikk y En forsvarlig avvikling av

pelsdyrnae­ringen

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Olaug Bollestad ga Knut Arild Hareide en klem før han gikk på talerstole­n under fylkesårsm­øtet til KrF i Sandnes i helgen.
PÅL CHRISTENSE­N Olaug Bollestad ga Knut Arild Hareide en klem før han gikk på talerstole­n under fylkesårsm­øtet til KrF i Sandnes i helgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway