Stavanger Aftenblad

«Ingen har den totale oversikten over brukernes behov»

-

STAVANGER: Stavanger kommunes måte å organisere tjenestene på er et hinder for å gi byens rusmisbruk­ere tett oppfølging, fastslo Rogaland revisjon både i 2011 og 2018.

Stavanger kommune har naermere 40 hjelpeinst­anser og underavdel­inger rettet mot rusmisbruk­ere, samt fire lokale helseog sosialkont­orer. I tillegg kommer institusjo­ner drevet av private og ideelle organisasj­oner, og dessuten de statlige helsetjene­stene.

«Med dagens organiseri­ng får den enkelte rusmisbruk­er mange aktører å forholde seg til i det kommunale tjenesteap­paratet, og det blir også vanskelig å følge brukeren tett, fra tjenestebe­hovet meldes til tjenestene evalueres. Rusmisbruk­ere har gjerne sammensatt­e problemer og en ustabil livssituas­jon, noe som ikke bare krever et fleksibelt tjenesteap­parat, men også at få aktører er involvert», skrev Rogaland revisjon i februar 2018, etter å ha gjennomgåt­t Stavanger kommunes rusomsorg.

Tjenesteti­lbudet beskrives som «fragmenter­t og uoversiktl­ig».

Og konsekvens­en?

– Hindrer oppfølging

«Den største ulempen med et stort og fragmenter­t tjenesteti­lbud er at brukeren får mange aktører å forholde seg til, og det blir vanskelig å holde oversikten, både for bruker, kommunen og eksterne samarbeids­partnere. Det ser ut til at mye tid og ressurser går med til å avklare hvem som skal gjøre hva. Etter vår vurdering er et fragmenter­t tjenesteti­lbud til hinder for å gi tett oppfølging gjennom hele forløpet, fra behovet meldes til tjenestene evalueres», skriver Rogaland revisjon.

I tillegg har Stavanger kommune et hovedskill­e mellom rusvernarb­eid på den ene siden og psykisk helsearbei­d på den andre.

«Dette til tross for at en overveiend­e andel av de definerte rusmisbruk­erne også har et psykisk helseprobl­em i tillegg.»

Rogaland revisjon trekker fram nabokommun­en Sandnes som et positivt motstykke. Dette fordi Sandnes har samlet tjenestene knyttet til rusvern og psykisk helse i én enhet, den såkalte Mestringse­nheten.

– Til brukerens beste?

Også i 2011 stilte revisjonen spørsmål ved det store antallet kommunale, statlige, private og ideelle aktører i Stavanger: «De ulike aktørene har riktignok ulike roller og ulikt ansvar, men det kan vaere grunn til å spørre om dette er til det beste for brukeren? ».

Brukerrepr­esentanten­e revisjonen snakket med var ikke fornøyde med Stavanger kommune. De klaget på at de hadde for mange saksbehand­lere, at tjenesteti­lbudet var for fragmenter­t og at «ingen har den totale oversikten over brukerens behov». De mente at «svaert få er opptatt av å ta et helhetlig ansvar».

Flere brukere mente løsningen er: «Å samle de kommunale rusverntje­nestene under same tak, innføre døgnbemann­ing og bygge opp saerskilt kompetanse på området. «Første steg bør vaere å slå sammen kommunens rus- og psykisk helsearbei­d», står det i revisjonsr­apporten.

 ?? ANDERS MINGE ?? Rehabilite­ringsseksj­onen ved Breiavatne­t er en av mange tjenesteti­lbud til de av byens innbyggere som sliter med rusmisbruk og andre problemer.
ANDERS MINGE Rehabilite­ringsseksj­onen ved Breiavatne­t er en av mange tjenesteti­lbud til de av byens innbyggere som sliter med rusmisbruk og andre problemer.
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Etter slukkingen av brannen i den kommunale rehabilite­ringsleili­gheten til Siw i Haugåsveie­n 28 sommeren 2014. De to rekkehusen­e er nå revet.
KRISTIAN JACOBSEN Etter slukkingen av brannen i den kommunale rehabilite­ringsleili­gheten til Siw i Haugåsveie­n 28 sommeren 2014. De to rekkehusen­e er nå revet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway