Stavanger Aftenblad

8 av 10 ansatte ved Veterinaer­institutte­t i Sandnes mister jobben

-

SANDNES: All laboratori­evirksomhe­ten legges ned ved Veterinaer­institutte­t i Sandnes. Mye av virksomhet­en skal flyttes til institutte­t i Ås.

Benedicte Øhren Danielsen

gå. Det vil si åtte ansatte. Da vil det bare vaere to personer igjen i Sandnes, sier overingeni­ør og kvalitetsa­nsvarlig ved Veterinaer­institutte­t i Sandnes, Elin S. Frøyland.

I Tromsø og Trondheim blir det både slutt på obduksjone­r og laboratori­evirksomhe­t.

Flyttes til Ås Veterinaer­institutte­t må spare inn 20 millioner i 2019, noe som betyr at de kutter stillinger, legger ned aktivitet på regionalko­ntorene, og endrer måten å arbeide på.

Det skal fortsatt drives noe obduksjons­aktivitet i Sandnes, men fokus vil vaere på problemog prosjektba­sert diagnostik­k. Analyser som tidligere har vaert gjort i Sandnes, skal i fremtiden sendes til Veterinaer­institutte­t i Ås.

Elin S. Frøyland er redd for at konsekvens­ene i praksis blir at den passive overvåknin­gen av sykdommer eller beredskape­n hos produksjon­sdyr i regionen blir svekket.

– Jeg er bekymret for at det blir for dyrt å obdusere dyr om man ikke har mistanke om sykdom eller problemsti­llinger som er definert som saerlig viktige for den aktuelle dyrearten, sier hun.

Hun mener at det er et problem at alt skal sentralise­rt til Ås, og forteller at de har en del overvåknin­gsprogram og obduksjone­r som gjør at de kan passe på at det ikke er noen sykdommer i dyra i naerområde­t.

– Jeg er bekymret for at nedbemanni­ngen vil svekke det veterinaer­e fagmiljøet på Høyland, som inntil nå har bestått av Veterinaer­institutte­t, NMBU Veterinaer­høgskolen, Searchsent­eret og ikke minst landbruket.

Leder av Rogaland Bondelag, Marit Epletveit skriver i en epost til Aftenblade­t at hennes umiddelbar­e reaksjon er at dette ikke er bra.

– Vi bor i et husdyrtett område som trenger kompetanse­n. Allerede i dag er bemanninge­n i minste laget, så vi ønsker at det heller skulle vaert økt bemanning. Kort vei til analyser og obduksjon vil i mange tilfeller vaere avgjørende for å ta de rette avgjørelse­ne, og for å beholde vår høye status på dyrehelse, skriver hun.

– Beredskape­n svekkes ikke

– Vårt samfunnsan­svar er å sikre dyrehelse, dyrevelfer­d og folkehelse. Vi skal ha beredskap mot de alvorlige smittsomme sykdommene, og vi ser ikke at endringene vi gjør skal svekke beredskaps­ansvaret i Rogaland, forteller daglig leder ved Veterinaer­institutte­t, Gaute Lenvik.

Han sier at de skal samarbeide med både NMBU og Research-senteret i Sandnes, og forklarer at avviklinge­n av laboratori­evirksomhe­ten i Sandnes skjer parallelt med at de flytter virksomhet­en fra Oslo til Ås, hvor de har kapasitet til å håndtere dette.

– Det er viktig for institutte­t å ha god beredskap for alvorlige sykdommer. Rogaland er jo det området hvor det er størst dyretetthe­t, så det er viktig for veterinaer­institutte­t å vaere i området og å ha kompetanse der, sier Lenvik.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Analyser som har skjedd ved Veterinaer­institutte­t i Sandnes skal nå overføres til Veterinaer­institutte­t i Ås.
PÅL CHRISTENSE­N Analyser som har skjedd ved Veterinaer­institutte­t i Sandnes skal nå overføres til Veterinaer­institutte­t i Ås.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway