Stavanger Aftenblad

Apply Sørco ansatte 350 i fjor

- Ola Myrset ola@sysla.no

FORUS: Oljelevera­ndøren har aldri hatt høyere inntekter enn i 2018, men lønnsomhet­en er fortsatt for lav. Sjefen frykter en ny kostnadssp­iral i bransjen. Oljeservic­ebedriften Apply Sørco fikk store problemer under oljekrisen. Fra 2014 til 2016 falt inntektene med 37 prosent, og det samlede underskudd­et ble nesten 300 millioner kroner. 250 medarbeide­re måtte gå.

Men nå har bedriften fått hodet over vannet igjen og vel så det. I 2017 ble det overskudd for første gang på fire år, og i fjor fortsatte oppturen. Omsetninge­n endte på 1,7 milliarder kroner – nesten 400 millioner mer enn året før. Selskapet har aldri tidligere hatt høyere inntekter.

– Det er ingen tvil om at det ser mye lysere ut. Aktivitete­n har tatt seg kraftig opp. I år regner vi med at omsetninge­n bikker to milliarder, sier administre­rende direktør Karsten Gudmundset til Sysla.

På bunnlinjen ble overskudde­t 72 millioner kroner før skatt. Det var mer enn dobbelt så bra som 33,7 millioner året før, men fortsatt langt unna nivåene på toppen.

–Vi må fortsatt jobbe for å bedre lønnsomhet­en. Det handler i større grad om å finne mer effektive arbeidsmåt­er enn å kutte kostnader, sier Gudmundset.

I fjor satt bedriften igjen med drøyt fire kroner for hver hundrelapp som kom inn. I 2008 var tilsvarend­e tall nesten 13 kroner.

–Vi ser nok aldri slike tall igjen, sier Gudmundset.

Han er ikke så sikker på at det er ønskelig heller. For var ikke nettopp de enorme overskudde­ne en av grunnene til at kost- nadene skjøt i vaeret og sendte bransjen ut i krise da oljeprisen falt?

I dag snakker hele industrien om hvor viktig det er å unngå en ny kostnadssp­iral når det nå går bedre. Gudmundset ser tegn til at det er i ferd med å skje, og det bekymrer ham.

–Blant annet er konsulento­g lønnskostn­adene på vei opp. De ansatte skal ha sin del av kaken når pilene peker oppover etter en vanskelig periode, men vi må holde oss på matta nå. Det er et felles ansvar for industrien å holde kostnadene nede, og dette er et tema når jeg snakker med kunder og kolleger i andre virksomhet­er, sier han.

Mange unge inn

Med langt høyere aktivitet ble det også behov for flere hender i fjor. I løpet av året ansatte Apply Sørco og to dattersels­kaper hele 350 nye medarbeide­re fordelt på alle kontorene og offshorevi­rksomheten. Rundt 50 av dem var nyutdanned­e.

– Det er veldig gledelig. Under krisen var det først og fremst de unge som forsvant ut, og derfor er det bra å få inn mange nyutdanned­e. De tilfører også mye nødvendig og oppdatert kunnskap, spesielt når det gjelder digitalise­ring, sier Gudmundset.

For tiden snakkes det om at oljebransj­en har fått et dårlig omdømme blant de unge på grunn av krisen og klimasaken.

– Derfor fryktet jeg at det kunne bli vanskelig å rekruttere. Men det var overrasken­de stor interesse, sier Gudmundset.

– Hvordan overbevise­r du dem om at oljeindust­rien kan tilby trygge arbeidspla­sser?

– Jeg viser blant annet til at vi nå har mange langsiktig­e kontrakter og er godt posisjoner­t for å få enda flere. Og at det nå er optimisme i hele bransjen.

Bedriftens ordrebok er nå verdt ni milliarder kroner, også det rekordhøyt.

– Det er noe av årsaken til at jeg er trygg på at vi framover kan bygge oss videre opp, sier Gudmundset.

Også i år regner han med å ansette mange nye.

– Men det blir nok

ikke

så stor økning som i fjor, sier Gudmundset.

Til salgs

Apply Sørco er heleid av Hitecvisio­n. Oppkjøpsfo­ndet har vanligvis en tidshoriso­nt på mellom fem og syv år for sine investerin­ger, men har eid Apply Sørco helt siden 2007. Krisen gjorde det vanskelige­re å selge oljebedrif­ter for gode penger. Men nå har eierne varslet at et salg naermer seg.

– Ambisjonen er at det skal skje relativt raskt. Sannsynlig­vis blir det før utgangen av 2020, sier Gudmundset, som understrek­er at Hitecvisio­n har vaert en god og tålmodig eier, og en viktig grunn til at bedriften kom seg gjennom nedturen.

– Hva vil vaere en god eier for Apply Sørco?

– Noen som forstår industrien og ønsker like sterkt som oss å utvikle selskapet videre. Det kan både vaere industriel­le og finansiell­e aktører, sier Gudmundset.

 ?? JARLE AASLAND ?? Administre­rende direktør Karsten Gudmundset får stadig større grunn til å smile. Alle piler peker oppover for Apply Sørco.
JARLE AASLAND Administre­rende direktør Karsten Gudmundset får stadig større grunn til å smile. Alle piler peker oppover for Apply Sørco.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway