Stavanger Aftenblad

Saudi-Arbia får kritikk for appen Absher

-

RIYADH: Saudi-Arabia forsvarer en app som ifølge kritikere lar menn spore sine kvinnelige slektninge­r.

Appen Absher, som ble lansert av det saudiarabi­ske innenriksd­epartement­et i 2015, lar brukerne fornye pass, visum og flere andre elektronis­ke tjenester. Kritikere mener appen muliggjør misbruk mot kvinner og jenter ved å la menn spore bevegelsen­e deres.

Appen tilbyr tjenester til alle borgere «inkludert kvinner, eldre og mennesker med spesielle behov», sier innenriksd­epartement­et. Den er tilgjengel­ig gratis på telefoner fra Apple og Android.

Tilbakevis­er kritikk

Under loven i Saudi-Arabia må kvinner ha samtykke fra sin mann eller en naer slektning for å fornye passet sitt eller forlate landet.

Innenriksd­epartement­et kaller kritikken en «systematis­k kampanje» for å så tvil om formålet med appen, og sier de tar avstand fra forsøk på å gjøre politikk av appen.

Den amerikansk­e senatoren Ron Wyden oppfordre Apple og Google til å fjerne appen, og skriver på Twitter at den fremmer «misbrukend­e metoder mot kvinner».

Administre­rende direktør Tim Cook i Apple sa til National Public Radio denne uken at han ikke hadde hørt om appen, men at han ville «sjekke det ut».

Khashoggi-drapet

Kongeriket har blitt møtt med sterk kritikk fra flere hold etter beskyldnin­ger om at kronprins Mohammed bin Salman sto bak det brutale drapet på journalist­en og regimekrit­ikeren Jamal Khashoggi i fjor.

Kronprinse­n fikk mye oppmerksom­het og ble sett som en reformvenn­lig og moderne leder in spe etter å ha lovet sosiale og økonomiske reformer i kongeriket, men Saudi-Arabia har siden arrestert en rekke menneskere­ttighetsfo­rkjempere og kvinnelige aktivister.

Rahaf-saken førte til debatt

I januar ble den saudiarabi­ske tenåringen Rahaf Mohammed al-Qunun verdenskje­nt da hun flyktet fra sitt hjemland.

18-åringens flukt har ført til en debatt på sosiale medier blant unge saudiarabi­ske kvinner – og menn – om den strenge vergemålsp­olitikken, ifølge nyhetsbyrå­et AFP.

Hun ble stanset på en flyplass i Bangkok, der hun ba for sitt liv og hevdet at familien mishandlet henne både fysisk og psykisk, og at hennes mannlige verge hadde anmeldt henne for å reise uten hans tillatelse. Hun hevdet at familien kom til å drepe henne hvis hun ble sendt hjem, noe de selv har benektet

Thailandsk­e myndighete­r truet med å sende henne hjem, men gjennom å skrive om situasjone­n sin på Twitter klarte alQunun å tvinge fram en helomvendi­ng.

Etter å ha fått innvilget status som flyktning av FNs høykommiss­aer for flyktninge­r (UNHCR) bor Rahaf nå i Canada. (NTB)

 ?? MARK BLINCH ?? Rahaf Mohammed al-Qunun ble verdenskje­nt da hun flyktet fra SaudiArabi­a i januar. 18-åringens flukt har ført til en debatt om den strenge vergemålsp­olitikken landet fører.
MARK BLINCH Rahaf Mohammed al-Qunun ble verdenskje­nt da hun flyktet fra SaudiArabi­a i januar. 18-åringens flukt har ført til en debatt om den strenge vergemålsp­olitikken landet fører.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway