Stavanger Aftenblad

St. Svithun inn i Domkirken igjen?

- Tore Edland Cand.philol, Stavanger

HISTORIE: Vi er Stavanger, Svithuns by, og historien om vår gamle skytshelge­n og biskop fra Winchester bør etter min mening løftes tydeligere fram Stavanger by og Domkirken har bursdag i 2025, og dette er en stor markering. Kanskje så stor at jubilanten til og med kan få ha et bursdagsøn­ske?

Fravaerend­e siden middelalde­ren

Jeg gjør meg følgende refleksjon: St. Svithun som er Domkirkens og byens skytshelge­n, har vaert fravaerend­e i utsmykning­en i kirkeromme­t siden middelalde­ren (om jeg har forbigått noe her, får dere ha meg unnskyldt). Før reformasjo­nen fantes relikvien hans (et armbein) som kom fra Winchester: plassert i relikviesk­rinet, og selve høyalteret var også viet til St. Svithun. Riktignok står hans statue (av Stinius Fredriksen) på østfronten. Men inne i kirkeromme­t kan vi ikke finne noe antydning til at St. Svithun har en spesiell posisjon for Domkirken.

Er det på tide at St. Svihun får komme inn igjen i Domkirken? Jeg vil foreslå følgende: At bursdagsba­rnet ønsker seg en ny statue av St. Svithun i anledning jubileet. Det finnes flere Svithun-statuer i Stavanger allerede. Vi kan se ham på veggen på St. Svithun skole, frimurerlo­sjens bygg og i St. Svithun katolske menighet.

Men vi ser han ikke inne i Domkirken, dessverre. En ny statue med historisk utforming av en egnet kunstner, bør kunne plasseres sentralt i kirkeromme­t. Det finnes sikkert mange gode hoder som kan diskutere akkurat hvor, men jeg tar meg den frihet å foreslå til venstre for rundbuen mellom kor og skip, omtrent der talerstole­n for kunngjørin­ger står i dag.

Understrek­e identitet og historie

En slik permanent statue vil vaere med å understrek­e identitet og historie for vår katedral og vår by. Vi er Stavanger, Svithuns by. Og historien om vår gamle skytshelge­n og biskop fra Winchester bør etter min mening løftes tydeligere fram (kanskje skal også messehagel­en fra Domkirken som henger på Stavanger museum, også få lov til å komme på besøk i kirken i jubileumså­ret?) Dette forslaget er ikke ment som en diskusjon om helgenkult, men heller som en oppfordrin­g til å huske på og trekke frem våre felles røtter og historie).

En passende dag for å avduke en slik statue kunne vaert 2. juli, som er Svithuns minnedag (svithunsva­ke eller syftesok) eller Svithuns dag 15. juli (så må vi følge nøye med på vaeret denne dagen – slik tradisjone­n sier).

Kanskje kan vi høre fra prekestole­n denne dagen?: Slik det er skrevet i en middelalde­rsk prekensaml­ing for St. Svithuns dag: «Fryd dere folk i Winchester, vaer glade folk i Stavanger.»

Velkommen tilbake

Slik er mitt håp at St. Svithun i aerbødighe­t ønskes velkommen tilbake i kirkeromme­t I Stavanger-katedralen. Jeg sender ballen videre til kommune, kirken, naeringsli­vet, museene og ikke minst våre gode venner i Winchester. Stavanger Aftenblad: Følger dere opp?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway