Stavanger Aftenblad

Vil Høyre tilbake til 70-tallet?

- Gruppelede­r og ordførerka­ndidat, MDG Stavanger

STAVANGER: Det er lett å gjemme seg bak fine ord og lovnader om grønn politikk, men det er gjennom politiske vedtak man viser sitt sanne ansikt.

Daria Maria Johnsen

Det er ikke mer enn tre måneder siden Stavanger kommune vedtok den svaert ambisiøse klima- og miljøplane­n, med mål om blant annet 80 prosent kutt i klimagassu­tslippene innen 2030. Med ordføreren i spissen var også flere fra Høyre med å bidra til at planen fikk flertall i bystyret. Vi i MDG, samt andre partier, ble positivt overrasket. Kunne det tenke seg at vi fremover får se en langt grønnere politikk også fra Høyre? Det er lett å gjemme seg bak fine ord og lovnader om grønn politikk, men det er gjennom politiske vedtak man viser sitt sanne ansikt.

Bare timer senere...

Torsdag 14. februar kunne vi lese at John Peter Hernes, Høyres ordførerka­ndidat, er positiv til å teste ut enveiskjør­ing i Pedersgata samtidig som man bevarer gatas egenart. Bare timer senere, samme dag, under møtet i kommunalst­yret for byutviklin­g gikk hans eget parti sammen med Frp og KrF, inn for FNBs forslag om å stryke punktet om enveiskjør­ing i Pedersgata fra sentrumspl­anen. At enveiskjør­ing og tilrettele­gging for sykkelvei nesten er ferdig prosjekter­t og fremsnakke­s av egen ordførerka­ndidat, bryr visst Høyres byutviklin­gspolitike­re seg lite om. I tillegg gikk de samme partiene for å beholde Jorenholme­n parkerings­hus. Leder av kommunalst­yret for byutviklin­g (KBU) og Høyre-politiker Kari Raustein uttalte at «vi trenger å gardere oss ... ». Gardere oss? Er det noen som ønsker flere biler i sentrum? Kommer det en omkamp om klimaplane­n? I møte i byutviklin­gsstyret 14. februar viser flertallet en retning, og det er tilbake til 70-tallet.

MDG er fremtidsre­ttet og ønsker seg ikke tilbake i tid, hvor bilen stod i sentrum for byutviklin­gen. Man kan spørre seg hvem man har i tankene med slike vedtak? Er de myntet på dagens unge og fremtidige generasjon­er som mer enn noen gang er opptatt av klima og miljø? Eller er det de voksnes generasjon­ers opplevde behov fra i går?

Der andre storbyer viser mot og retning gjennom grønn byutviklin­g og med tanke på de unges behov, viser behandling­en i KBU 14. februar manglende kontakt med dagens virkelighe­t, og ikke minst manglende handling i forhold til målene i vår egen klima- og miljøplan.

Vi lover omkamp

MDG går til valg på grønn politikk som setter mennesker og miljø i sentrum. Vi vil sørge for at planer blir til vedtak og at ord blir til handling. Sentrumspl­anen skal ha sin siste behandling i bystyret den 11. mars. Siste ord i saken er dermed ikke sagt og vi lover omkamp. Stavanger fortjener bedre!

 ??  ?? Daria Maria Johnsen i MDG.
Daria Maria Johnsen i MDG.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway