Stavanger Aftenblad

Har søkt om 120 km/t på E39

- Kjetil Reite kjetil.reite@fvn.no

SAMFERDSEL: Nye veier jobber for en fartsgrens­e på 120 km/t på E39 mellom Kristiansa­nd og Stavanger. Trafikkfor­sker mener at slike hastighete­r øker risikoen for ulykker. Samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp) har satt i gang et arbeid der han vil se på om det kan innføres 120 km/t på noen av dagens motorveier og på nye motorveier.

– Vi deltar i det arbeidet og har blitt forespurt om hvilke strekninge­r som er aktuelle. Vi har rapportert tilbake at Kristiansa­nd–Stavanger er en slik strekning, sier Finn Aasmund Hobbesland til Faedreland­svennen.

Han er direktør for samfunnsko­ntakt og planproses­ser i Nye veier. På et møte mellom kommunalut­valgene i Stavanger og Kristiansa­nd denne uka fortalte han om planene for 120 km/t på strekninge­n.

– Det vil ikke vaere slik at man kan kjøre i 120 helt inn til Kristiansa­nd sentrum. Hvis dette går gjennom, vil vi sette oss ned og se på hvilke strekninge­r du kan komme opp i en slik hastighet.

Planleggin­g

Vegdirekto­ratet jobber nå med å utrede spørsmålet. De ser på konsekvens­er ved å innføre en slik øvre fartsgrens­e og hvilke krav som eventuelt skal stilles til en vei der man kan kjøre i 120 km/t.

– For oss et det viktig å planlegge veien slik at vi innfrir disse kravene uten at det koster for mye eller vi må ta vesentlig mer areal, sier Hobbesland.

På eksisteren­de E18 mellom Kristiansa­nd og Grimstad er det for eksempel ikke mulig med 120 km/t siden den er for smal og ikke innfrir krav til kurvatur (svinger og bakker).

– Den veien er et godt eksempel på at det er viktig å tenke langt fram, og det er det vi prøver å gjøre i Nye veier.

– Vil ikke høyere fart ha innvirknin­g på trafikksik­kerheten?

– Det pågår et arbeid der man ser på hvilken innvirknin­g det har. Det vi vet, er at veier med 100, 110 og 120 km/t er veldig trygge veier med lav ulykkesris­iko. Men dette vil bli et element når man skal vurdere om dette er klokt, sier Hobbesland.

Økt risiko

Rune Elvik ved Transportø­konomisk institutt har forsket på fartsgrens­er. Han sier at det er en klar sammenheng mellom fart og ulykker.

– I de modellene vi bruker, er det slik at økt fart gir økte ulykkestal­l. Hvis alt annet holdes likt, må man regne med det. Spørsmålet er om det kan veies opp med andre fordeler. Det vil nok Vegdirekto­ratet ta opp i den utredninge­n de gjør, sier Elvik til Faedreland­svennen.

Samtidig er det slik at de veiene som får høy fartsgrens­e, er de sikreste veiene. Veiene som i dag har 110 km/t, er lite ulykkesbel­astet.

– Er det slik at folk faktisk vil kjøre i 120 km/t hvis man øker fartsgrens­en?

– Erfaringen­e tilsier at farten i første omgang ikke øker med 10 km/t. Men over tid kan man tenke seg at farten kryper oppover, sier Elvik.

Vegdirekto­ratet vil i løpet av våren vaere ferdig med sin utredning om 120 km/t.

– Vi ser på forhold som inngrep, miljø og sikkerhet og lager beslutning­sgrunnlag for om dette er en aktuell fartsgrens­e i Norge. Så vil det bli en politisk beslutning om dette skal innføres, sier Gyda Grendstad i Vegdirekto­ratet. Direktorat­et har fått innspill om hvilke strekninge­r som er aktuelle for en slik fartsgrens­e, men kommer ikke til å ta stilling til de konkrete strekninge­ne i denne omgang.

– Det vil eventuelt komme senere. I denne omgang ser vi mer overordnet på spørsmålet for å ha en formening om omfang, sier Grendstad.

Neppe 130 km/t

I 2014 ble fartsgrens­en på en del strekninge­r i Norge økt fra 100 til 110 km/t. Nå kan det altså bli en ny økning.

– Det har ikke blitt vurdert 130 km/t?

– Nei, da er du over på en europeisk standard som sannsynlig­vis betyr en veibredde på 30 meter. Mens vi har 20 - 23 meter, sier Finn Aasmund Hobbesland.

 ?? SWECO / NYE VEIER ?? Når nye E39 står ferdig, ønsker Nye veier at man kan kjøre i 120 km/t på den nye veien. Bildet viser hvordan veien skal gå ved Lohnelier i Søgne.
SWECO / NYE VEIER Når nye E39 står ferdig, ønsker Nye veier at man kan kjøre i 120 km/t på den nye veien. Bildet viser hvordan veien skal gå ved Lohnelier i Søgne.
 ?? SWECO / NYE VEIER ?? Trysfjordb­rua i Søgne er planlagt med en lengde på 550 meter.
SWECO / NYE VEIER Trysfjordb­rua i Søgne er planlagt med en lengde på 550 meter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway