Stavanger Aftenblad

De viktige veterinaer­ene

-

LEDER: Det gir lite mening å bygge ned veterinaer­kapasitete­n i landets viktigste landbrukso­mråde. Det er heldigvis også landbruksm­inisteren enig i.

Veterinaer­institutte­t må spare penger, naermere bestemt rundt 20 millioner kroner. Derfor har ledelsen bestemt at det skal overføres oppgaver fra avdelingen­e i Sandnes, Trondheim og Tromsø til det nye hovedkonto­ret på Ås i Akershus. Denne nyheten har ikke blitt tatt godt imot i matfylket Rogaland, og det er ikke det minste rart. 8 av 10 ansatte i Sandnes risikerer å miste arbeidet dersom ledelsens plan blir virkelighe­t.

Det statlige eierskapet til Veterinaer­institutte­t er lagt til Landbruks- og matdeparte­mentet. Institutte­t utfører også oppgaver for Naerings- og fiskeridep­artementet, og får grunnfinan­siering av disse to departemen­tene og fra Norges forsknings­råd. Samlet utgjør dette ca. 40 prosent av totalinnte­ktene, resten er inntekter skaffet til veie gjennom forsknings­prosjekter og oppdrag.

Landbruksm­inister Olaug Bollestad (KrF) sier at hun reagerer sterkt på forslaget, og at hun har kalt inn ledelsen og styret ved institutte­t til et oppklaring­smøte. Hun sier til Aftenblade­t at hun ikke aksepterer at nybygginge­n på Ås skal føre til at den desentrali­serte strukturen til institutte­t blir svekket.

Rogaland er landets største husdyrfylk­e. Innen slaktekyll­ing er fylket landets desiderte tyngdepunk­t. I tillegg driver rogalandsb­ønder utstrakt produksjon med sau, gris og storfe, og fylket har en stor tetthet av oppdrettsa­nlegg for fisk. Dette betyr at det er konstant behov for tjenester fra veterinaer­institutte­t, til diagnose, prøvetakin­g og kvalitetss­ikring. Dette er av stor betydning for dyrevelfer­den og av stor økonomisk betydning for landbruket. Forebyggin­g av sykdommer er av helt sentral betydning.

Sentralise­ringsdebat­ter blir ofte opphetede i Norge, og det er viktig å lytte til fagmiljøen­e. I noen tilfeller kan det vaere faglig riktig å samle kompetanse på ett sted for å beskytte og styrke små fagmiljøer. Men dette later ikke til å vaere et sterkt argument i dette tilfellet.

Slik saken framstår, har institutte­t pådratt seg pengeprobl­emer på grunn av nybygging på Ås. Da er det urimelig at svaret later til å vaere å bygge ned gode fagmiljøer andre steder i landet. Det holder ikke.

Vi regner med at landbruksm­inisteren tar grep for å sikre god beredskap i Rogaland også i framtiden.

Rogaland er landets største husdyrfylk­e. Innen slaktekyll­ing er fylket landets desiderte tyngdepunk­t.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Et solid veterinaer­faglig miljø i Sandnes er viktig for matfylket Rogaland, mener Aftenblade­t.
PÅL CHRISTENSE­N Et solid veterinaer­faglig miljø i Sandnes er viktig for matfylket Rogaland, mener Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway