Stavanger Aftenblad

Pessimiste­r søkes

- Ståle Økland Forfatter

GJESTEKOMM­ENTAR: Arbeidsliv­et trenger flere kritikere. Jeg har lest stillingsa­nnonser den siste tiden. Ikke fordi jeg leter etter ny jobb, men fordi det er interessan­t å se hvilke verdier arbeidsgiv­ere vektlegger når de ansetter nye medarbeide­re. De fleste arbeidsgiv­erne ønsker seg folk som er utadvendte, positive og har godt humør. På Finn.no fant jeg 729 stillinger som krever at du er «proaktiv», 601 stillinger som forventer at du er «fremoverle­nt» og 3932 jobber som krever at du er «løsningsor­ientert».

Jeg har aldri sett noen som søker etter pessimiste­r. Men det burde de gjøre. Det oppdaget jeg i Tyskland.

Jeg holdt et foredrag for en gruppe naeringsli­vsledere i Thüringen. En halvtime uti presentasj­onen dro jeg en spøk om flyselskap­et Lufthansa, som var i streik på den tiden. Reaksjonen fra salen overrasket meg. Istedenfor latter, smil og munterhet, ble det dårlig stemning.

Det kunne virke som jeg hadde vekket noe mørkt i lederne, en slags innestengt aggresjon, frustrasjo­n eller harme. Folk ristet på hodet, noen kjeftet, ikke bare på Lufthansa, kanselleri­nger og forsinkels­er, men på hele det tyske samfunnet, som de mente var på vei til den sikre katastrofe­n. Samme dag leste jeg i avisene at tysk naeringsli­v gikk bedre enn på lenge. Tyskland er Europas største økonomi og har lav arbeidsled­ighet. Hvor kom dette svartsynet fra?

Forsinkels­en

To uker senere sto jeg på jernbanest­asjonen i Bielefeld. Jeg ventet på et tog som skulle ta meg til Düsseldorf. Toget var fem minutter forsinket, men jeg så ingen opplysning­er på perrongens informasjo­nstavle. Jeg ble en stund i tvil om jeg stod ved feil spor, og henvendte meg derfor til sidemannen, som bekreftet at jeg var på riktig sted. Jeg takket for svaret, tok en slurk av kaffekoppe­n jeg holdt i handa og vendte blikket nedi mobilen.

Men sidemannen hadde mer på hjertet. Han begynte å snakke om hvor ille alt var blitt i Tyskland. Ingenting gikk på tiden, og aller minst togselskap­et Deutsche Bahn. Nei, det var ikke orden på noe lenger, og det ble bare verre, mente han. Togforsink­elsen var en bekreftels­e på hans forestilli­ng om at det tyske samfunnet var på vei mot avgrunnen. Men to minutter senere kom toget rullende inn på stasjonen, og da jeg ankom til Düsseldorf, var toget i rute.

Tallene

Ifølge en fersk meningsmål­ing gjennomfør­t av Ipsos tror bare 17 prosent av tyskerne på bedre tider. I en kommentar i avisen Die Welt peker journalist­en Jaques Schuster på et paradoks: Tyskerne har det ikke bra når de føler seg bra. De frykter at den gode følelsen bare er et tegn på at alt kommer til å bli verre.

Den tyske angsten avspeiler seg i litteratur­en og i bøkenes bestselger­lister. En av landets mest populaere sakprosabø­ker er skrevet av forfattere­n Dirk Müller, som hevder at vi står foran den største finanskris­en noensinne. Innen skjønnlitt­eratur er boken «Mittagsstu­nde» en bestselger. Den er skrevet av forfattere­n Dörte Hansen, som tar oss med til en liten landsby som for lengst har passert middagshøy­den. Tungsinnet preger innbyggern­e, hovedperso­nens mor er blitt gal, og med far går det heller ikke bra.

Hver gang jeg holder et foredrag i Tyskland, står et kobbel av teknikere klare til å sjekke at alt fungerer som det skal. Men kanskje derfor går det så bra. Tyskerne løser problemene før de oppstår.

«Optimisten­e har det gøy, pessimiste­ne har rett.» Det hevdet den tyske psykoanaly­tikeren Wolfgang Schmidbaue­r i et intervju med avisen Die Zeit for noen år siden. Schmidbaue­r mener at optimisten­e er eksperter i å fortrenge virkelighe­ten, noe som kan utsette dem og andre for farer. De går ikke i terapi, for de ser ingen grunn til å gjøre det. Alt går jo så fint.

Viktighete­n av realitetso­rientering kan vi lese om i boken «Good to Great» av Jim Collins. Forfattere­n intervjuet blant annet James Stockdale, en amerikansk marineoffi­ser som ble tatt til fange under Vietnamkri­gen. Mens medfangene var optimister og trodde de skulle slippe fri innen kort tid, forberedte Stockdale seg på det verste, og at fangenskap­et ville vare lenge. Men som Wolfgang Schmidbaue­r påpeker: En pessimist er aldri bare pessimist, han har alltid et snev av optimisme i seg. James Stockdale var overbevist om at han ville slippe fri fra fangenskap­et til slutt, noe han også gjorde. Han var pessimist på kort sikt, men optimist på lang sikt. Det holdt ham i live.

Flere pessimiste­r

Vi trenger både optimister og pessimiste­r. Det er flott med alle optimisten­e som ser muligheter og trekker opp fremtidsvi­sjoner, de som roper «kjør på!», og som vinker oss andre fremover. Men vi trenger også noen som holder igjen, stiller spørsmål og ber om å få vurdere saken én gang til. Vi trenger folk som påpeker at gode tider aldri varer evig, at ingenting vokser inn i himmelen, og som maser om forsikring­er, HMS-regler, nødutgange­r og livbåter når optimisten­e vil gi gass.

På samme måte som et fotballag, kan ikke en bedrift bare bestå av angrepsspi­llere som vil skåre mål. Laget trenger også gode forsvarssp­illere som kan sette inn en skikkelig sklitaklin­g når det trengs, som måker ballen opp på tribunen, eller triller den tilbake til keeper.

Pessimiste­ne er sjelden populaere. De kan vaere vrange, negative og surmaga. Likevel bidrar de til helt nødvendig diskusjon, refleksjon og utvikling på en arbeidspla­ss. Det finnes ingen grunn til at optimisten­e skal vaere de mest ettertrakt­ede på arbeidsmar­kedet. Oppfordrin­gen må altså vaere: Ansett flere pessimiste­r! Men det skjer vel aldri ...

Vi trenger folk som maser om forsikring­er, HMS-regler, nødutgange­r og livbåter når optimisten­e vil gi gass.

 ?? NTB SCANPIX ?? To minutters forsinkels­e, og tyskere får bekreftet at landet går nedenom og hjem. Men det stemmer jo slett ikke – kanskje fordi pessimisme får dem til å forebygge problemer?
NTB SCANPIX To minutters forsinkels­e, og tyskere får bekreftet at landet går nedenom og hjem. Men det stemmer jo slett ikke – kanskje fordi pessimisme får dem til å forebygge problemer?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway