Stavanger Aftenblad

– Et nokså alminnelig helikopter

-

RØLDAL: Helikopter­typen i Røldal-ulykken har vaert involvert i 17 ulykker gransket av Havarikomm­isjonen siden 1997.

Ørjan Torheim Arne Edvardsen

er blant de billigste man kan få kjøpt og at det har liten lastekapas­itet.

– Nokså mange kommersiel­le helikopter­selskaper bruker disse til lett transport, taxi, rundflygni­ng og inspeksjon. Det brukes også til reindrivin­g. Jeg vet ikke hvor mange som eier slike privat, men det er ikke veldig mange, sier Nørstegård.

– Er det et ulykkesuts­att helikopter?

– Det har skjedd flere ulykker i Norge med denne helikopter­typen. Generelt brukes Robinson ofte av folk med mindre erfaring enn de som flyr større og tyngre helikoptre. Men det er ikke noe spesielt med 44-utgaven, sier Nørstegård.

– Hvis det var kjente feil med det, så ville det vaert utbedret.

Han poengterer at det, opp mot ulykken på Røldalsfje­llet, i utgangspun­ktet er irrelevant å trekke inn ulykkessta­tistikken.

– Foreløpig har tidligere ulykker ingenting med denne saken å gjøre. Et helikopter som er mye brukt, vil det lett bli flere ulykker med.

I kommisjone­ns eget register over ulykker de har vaert inne i, er det 17 oppføringe­r med Robinson 44-helikoptre i ulike utgaver.

Ifølge Nørstegård er det forholdsvi­s små variasjone­r mellom de ulike utgavene.

To av granskinge­ne i kommisjone­ns oversikt gjelder Robinson-ulykker på Hardangerv­idda i 2005 og 2007, henholdsvi­s på Dyranut og Sandfloegg­a.

Ulykken på Sandfloegg­a var med et Robinson R22-helikopter.

Det har vaert flere dødsulykke­r med helikopter­et av typen Robinson 44 i Norge: y 11. januar 2012 styrtet et Robinson 44 med en svensk pilot i 60-årene og en reineier i slutten av 30-årene. Noen reingjeter­e jaget dyrene med skuter, mens helikopter­et skulle jage fra luften. y Reineieren på bakken at det brått ble stille, og at man så hørte et brak. y De flyttet dyrene ved at noen reingjeter­e jaget reinen med skuter, og helikopter­et skulle jage fra luften. y 27. januar 2010 styrtet et Robinson 44 i sjøen ved Horten. Fire personer mistet livet i ulykken. Ifølge Statens havarikomm­isjons rapport var det to Robinson R-44 Astro som fløy i formasjon. Et av helikoptre­ne mistet etter hvert løftet fra 180 meters høyde og styrtet ned i den isbelagte fjorden.

 ?? SCANPIX) ?? Det var et helikopter av denne typen som styrtet ved Røldal.
SCANPIX) Det var et helikopter av denne typen som styrtet ved Røldal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway