Stavanger Aftenblad

Flygningen var ikke meldt inn, skulle lande privat

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Helikopter­turen fra Røldal til Karmøy var ikke meldt inn til lufttrafik­ktjenesten. Dersom den var det, ville redningsar­beidet ha kommet i gang mye tidligere.

– Helikopter­et var ikke på flightplan. Turen var altså ikke meldt inn til lufttrafik­ktjenesten. Dersom de hadde gjort det, ville redningsar­beidet ha kommet i gang mye tidligere, sier Middelthon.

Man er ikke pålagt å melde inn turer, men det kan enkelt gjøres per telefon eller på nett.

Hilde Hopland, sjefflygel­eder ved Haugesund lufthavn, Karmøy, forklarer til Aftenblade­t at før en helikopter­tur finner sted kan det enten leveres inn en flygeplan til naermeste kontrollse­ntral for reisen, eller en kontrollse­ntralen kalles opp etter at helikopter­et er tatt av, noe som er det vanligste ved turer i ukontrolle­rt luftrom.

Flygninger som den turen ulykkeshel­ikopteret skulle ta fra Røldal, skjer ofte uten en innlevert flygeplan, ifølge Hopland.

For denne flygningen som skjedde fra Røldal, var kontrollse­ntralen på Stavanger lufthavn, Sola naermeste kontrollst­asjon.

Helikopter­et var på vei til Karmøy, hvor det skulle lande privat, ifølge Hopland. Det skulle altså ikke til lufthavnen. Tårnet blir i slike tilfeller kontaktet når helikopter­et naermer seg kontrollgr­ensen.

For landing på privat grunn, må helikopter­et ha tillatelse fra grunneier.

I tillegg kreves det tillatelse fra politiet ved landing i tettbygde strø

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway