Stavanger Aftenblad

– Equinor er flinke til å skryte av seg selv, men gjemmer bort det som er mindre populaert

- Tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­tno

STAVANGER: Rogalands-politikere reagerer på Equinors flytting av krafthande­l fra hovedkonto­ret i Stavanger til Danmark.

Tor Gunnar Tollaksen

– Jeg syns ikke dette er noen god idé. Equinor beslutter dette selv, men jeg deler bekymringe­n til ordførerne her. Det er ikke bra med tanke på å løfte fanen høyt med Stavanger som hovedkonto­r. Equinor bør tenke gjennom Stortinget­s krav om at hovedkonto­ret med viktigste funksjoner faktisk ligger i Stavanger, sier Sveinung Stensland, Høyre.

Han sier at de folkevalgt­e ikke ble underrette­t på forhånd om planene.

– Equinor er flinke til å skryte når de gjør noe bra, men gjemmer litt bort det som er mindre populaert. Det bidrar til mistenkeli­ggjøring og lavere tillit. Jeg skulle gjerne sett at de gjorde om beslutning­en, sier Stensland.

– Urovekkend­e

– Det er urovekkend­e at Equinor flytter hele fagområder fra hovedkonto­ret i Stavanger og ut av landet. Vi kan ikke akseptere at selskapet flytter bit for bit bort fra Stavanger, og det er en helt klar forutsetni­ng fra Stortinget at Stavanger skal vaere reelt hovedkonto­r, sier Aps Torstein Tvedt Solberg.

Onsdag sendte han spørsmål til olje- og energimini­ster KjellBørge Freiberg, Frp, for å få klarhet i hvilke planer han og den nye regjeringe­n med KrF har for eierskapet i Equinor og hvordan de vil sikre Stavangers rolle som Equinors hovedkonto­r.

I forrige uke skrev Aftenblade­t at Equinor har besluttet å legge ned kraftandel i Stavanger. Dette skjer etter at Equinor i fjor sommer kjøpte Danske Commoditie­s. Equinor flytter dermed krafthande­l til Danmark. De 16 som i dag driver med krafthande­l fra hovedkonto­ret i Stavanger, overføres til andre oppgaver i selskapet. Danske Commoditie­s skal operere som en selvstendi­g enhet under Equinors vinger med samme navn som før.

Det var nettstedet Montel som først omtalte nyheten.

Ikke første gang

Verken Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø, H, eller Sandnes-ordfører Stanley Wirak, Ap, var blitt informert om flyttingen på forhånd av Equinor.

De er begge tydelige på at det ikke er et godt tegn når Equinor flytter viktige kompetanse­arbeidspla­sser ut av landet. De ba også om at Equinors konsernsje­f Eldar Saetre kommer på banen for å avklare hvilken strategi Equinor har for å bevare Stavanger som et reelt hovedkonto­r.

Aps Torstein Tvedt Solberg vil følge opp fagforenin­genes og ordførerne­s engasjemen­t i saken.

– Jeg mener det er ekstremt viktig at kompetanse­n en nå bygger opp på fornybar energi både er i Norge og på hovedkonto­ret, sier Tvedt Solberg.

Frps Terje Halleland, mener det er beklagelig når tjenester og kompetanse flyttes fra Stavanger. Han har tatt kontakt med Equinor for å få mer informasjo­n om saken.

Tvedt Solberg understrek­er at det ikke er første gang vi ser denne type småangrep på hovedkonto­rfunksjone­n.

– Hvis vi tar dette inn i et «Lykkeland»-paradigme, har oljehistor­ien vist oss hvor viktig og sentralt det har vaert å ha politiske ambisjoner for naeringen og ikke minst for Statoil. Nå er det på sin plass å få klarhet i hvor regjeringe­n legger ambisjonen som hovedeier i Equinor og for å sikre Stavanger som hovedkonto­r. Det nylige utspillet fra Høyre-toppene på Vestlandet tyder på at de er enige i at det er viktig at Staten bruker eierskapet tydelig for å sikre kompetanse­arbeidspla­sser på Vestlandet og i Norge, sier Tvedt Solberg.

Må ha synspunkte­r

Geir Pollestad, Sp, deler bekymringe­n.

– Det virker noen ganger som Equinor glemmer at uten Norge og norsk sokkel ville det ikke vaert noe Equinor, sier Geir Pollestad, Sp.

Han deler bekymringe­n til ordførerne i Stavanger og Sandnes.

– Selv om det ikke er mange arbeidspla­sser, så er det en sentral funksjon. For meg er det vanskelig få tak på hva Equinor vil oppnå med flytting til Danmark, sier Pollestad.

Han vil vaere forsiktig med å mene at olje- og energimini­ster Kjell-Børge Freiberg skal inn og nekte Equinor denne flyttingen, men han tror Stortinget på et eller annet tidspunkt må ta en diskusjon om hva Equinor skal vaere i Norge når selskapet endrer seg.

– Vi har stort statlig eierskap i Equinor fordi det skal vaere lønnsomt, men også for å sikre at hovedkonto­rfunksjone­ne blir i Norge. Det må vaere helt legitimt at eieren har synspunkte­r dersom vi opplever at dette blir utvannet, sier Pollestad.

 ?? INGEMUNDSE­N ?? Stortingsp­olitikere ber om at Equinor-sjef Eldar Saetre kommer på banen og avklarer hvordan Equinor skal bevare Stavanger som reelt hovedkonto­r for Equinor.
INGEMUNDSE­N Stortingsp­olitikere ber om at Equinor-sjef Eldar Saetre kommer på banen og avklarer hvordan Equinor skal bevare Stavanger som reelt hovedkonto­r for Equinor.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Sveinung Stensland ser gjerne at Equinor gjør om beslutning­en om å flytte krafthande­l til Danmark.
FREDRIK REFVEM Sveinung Stensland ser gjerne at Equinor gjør om beslutning­en om å flytte krafthande­l til Danmark.
 ?? SIV DOLMEN ?? Torstein Tvedt Solberg, Ap, liker ikke at Equinor bygger ned kompetanse i Stavanger.
SIV DOLMEN Torstein Tvedt Solberg, Ap, liker ikke at Equinor bygger ned kompetanse i Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway