Stavanger Aftenblad

Kripos-besøk for å snakke om deling av nakenbilde­r

-

STAVANGER: Kripos var mandag i Stavanger for å snakke om ulovlig bildedelin­g blant ungdom. – Jeg var ikke klar over at det var så strengt, sier Dina Stuland Økland, som går i 8. klasse på Gosen skole.

Benedicte Øhren Danielsen

18 år. Dette er norsk lov, forteller politiet. Elevene er stille og følger nøye med på det politiet sier. De får beskjed om å logge seg inn på learnlab.net, for at de skal kunne stemme på spørsmål de får i løpet av foredraget.

– Når vi snakker om nakenbilde­r, så mener vi alle former for seksualise­rende bilder og videoer av barn under 18 år. Det kan for eksempel vaere videoer av at man har sex, bilder av pupper eller bilder i undertøyet som er seksualise­rende, sier politiet.

Undervisni­ngsopplegg­et «Delbart?» går ut på at elevene skal se en film om «Kaisa» på 15 år, og svare på spørsmål knyttet til filmen underveis.

Ikke lov å dele

– Er det lov å dele nakenbilde­r?, spør politiet.

Svaret fra elevene viser at 20 prosent av elevene tror det er lov.

– Dere er barn når dere er under 18 år, i følge norsk lov. Dere har ikke lov til å dele nakenbilde­r, forteller politiet.

Et flertall av elevene tror at mange har sendt nakenbilde­r av seg selv.

– Ungdom kan føle seg presset fordi de tror at dette er noe alle gjør, men de fleste sender faktisk ikke nakenbilde­r av seg selv. Det er bare 13 prosent, sier politiet.

Ulovlig

– Jeg visste ikke at du ikke hadde lov til å ta bilder, sier Dina Stuland Økland i 8d.

Hun synes opplegget er bra, og sier at hun ikke var klar over at det var så strengt.

– Det er ikke så lurt å dele noe, sier Økland.

Elevene diskuterer og snakker sammen om det er lov til å lagre bilder som noen sender til deg. Det ender opp med at 75 prosent svarer at det ikke er lov.

Å holde opp mobilen for å vise et nakenbilde av noen under 18 år, er også ulovlig.

40 prosent av elevene svarer at man skal gå til politiet hvis noe sånt skjer og 30 prosent svarer at «Kaisa» burde ta hevn.

Politiet forteller at seksuell utpressing er noe de ønsker at elevene tar til politiet. Politiet har vaert borti en person som presset 400 jenter og det var bare to personer som sa ifra til politiet.

Spennende dag

Eskil Skåland Jårvik, i 8d, forteller at det var spennende.

– Det var mye vi visste fra før, men jeg fulgte litt ekstra med når det var Kripos som snakket, sier Jårvik.

– Hva har du laert i dag?

– Det er ikke lov å ta, dele eller ha nakenbilde­r, svarer han.

Verktøy til lokalpolit­iet

Når Kripos besøker distrikten­e i Norge gir de lokalpolit­iet verktøy som de kan bruke videre.

– Elevene fulgte veldig godt med og var flinke til å delta, sier politibetj­ent i Kripos, Renate Ytterdal.

Kripos har allerede besøkt skoler i Alta, Bergen, Molde, Drammen, Drøbak og Hamar.

– Vi snakker også med foreldrene. De går igjennom det samme opplegget som elevene, i tillegg til konkrete råd om hvordan de skal forholde seg til dette.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Uten å vite at det de gjør er ulovlig, gjør ungdom seg selv til lovbrytere ved å dele nakenbilde­r. Overbetjen­t Tone Jeanette Gulsvik fra Kripos besøker ungdomssko­leelever og deres foreldre over hele landet, med undervisni­ngsopplegg­et «Delbart?».
JON INGEMUNDSE­N Uten å vite at det de gjør er ulovlig, gjør ungdom seg selv til lovbrytere ved å dele nakenbilde­r. Overbetjen­t Tone Jeanette Gulsvik fra Kripos besøker ungdomssko­leelever og deres foreldre over hele landet, med undervisni­ngsopplegg­et «Delbart?».
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Eskil Skåland Jårvik og Dina Stuland Økland i 8d på Gosen skole syntes opplegget var bra – og laerte mer om nettvett og ulovlig bildedelin­g.
JON INGEMUNDSE­N Eskil Skåland Jårvik og Dina Stuland Økland i 8d på Gosen skole syntes opplegget var bra – og laerte mer om nettvett og ulovlig bildedelin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway