Stavanger Aftenblad

Kommunen sa opp folk, skulle heller leie hjelp, men tapte i retten

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: Oppsigelse­n av to driftopera­tører i Time kommune er kjent ugyldig av Jaeren tingrett. De to får også 50.000 kroner hver i erstatning. – Kommunen har begått flere og klare feil i nedbemanni­ngen, heter den i den ferske dommen.

Fire ansatte skulle sies opp, da kommunen som følge av «Omstilling 2017» ville legge ned Fagteam, avdelingen som drev med vedlikehol­d av kommunale utleieboli­ger.

Dagens utgifter var for høye, viste en intern rapport. I stedet skulle kommunen kjøpe tjenester etter behov, og hadde regnet ut at dette ville gi en årlig besparelse på 500.000 kroner,

To av de ansatte fikk underveis nye jobber, mens to valgte å ta saken til retten gjennom Fagforbund­et i Rogaland.

Ville ikke lytte

– Vi har hele tiden hevdet at utgangspun­ktet her var feil. Det prøvde vi også å formidle til politikern­e, men posisjonen i Time var ikke villig til å lytte. Vi følte det bare var Lars Enevoldsen (Gruppelede­r for Ap) som jobbet for vår sak, sier Jarle Hagen, som frontet saken som tillitsval­gt i Time.

19. september 2017 foreslo Lars Enevoldsen i kommunesty­ret at saken skulle trekkes, men forslaget fikk bare støtte fra Ap, Sp og SV. Til sammen 10 stemmer.

Prosessen ble da ført videre, og 1. mars 2018 ble de to sagt opp. De står fortsatt i stillingen­e, men er sykemeldte.

– Jeg mener kommunen har lite å tjene på å si opp folk for å leie tjenester. Men jeg tenkte mest på dem det gjelder. Tenk deg selv at du er ufaglaert og blir sagt opp som 57-åring, det er ikke så lett å få seg ny jobb, sier Jarle Hagen som roser støtten de lokalt fikk gjennom kompetanse­senteret til forbundet.

Hadde rett, men gjorde feil

I dommen slås det fast at kommunen hadde rett til å rasjonalis­ere og omstille driften av Fagteam. Men kommunen hadde ikke saklig grunnlag for å begrense utvelgelse­sprosessen - slik at den bare gjaldt de på Fagteam. Dette var del av en større avdeling under Eiendomsfo­rvaltning, der det var flere andre ansatte med samme tittel og lønnstrinn, da under Byggdrift. Der ble det også en ledig stilling for alder og en annen stilling ble lyst ut - etter at kommunen hadde startet sitt omstilling­sprosjekt, og retten kan ikke se at kommunen gjorde en god nok vurdering for å finne annet passende arbeid for de to.

Dommen bli nå en viktig seier for Fagforbund­et.

– Vi er godt fornøyd med at den så klart sier fra hva som bør vaere kriterier og utvelgelse­sgrunn i en nedbemanni­ng, sier nestleder Glenn Vidar Øines.

– Når det er sagt, vil jeg også understrek­e at samarbeide­t med Time kommune er godt. Det er bra for oss og bra for kommunen at vi kan gå til retten for å få avgjort uenighet i så viktige saker som dette, legger Øines til.

Dette sier ordføreren Time-ordfører Reinert Kverneland (H) har ikke fått dommen.

– Jeg har bare fått en kort orienterin­g om at vi hadde rett til å gjøre det vi gjorde, men vi skulle gått breiere ut.

– Opposisjon­en ville trekke saken. Angrer du på saken?

– Det er ikke kjekt med rettssaker for noen. Heller ikke for kommunen. Men vi kan ikke slutte å gjøre det vi mener er best. Vi tok fatt i en dyr ordning, forklarer Kverneland.

Rådmann Trygve Apeland sier at kommunen skal drøfte saken på et internt ledermøte. Men han er innstilt på at dommen nå tas til etterretni­ng og at den ikke ankes.

– Dette må vi laere av

Lars Enevoldsen (Ap) sier at han lenge håpet at denne saken ikke skulle gå til retten.

– Den burde blitt forlikt. De to burde fått tilbud om en annen jobb. Men det bekymrer meg at flertallet i kommunesty­ret likevel ville banke dette gjennom med så lite grunnlag. Dette må vi ta laerdom av, sier Lars Enevoldsen, som også er dommer i forliksråd­et i Time.

Nå må kommunen ut med til sammen 100.000 kroner i erstatning, samt 152.990 kroner i sakskostna­der. I tillegg kommer kommunens egne utgifter.

Til sammen har Time kommune 1600 ansatte.

 ?? JAN INGE HAGA ?? Det er ikke kjekt med rettssaker for noen, sier ordfører Reinert Kverneland etter at kommunens oppsigelse av to ansatte er kjent ugyldig. Dommen blir trolig ikke anket.
JAN INGE HAGA Det er ikke kjekt med rettssaker for noen, sier ordfører Reinert Kverneland etter at kommunens oppsigelse av to ansatte er kjent ugyldig. Dommen blir trolig ikke anket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway