Stavanger Aftenblad

Kommunen vil skreddersy tilbud rundt slike som Siw

- Tove.bjornaa@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Stavanger kommune regner med å ha rundt 20 beboere i samme situasjon som Siw, eller verre. Nå vil de gjøre et forsøk på å skreddersy et hjelpetilb­ud rundt noen av disse. – Jeg er enig med Sverre Nesvåg at vi må rigge hjelpen på en annen måte til de aller mest utsatte brukerne. Altså de som har alvorlig psykiske lidelser, rusproblem­atikk, utfordrend­e atferd og motsetter seg hjelp.

Det sier Eli Karin Fosse, kommunaldi­rektør i Stavanger.

– Dette er ikke en veldig stor gruppe, vi anslår rundt 20 personer i Stavanger, men vi jobber nå med en prosjektsk­isse som skal legges frem til politisk behandling i løpet av våren. Vi må se på hvordan disse teamene skal settes sammen, og knytte til oss et forsknings­miljø sånn at vi både før og underveis laerer av dette, sier hun.

I etterkant av Aftenblade­ts dokumentar om Siw: «Gi meg litt lykke før jeg dør», kritiserte Sverre Nesvåg, forsknings­leder og medlem av regjeringe­ns rusreformu­tvalg, måten Stavanger kommune er organisert for å hjelpe personer i Siws situasjon. Mandag sa han at kommunens tjenesteti­lbud innen rus og psykisk helse er så fragmenter­te at det er vanskelig både for de som skal hjelpe og de som trenger hjelp. Organiseri­ngen fører til pulveriser­ing av ansvar, mener han.

– Klart hvem som har ansvar Kommunaldi­rektør Eli Karin Fosse er enig i at arbeidet med de mest utsatte rusmisbruk­erne må organisere­s på en annen måte. Men hun er ikke enig i at ansvaret er pulveriser­t.

– Det er helse og sosialkont­orene som er inngangspo­rten til alle helse-og omsorgstje­nestene i Stavanger. Det gjelder for mennesker med rusproblem­er og psykiske lidelser, men det også for andre med ulike behov for helsetjene­ster. Helse- og sosialkont­orene har ansvar for å kartlegge, utrede, behandle søknader og for å iverksette og koordinere. Jeg mener ansvaret er klart plassert i organisasj­onen vår.

– Vi har enheter som har forvaltnin­g og koordineri­ngsansvare­t, og så har vi enheter som skal gi tjenester det er fattet vedtak på, innenfor de rammene de har.

Fosse trekker frem at Stavanger kommune har «en stor vifte med tjenester» rettet mot mennesker med rusproblem­er og psykiske lidelser.

– Dette kan se komplisert ut på et organisasj­onskart. Men så lenge inngangspo­rten til tjenestene er klar, er det også klart hvor ansvaret ligger, sier hun.

– Urimelig av Nesvåg

Hun ser at faren med et stort og bredt tjenesteti­lbud er at man ikke lykkes med god samhandlin­g. Men hun viser til at de i Rogaland revisjons rapport fra 2011 trekker frem at nettopp dette kan vaere en styrke.

– Så lenge helse og sosialkont­orene har oversikt over hele viften, kjenner de ulike tilbudene, vet hva slags målgruppe og hva slags innhold tjenesten har, kan det vaere lettere å finne tilbud som er tilpasset den enkeltes behov.

Hun syns det er urimelig når Sverre Nesvåg sier at organiseri­ngen i Stavanger fører til at ansatte bare tar ansvar for det de selv leverer.

– Min opplevelse er at ansatte overskride­r grensene for egen virksomhet for å få til nødvendig samhandlin­gen med andre virksomhet­er. Så lykkes vi ikke alltid. Det er mange grunner til det. Men viljen og engasjemen­tet hos de ansatte er der.

En vei å gå

Fosse mener det er gjort mye de senere årene for å få til samhandlin­g mellom helse- og sosialkont­orene og den øvrige helseog omsorgstje­nesten, men at de fremdeles har en vei å gå.

– Mange nye tjenester de siste årene gjør det nødvendig med mer samkjøring, sier hun og viser til alle de oppsøkende tjenestene.

Hun nevner miljøtjene­sten i Rehabilite­ringsseksj­onen, Housing First, OBS-teamet og miljøterap­eutisk enhet innen hjembasert­e tjenester.

– Vi må se på om noen av disse tjenestene skal organisere­s under én paraply, sier Fosse.

Dette vil de se på til våren.

Har samlet bofellessk­ap

En av de større endringene hun trekker frem er samlingen av alle bofellessk­ap med døgnbemann­ing i én virksomhet.

– Disse var tidligere spredt på seks virksomhet­er. Nå får vi et sterkere faglig fokus og tettere oppfølging. Men ikke minst har vi mulighet for å se de ulike bofellessk­apene i sammenheng, sier hun.

Hun mener det da vil bli enklere å plassere beboere med relativt like utfordring­er sammen.

Fosse nevner andre mindre endringer i organisasj­onen, som at de har samlet lavterskel­tilbudene for både unge og voksne med rusproblem­er i rehabilite­ringsseksj­onen. Også tjenesten som heter Miljøterap­eut rus er flyttet dit.

 ?? ANDERS MINGE ?? Eli Karin Fosse, kommunaldi­rektør i Stavanger Kommune
ANDERS MINGE Eli Karin Fosse, kommunaldi­rektør i Stavanger Kommune
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway