Stavanger Aftenblad

I Gjesdal er de ferdigsnak­ka. Her skal elevene få lekser

- Journalist camilla.bjorheim@ aftenblade­t.no Pål Christense­n fotograf paal.christense­n@ aftenblade­t.no

SKOLE: Lekser er nødvendig og viktig, mener de i Gjesdal kommune, og setter et endelig punktum for debatten om leksefri skole.

Camilla Bjørheim

– Det hender vi må ta leseleksa på sengekante­n. Det kommer litt an på hvor travelt vi har det, sier tobarnsmor Margrethe Hadland Drammeh.

– Det er kjekkest med skriveleks­e. Lesing tar så lang tid, sier Mirabelle.

Klokka naermer seg 17 hjemme hos familien på tre. 6-åringen Mirabelle danser og turner litt før hun finner fram skolesekke­n. Søsteren Mariana (8) slapper av med Chromebook-en.

Det er ikke alltid jentene er motiverte for å gjøre lekser, men i dag skal de nok få dem unnagjort før leggetid.

– Musa vil ha mat, leser Mirabelle.

Hun går i første klasse på Ålgård skole og har et drøyt halvt års erfaring med lekser. Søsteren Mariana (8) går i 3. klasse. Nå har politikere og administra­sjon i Gjesdal kommune bestemt at jentene må belage seg på flere år med lekselesin­g framover.

Ferdig med leksefri-debatten – Ja, nå er vi ferdige med debatten om leksefrie skoler, sier kommunalsj­ef for oppvekst Jone Haarr.

Spørsmålet om leksefrie skoler har vaert et tilbakeven­dende tema i Gjesdal som i resten av landet. Blant annet har kommunesty­ret for barn og unge hatt lekser på agendaen flere ganger.

Nå har de imidlertid satt et punktum for debatten ved å vedta noen felles retningsli­njer for lekser. Kort oppsummert handler det om at leksene skal gi mening.

Kan bli et stressmome­nt Tobarnsmor Margrethe H. Drammeh synes dette høres fornuftig ut.

– Selv ser jeg argumenter både for og imot lekser, men jeg antar retningsli­njene er gjennomten­kte, og støtter seg til forskning, sier hun.

Forskning viser nettopp at lekser gir god effekt hvis de brukes på riktig måte.

Som regel sitter Drammeh sammen med døtrene når leksene skal gjøres.

– Jeg opplever leksene som relevante. De er ikke for vanskelige og det gis ikke for mye. Likevel hender det at leksene blir et stressmome­nt fordi jentene ikke har lyst. Utfordring­en kan rett og slett vaere å få dem til å sette seg ned - og selvsagt å finne nok tid, sier hun.

For Mariana og Mirabelle går både på turn, svømming og kor.

– Aktivitete­ne skjer mandager og tirsdag. Da kommer vi gjerne ikke i gang med leksene før i 19-tider. Leksene er viktig. Men det er så mye som er viktig; sunne måltider, aktivitete­r, vennskap, sier Drammeh.

Ikke lekser for leksenes skyld I sakspapire­ne om lekser i Gjesdal heter det blant annet: y I Gjesdalsko­lene ønsker vi ikke en diskusjon om lekser eller ikke lekser. y I Gjesdal ønsker vi at det å gjøre lekser fortsatt skal vaere en del av elevenes laering. y Fjerner vi leksene helt, kan vi fort gjøre elevene våre en bjørnetjen­este med tanke på høyere skolegang og det arbeidsliv­et de vil møte i fremtiden.

Videre heter det at hovedprobl­emet med lekser, ifølge forskning, ofte er at de er altfor lite gjennomten­kte. Kommunalsj­efen trekker også fram at det er viktig med tilbakemel­ding fra laereren på leksene.

Til tross for disse tydelige signal, mener kommunalsj­ef Haarr at Gjesdal nå legger seg på en slags mellomløsn­ing.

– Elevene skal få lekser, men de skal ikke gis bare for leksenes skyld. Vi skal ha et bevisst forhold til lekser. De skal brukes systematis­k i en pedagogisk sammenheng, sier han.

Leksene skal ikke represente­re noe nytt eller overrasken­de, men gjenspeile det elevene holder på med på skolen. Alle foreldre skal i utgangspun­ktet ha mulighet til å vaere støttende når elevene gjør lekser - fordi lekse-innholdet er noenlunde kjent for eleven.

Foreldre skal ikke slite seg ut

– Leksene kan vaere mengdetren­ing, repetering eller forberedel­se på noe som skal skje neste dag. Grunnlegge­nde ferdighete­r som lesing, skriving eller regning krever øving, sier Haarr.

Han mener mange foreldre setter pris på kontakten de får med barnet gjennom leksene.

– Med en leksefri skole ville et viktig bindeledd falle bort. Men foreldrene skal ikke sitte hjelpeløse, og elevens suksess skal ikke henge sammen med utdannings­nivået til foreldrene. Lekser skal ikke bidra til å øke de sosiale forskjelle­ne, sier Haarr.

I retningsli­njene heter det også at lekser skal vaere tilpasset elevens alder og forutsetni­nger.

– Det er fornuftig. Og dette bør gå begge veier, slik at alle opplever mestring. Skolen må unngå å skape tapere, sier Margrethe Hadland Drammeh.

Positive rektorer og laerere Trond Niemi er rektor ved Gjesdal ungdomssko­le. Han vedgår at skoler og laerere ikke alltid har vaert like kloke når de har gitt lekser. Derfor er retningsli­njer velkommen.

– Vi har ikke vondt av å bli sett litt i kortene. Hensikten med lekser må vaere at de fører til bedre laering og henger sammen med det som gjøres på skolen.

Niemei tror også laererne trenger en påminnelse om å samarbeide når de gir lekser. En av retningsli­njene handler om at laerere skal koordinere mengden av lekser.

– Elevene påpeker ofte at leksene klumper seg sammen enkelte uker. Vi har mer å gå på når det kommer til planleggin­g, sier han.

Mads Soma Gilje i Utdannings­forbundet i Gjesdal har ikke oppfattet noen motstand mot retningsli­njene blant laererne.

– Jeg tror ikke dette vil medføre store endringer, sier han.

 ??  ?? Margrethe Hadland Drammeh hører datteren Mirabelle (6) i leseleksen. – Musa er søt. Musa bor i et hus, leser Mirabelle.
Margrethe Hadland Drammeh hører datteren Mirabelle (6) i leseleksen. – Musa er søt. Musa bor i et hus, leser Mirabelle.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway