Stavanger Aftenblad

Opp til den enkelte rektor å gi lekser

-

SKOLE: I Sandnes og Stavanger er det opp til den enkelte rektor å bestemme om det skal gis lekser eller ei.

– Per i dag er ingen skoler leksefrie, men lekser har vaert et tilbakeven­dende tema også her, opplyser Pål Larsson, kommunaldi­rektør for oppvekst og skole i Sandnes kommune.

I perioder har det også kommet innspill fra foreldre som ønsker seg leksefrie skoler.

– Skolene må legge opp undervisni­ngen slik at elevene når kompetanse­målene. De kan velge å organisere undervisni­ngen uten lekser, men så lenge skolen gir lekser, har elevene plikt til å gjøre hjemmearbe­idet, sier Larsson.

Kan ha positiv effekt

Han viser likevel til forskning som sier at lekser, gitt under visse betingelse­r, har en positiv effekt på laeringen. Larsson mener det er en god tommelfing­erregel at det skal ta om lag en halvtime å gjøre lekser for de yngste elevene, mens eldre elever kan bruke pluss minus 1 time på leksene.

– Jeg oppfordrer også alle til å lese mye, det er god laering, sier Larsson.

Fra politisk hold har det blitt foreslått både forsøk med heldagssko­ler og utvidet leksehjelp. Heldagssko­le ble for kostbart å teste ut, og foreløpig har ingen skoler ønsket å teste ut utvidet leksehjelp. Heller ikke Sandnes unge bystyre har gitt støtte til et forslag om leksefrie skoler. I dag forholder skolen seg til ni prinsipper om lekser som virker.

Lekseredus­ert skole

– Vi er opptatt av at leksene skal ha en funksjon og bidra til elevens laering og utvikling, men vi har ingen felles retningsli­njer. Ingen skoler profilerer seg som leksefrie, men lekser er heller ikke et krav fra skolekonto­ret, sier skolesjef Jørn Pedersen.

To ungdomssko­ler organisere­r undervisni­ngen utradisjon­elt – uten lekser i tradisjone­ll forstand: St. Svithun skole er en såkalt lekseredus­ert skole. Ved Smiodden ungdomssko­le gjør elevene oppgaver de ikke ble ferdige med på skolen hjemme, og de øver på prøver hjemme, men skolen definerer seg som leksefri.

– På ungdomstri­nnet kan du forvente en annen selvstendi­ghet av elevene, sier Pedersen.

Han har ikke opplevd noe massivt krav fra foreldre om leksefrie skoler, men det dukker stadig opp diskusjone­r om hvilke forventnin­ger skolen stiller til elevene.

– Det følger en del arbeid med å gå på skolen. Hele tiden må vi jobbe med å balansere dette. Vi skal ha et bevisst forhold til lekser, sier Pedersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway