Stavanger Aftenblad

- Barn må laere seg å gjøre lekser alene

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

– Lekser gitt på riktig måte virker, mener forsker Thomas Nordahl.

Thomas Nordahl, professor i pedagogikk ved Høgskolen i Innlandet, tror Gjesdal kommune har gjort mye riktig når de nå har laget retningsli­njer for lekser.

– Lekser gitt på rett måte, er fornuftig. Og vi vet hvilke typer lekser som virker, sier Nordahl.

– Leksene skal ikke utfordre elevene på noe laereren ikke har forklart, og videre skal ikke leksene ha en høyere vanskeligh­etsgrad enn at eleven kan klare dem uten hjelp fra foreldrene, sier forskeren.

Hvis barnet trenger hjelp, vil noen foreldre nemlig ha større forutsetni­nger for å gi slik hjelp.

– Det er på dette punktet det syndes mest, sier Nordahl.

Altfor vanskelige lekser vil nemlig bidra til å øke sosiale forskjelle­r. Ifølge en undersøkel­se fra Hedmark fylke, var det foreldre med lavest utdannings­nivå som hjalp til mest med lekser.

– Det er fordi deres barn ofte får lekser som er for vanskelige, sier Nordahl.

– Hva er løsningen?

– Leksene må tilpasses barnets nivå. Det er ikke så mye som skal til her, men det går an å si at «den og den oppgaven behøver ikke du å gjøre». Hvis leksene ikke differensi­eres, er faren også at de blir for lette for noen.

– Så foreldrene trenger ikke sitte sammen med barnet å gjøre lekser?

– Nei. Jeg tror foreldre gjør barna en bjørnetjen­este om de alltid sitter med dem. Da blir det lettvint å spørre de voksne om hjelp. Barn må laere seg å gjøre lekser alene, en eller annen gang skal de jo ut av huset.

Nordahl mener også det er viktig at lekser skal gis i et rimelig omfang.

– Barn og unge skal ikke bruke for mye av fritiden på lekser. Samtidig er effekten av lekser avhengig av at foreldre organisere­r gode leksesitua­sjoner. Barnet skal kun gjøre lekser, ikke andre ting samtidig.

Forskeren mener at barn som gjør lekser vil ha god laeringsef­fekt.

– Etter ti år med lekser, gitt under disse betingelse­r, vil et barn faglig sett ligge et halvt til 3/4 år foran et barn som ikke har gjort lekser. I tillegg til faglig gevinst, vil lekser bidra til at barnet etablerer gode arbeidsvan­er som det vil dra fordeler av senere i utdannings­løpet.

 ??  ?? Leksene bør ikke vaere vanskelige­re enn at eleven kan løse dem uten hjelp fra foreldrene, mener forsker Thomas Nordahl.
Leksene bør ikke vaere vanskelige­re enn at eleven kan løse dem uten hjelp fra foreldrene, mener forsker Thomas Nordahl.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway