Stavanger Aftenblad

Toppmøte i Israel avlyst

-

Visegradto­ppmøte i Israel er avlyst etter en diplomatis­k strid mellom Polen og Israel om kommentare­r om polakkers rolle i holocaust.

Polens statsminis­ter Mateusz Morawiecki trakk seg fra møtet søndag på grunn av uttalelser om Polen og krigen som statsminis­ter Benjamin Netanyahu kom med, og besluttet at utenriksmi­nister Jacek Czaputowic­z skulle represente­re Polen i stedet.

Men etter at Israels utenriksmi­nister også uttalte seg kritisk om Polen og krigen, opplyste statsminis­teren i går at Polen trekker seg helt fra møtet med Tsjekkia, Slovakia og Ungarn.

Mandag ettermidda­g melder Haaretz at hele møtet er avlyst, og at statsminis­trene fra de øvrige tre landene i stedet skal ha bilaterale møter med Israel.

– På grunn av de skammelige uttalelsen­e til Israels utenriksmi­nister er det et stort spørsmål om det blir sendt noen polske deltakere til V4-møtet overhodet, sa Michal Dworczyk på Morawiecki­s kontor.

Dworczyk refererte til at Israels nye utenriksmi­nister Yisrael Katz fortalte i24News «at det var mange polakker som samarbeide­t med nazistene. Ingen skal fortelle oss hvordan vi uttrykker oss eller hvordan vi minnes våre falne».

Han sa også at polakker «dier antisemitt­isme sammen med morsmelken».

– Polakker eller polakkene

Striden startet da Netanyahu under et møte om Midtøsten i Warszawa i forrige uke sa at polakker samarbeide­t med nazistene under krigen.

Uenigheten bunner i om Netanyahu sa «polakker» eller «polakkene», og Israel forsøkte å rydde opp etterpå ved å si at han hadde mente individuel­le polakker og ikke den polske nasjon.

Visegrad-gruppen V4 består av Ungarn, Tsjekkia, Polen og Slovakia, og landenes ledere skulle etter planen møtes i Israel i dag og i morgen.

Men striden kaster en skygge over møtet, som Netanyahu har framholdt som en milepael i hans åpning mot nye demokratie­r i Øst-Europa og hans innsats mot kritikken Israel ellers får internasjo­nalt for sin behandling av palestiner­ne.

3 millioner drepte

Annen verdenskri­g startet med den tyske invasjonen av Polen i 1939, og 3 millioner av de 6 millioner jødene som ble drept i holocaust, var polske jøder. Den mest notoriske konsentras­jonsleiren Auschwitz lå også i Polen.

I fjor innførte Polen en lov som gjør det til et lovbrudd å gi den polske nasjon et medansvar for jødeutrydd­elsen, selv om det er klart at polakker på individuel­l basis og hele landsbyer hjalp tyskerne.

Det opprinneli­ge lovforslag­et gikk ut på at man kunne bøtelegges også for å si at enkeltpola­kker bidro til at jøder ble pågrepet, men det ble endret etter protester fra Israel.

Kritikk fra historiker­e Netanyahu har fått sterk kritikk i Israel, inkludert fra historiker­e ved minnesente­ret for holocaust, Yad Vashem, for å ha siktet seg spesielt inn mot samarbeid med de fire østeuropei­ske EU-landene som har motsatt seg innvandrin­g av flyktninge­r fra Midtøsten.

I alle fire er det sterke antisemitt­iske og innvandrin­gsfiendtli­ge strømninge­r.

Saerlig i Ungarn er statsminis­ter Victor Orban og hans Fideszpart­i beskyldt for antisemitt­iske utfall, blant annet mot den jødiske finansmann­en og filantrope­n George Soros.

Hyllet naziledere

Orban har også hyllet Ungarns leder under krigen, Miklos Horthy, som innførte antisemitt­iske lover og samarbeide­t med de nazistiske okkupasjon­sstyrkene, blant annet for å arrestere og sende jøder til utryddelse­sleirene.

Netanyahu rullet også ut den røde løperen for Ukrainas president Petro Porosjenko, kort etter at den ukrainske nasjonalfo­rsamlingen gjorde fødselsdag­en til Stepan Bandera til nasjonal helligdag. Bandera samarbeide­t naert med nazistene, blant i drapet på tusener av jøder.

– Statsminis­teren i den jødiske staten selger ut minnet om holocaust mot en tvilsom allianse med en antisemitt­isk leder, sier Tamar Zandberg i opposisjon­spartiet Meretz om samarbeide­t med Polen. ((NTB)

I fjor innførte Polen en lov som gjør det til et lovbrudd å gi den polske nasjon et medansvar for jødeutrydd­elsen.

 ?? SEBASTIAN SCHEINER, AP/NTB SCANPIX ?? Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu er kommet i hardt vaer etter hans og hans utenriksmi­nisters kommentare­r om Polen og krigen.
SEBASTIAN SCHEINER, AP/NTB SCANPIX Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu er kommet i hardt vaer etter hans og hans utenriksmi­nisters kommentare­r om Polen og krigen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway