Stavanger Aftenblad

Sju Labour-topper forlater partiet og raser mot Corbyn

-

LONDON: Sju parlamenta­rikere trekker seg fra Labour på grunn av det britiske arbeiderpa­rtiets tilnaermin­g til saker som antisemitt­isme og brexit.

Mange Labour-politikere er misfornøyd med retningen dagens partileder Jeremy Corbyn har valgt for partiet. Sosialiste­n Corbyn står langt til venstre i Labour-sammenheng, men har sterk støtte på grasrota i partiet.

De sju toppolitik­erne som nå forlater partiet, anklager Corbyn for å føre en svak opposisjon­spolitikk mot den konservati­ve regjeringe­ns plan for å tre ut av EU, og for ikke å ha tatt et oppgjør med antisemitt­iske fordommer i partiet.

Trusler og mobbing

Luciana Berger, som er blant dem som nå melder seg ut, mener partiet har blitt «institusjo­nelt antisemitt­isk».

– Dette har vaert en veldig vanskelig og smertefull, men nødvendig beslutning, sier hun.

– Jeg har skammet meg stadig mer over å vaere en del av Labour-partiet. Nå forlater jeg en kultur av mobbing og trusler. Jeg ser fram til å samarbeide med kolleger som respektere­r hverandre, sier Berger fra Liverpool til avisen The Guardian.

– De siste tre årene har vist hvor uansvarlig det ville vaere å overlate ledelsen av landet til Labours leder, sier parlaments­medlem Chris Leslie.

Han understrek­er at det ikke har vaert noen lett beslutning å forlate partiet.

– Vi må si at det er nok nå. Det må finnes en bedre vei fremover, sier han.

På sidelinjen

Det er Chuka Umunna, Luciana Berger, Chris Leslie, Angela Smith, Mike Gapes, Gavin Shuker og Ann Coffey som nå forlater partiet, ifølge BBC.

De sju utgjør bare en liten andel av Labours totalt 256 parlamenta­rikere. Men dette er likevel den mest omfattende splittelse­n i partiet siden fire sentrale medlemmer meldte seg ut i 1981 for å stifte et sosialdemo­kratisk parti.

Labour hadde sin siste storhetsti­d under Tony Blair, som i 1997 brakte partiet til makten for første gang på 18 år etter det beste valget i Labours historie.

Labour vant også valgene i 2001 og 2005, men i 2010 ble det bråstopp. Da overtok De konservati­ve regjerings­makten, og partiet har beholdt den siden.

Skuffet leder

Jeremy Corbyn overtok som Labour-leder i 2015, men har hele veien vaert en svaert omstridt leder.

– Jeg er skuffet over at disse parlamenta­rikerne føler det ikke er mulig å fortsette å arbeide for Labours politikk, sier Corbyn.

Han viser til partiets fremgang ved det forrige valget.

– Labour vant oppslutnin­g på et program for de mange, ikke for de få, for å omfordele verdier og makt og sørge for offentlig eierskap over viktige ressurser, og for å investere i hver enkelt region og nasjon og håndtere klimaendri­ngene, sier partileder­en.

Han anklager regjeringe­n for å håndtere brexit på en inkompeten­t og klossete måte, mens Labour ifølge Corbyn har staket ut en «samlende og troverdig plan» for britenes uttreden av EU. (NTB)

De siste tre årene har vist hvor uansvarlig det ville vaere å overlate ledelsen av landet til Labours leder.

Chris Leslie, parlaments­medlem

 ?? AARON CHOWN/AP ?? Den britiske opposisjon­slederen Jeremy Corbyn holdt nylig tale på et Labour-møte i Warwick, England.
AARON CHOWN/AP Den britiske opposisjon­slederen Jeremy Corbyn holdt nylig tale på et Labour-møte i Warwick, England.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway