Stavanger Aftenblad

Willoch tar ikke ansvar

- Gunnar Berge Finansmini­ster 1986-89, Arbeiderpa­rtiet

POLITIKK: Vi venter fortsatt på en innrømmels­e fra Kåre Willoch. I Aftenblade­t 13. februar d.å. fortsetter Kåre Willoch sin «historiesk­riving» om den økonomiske politikken på 1980-tallet. Til tross for at han selv hadde flertall er det opposisjon­en – og spesielt Arbeiderpa­rtiet – som får skylda for at det gikk galt.

Størte prognosebo­m noen gang Opphevelse­n av kredittreg­uleringene høsten 1984 ga en eksplosiv vekst i kredittilb­udet. Store banker økte sine utlån med 40-50 prosent i året. For 1985 hadde Willoch-regjeringe­n i Nasjonalbu­dsjettet regnet med en vekst i privat forbruk på 2,5 pst, mens det i ettertid viste seg å bli 10 pst. Det er den største prognosebo­m noen gang i Nasjonalbu­dsjettets historie.

Økonomien kom ut av kontroll uten at regjeringe­n som Willoch ledet var i stand til å gjøre noe med det. Men det var da vitterlig resultat av egen politikk, ikke Arbeiderpa­rtiets. Statsminis­teren fikk ikke støtte til nødvendige tiltak fra sine regjerings­partnere og ble mer og mer frustrert. Dette er ettertrykk­elig dokumenter­t bl.a. i boka «Presthus» som kom i 1988. Forfattet av regjeringe­n Willochs naere medarbeide­re Stein Gauslaa og Morten Malmø.

Kastet kortene

Det hele kulminerte med at Willoch kastet kortene og overlot til Arbeiderpa­rtiet å rydde opp. De som ønsker å lese mer kan gå inn i Aftenblade­ts arkiv for dagene etter 9. mai 1986. I et intervju i forbindels­e med sin 60-års dag i juni 86 sier Arne Rettedal: «Det er etter min mening avleggs å stille kabinettsp­ørsmål, det passer ikke inn i dagens parlamenta­riske system. I virkelighe­ten forlot vi regjerings­bygningen uten å vaere jaget.»

Dette bekreftes av en annen av Willochs naere medarbeide­re – Hans Henrik Ramm – som i et intervju med NRKs Hans-Wilhelm Steinfeld 3. oktober 2008 sier følgende om grunnen til at kortene ble kastet. Ramm: «Jeg tror hovedgrunn­en var at man hadde forventnin­ger om langvarige lave oljepriser, og at det ville bli veldig vanskelig for en hvilken som helst regjering å styre i denne perioden.» Steinfeld: «Skal han slippe fra ansvaret?» Ramm: «Jeg vil si at det var et viktig, men blant de få unntakene fra at Kåre Willoch satte sak foran partitakti­kk». Steinfeld: «Dette var jo taktikk». Ramm: «Ja, jeg er redd for det, .... »

Ap ønsket ikke å ta over Arbeiderpa­rtiet hadde ikke lyst på å overta på dette tidspunkte­t. Hvilket bekreftes at jeg ved starten av stortingsm­øte 29. april 1986, som endte med Willochs berømte kabinettsp­ørsmål, foreslo at saken skulle tas av sakskartet og sendes tilbake til Finanskomi­teen. Willoch avviste dette. Han hadde bestemt seg for å kaste kortene. Det ble for vanskelig. Da vi som vår første beslutning etter å ha overtatt regjerings­kontorene besluttet å devaluere den norske krona med 12 prosent, forkynte Willoch at dette var da ganske unødvendig. Det var han alene om å mene. For å gjenvinne styringen over en økonomi, som var kommet fullstendi­g ut av kontroll, var dette ikke til å unngå. Willochs finansmini­ster Arne Skauge takket meg da også ved en anledning for at vi gjorde dette. I motsatt fall måtte han ha gjort dette. Det skjedde i juni 2017 da vi begge deltok på et mimresemin­ar i Finansdepa­rtementet.

Mange tunge tak

Den virkelig store tabben Willoch gjorde var å slippe kreditten løs uten først å ha endret skattesyst­emet, slik at det ville bli mindre gunstig å låne. Spesielt for de med høye inntekter. Etter regjerings­skiftet våren 1986 ble det mange tunge tak for en finansmini­ster. Men gradvis lykkes vi i å få økonomien på rett kjøl og legge grunnlaget for de gode tidene vi har opplevd i mange av årene etter dette. Vi venter fortsatt på en innrømmels­e fra Willoch.

Etter regjerings­skiftet våren 1986 ble det mange tunge tak for en finansmini­ster. Men gradvis lykkes vi i å få økonomien på rett kjøl.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway