Stavanger Aftenblad

Stavanger rådhus, hvor er det?

- Kommunalrå­d, leder av kommunalst­yret for miljø og utbygging (V)

STAVANGER: NRK-serien «Lykkeland» viste gjentatte ganger scener fra rådhuset i Stavanger. Sandnes har nylig innviet nytt, flott rådhus. Haugesund sitt rådhus har blitt kåret til å vaere Norges flotteste, og de aller fleste vet hvordan rådhuset i Oslo ser ut. Stavanger rådhus, hvor er det?

Per A. Thorbjørns­en

Det er en realitet at Stavangers rådhus ikke er like kjent som mange andre, og det er heller ingen hemmelighe­t at flere er i tvil om hvor det ligger. Nå skal rådhuset i byen bli rådhus for hele vår nye kommune. Det skal rustes opp for 260 millioner kroner. Og det har mye flott historie med seg.

Unikt for perioden

Rådhuset ble tegnet av byarkitekt Jan Jaeger og sto ferdig i 1963. Det klassifise­res som etterkrigs­modernisti­sk, og med oppdelte stykker glir det inn i trehusbeby­ggelsen på platået over Lars Hertervigs gate, nedenfor Øvre Kleivegate. Det represente­rer 60-tallets arkitektur på en forbilledl­ig måte og fremstår helt arkitekton­isk unikt for perioden. Bygget er med i Stavanger kommunes kulturminn­eplan, som betyr fremtidig vern av fasader og deler av interiøret. I dag huser det kommunens administra­tive ledelse, som rådmannen, samt den politiske ledelsen. Ordføreren har kontor på rådhuset, og bystyresal­en ligger midt i bygget.

Lang rådhushist­orie

De første rådhusene i Europa har vi spor av fra 1200-tallet, og arkitekton­isk finner man mange storslåtte eksempler fra Nord-Italia. I Stavanger ble Mariakirke­n (ruinene på Domkirkepl­assen) omgjort til byens første rådhus allerede i 1591 og helt fram til bygningen ble revet i 1883.

Fra 1883 ble det formelle navnet formannska­pet/formannska­pskontoret og senere omtalt som kommunehus­et. Senere var det rådhus i Kongsgaten 6, og frem til 1963 i Nygaten 17. Bystyresal­en slik vi kjenner den i dag, ble ikke tatt i bruk før 1987 – mange husker kanskje biblioteke­t lå der frem til det ble flyttet til Sølvberget.

Tiden er inne for en liten renessanse. Det er mange grunner til det. Bygget må rehabilite­res etter seksti års bruk. Bygget er vanskelig tilgjengel­ig og til dels uoversiktl­ig. Nye Stavanger etableres 1. januar 2020, og det vil vaere hensiktsme­ssig å flytte inn i et «nytt» rådhus. I dag har Finnøy kommunesty­remøtene sine i biblioteke­t på Judaberg og Rennesøy møter på kulturhuse­t i Vikevåg. Det nye rådhuset blir et knutepunkt for den nye kommunen.

Et nytt monument i byen

Rådhuset skal rehabilite­res. I pågående mulighetss­tudie som nå er fremlagt, legges det opp til tre enheter: publikumsf­unksjoner, politiske funksjoner, mellomnivå­et og administra­tive funksjoner. Dagens samlede bygningsma­sse er på åtte etasjer, og plasserer seg skånsomt gjennom med oppdelte og avstemte høyder, så det ikke tar for stor plass midt i den flotte trehusbeby­ggelsen.

Bygget åpner seg mot byen på en helt ny måte når byens servicetor­g overfor byens innbyggere får inngang mot Lars Hertervigs­gate, det blir nye arealer for publikum som vil følge møtene, vi får ny formannska­pssal, ny kommunalst­yresal, nytt vigselrom, takterrass­er og tidsmessig­e kontorer. Det mest spenstigst­e er en ny innskutt niende etasje med representa­sjonslokal­er og andre fasilitete­r.

Perle i bybildet

Det «nye» rådhuset er jeg sikker på blir et bygg vi skal vaere stolte av. Demokratie­ts hus vil bli en perle i bybildet. Og kanskje, når utenbysfol­k på Domkirkepl­assen spør innbyggern­e om hvor rådhuset ligger, blir de glade over spørsmålet. Forhåpentl­igvis svarer mange: Rådhuset er det flotte bygget til høyre for trappene der borte. Ta deg en tur inn og se byens rehabilite­rte stolthet. Heldige du som skal besøke folkets hus! – Det ville i alle fall vaert mitt svar.

Vi får ikke bare et «nytt» rådhus. Vi får et rådhuskvar­tal hvor også uterommene skal får en solid oppgraderi­ng. Dette blir bra, jeg gleder meg.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? «Rådhuset skal rehabilite­res. I pågående mulighetss­tudie som nå er fremlagt, legges det opp til tre enheter: publikumsf­unksjoner, politiske funksjoner, mellomnivå­et og administra­tive funksjoner», skriver Per A. Thorbjørns­en.
FREDRIK REFVEM «Rådhuset skal rehabilite­res. I pågående mulighetss­tudie som nå er fremlagt, legges det opp til tre enheter: publikumsf­unksjoner, politiske funksjoner, mellomnivå­et og administra­tive funksjoner», skriver Per A. Thorbjørns­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway