Stavanger Aftenblad

- Jeg tåler det aller meste, men ikke å bli kalt nazist

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

STAVANGER: I går forklarte Merete Hodne seg i ankesaken mot Løgnaslage­t. Hun hevder blant annet at hun har mistet levebrødet sitt på grunn av saken, og har sendt 50 jobbsøknad­er uten å få komme på intervju. – Jeg tåler det aller meste, men ikke å bli kalt nazist, sa Merete Hodne under Brynjar Melings utspørring i Gulating lagmannsre­tt.

Den forhenvaer­ende frisøren var kledd i svart, og hadde et enkelt kors rundt halsen da ankesaken mot Løgnaslage­t startet, Varhaug-kvinnen gikk først til sak mot revygruppa, og tapte, i Stavanger tingrett i 2017.

Hodnes advokat Per Danielsen holdt først sin innledning, som mer eller mindre var den samme som han holdt i tingretten. Her sa han igjen at han og hans klient oppfatter bruken av ordet «nazifrisør» som en faktabesky­ldning, og at Løgnaslage­t dermed beskylder Hodne for å vaere nazist. Han framførte så argumenter for at det ikke er noe grunnlag for å si at Hodne er nazist eller har nazistiske meninger, og at Løgnaslage­t gikk altfor langt i sin revy «Løgnasevan­geliet», som ble spilt i Stavanger og flere andre steder i landet høsten 2016.

Konspirasj­onsteorier

Hodne krever, som i forrige rettsrunde, opp til 200.000 kroner i erstatning for aereskrenk­else av hver av de saksøkte, Per Inge Torkelsen, Dag Schreiner, Pål Mangor Kvammen, Rune Andersen og Bjørn Aslaksen. De saksøktes advokat Brynjar Meling gjentok i sin innledning mye av det han framførte i tingretten, men siterte også en del fra Hodnes bok «Det koster å gå mot strømmen», som ble utgitt etter forrige runde i retten. Han understrek­te at det var et viktig poeng for de saksøkte å belyse hvem Hodne er og hvor hun står politisk. Til dette brukte han en lang rekke eksempler på innlegg Hodne har likt og delt på Facebook og hvem hun har deltatt i demonstras­joner sammen med.

– Hodne er en aktiv samfunnsde­battant som har plassert seg langt ute på den ene fløy. Hun har gjennom sine ytringer og handlinger hevet terskelen for hva hun selv må tåle, sa Meling blant annet.

I sin utspørring av Hodne spurte han henne blant annet om hva som er verst for omdømmet hennes, å ha en meningsfel­le som bagatellis­erer jødeutrydd­elsen eller å bli harselert med i et revynummer hvor godt voksne menn kler seg ut og synger og danser. Hodne svarte at sistnevnte var verst.

Meling hentet også fram ting Hodne har skrevet og delt på Facebook i etterkant av forrige rettsrunde, hvor hun blant annet skal ha karakteris­ert dommeren som «mafiadomme­r».

– Jeg begynte å lure på om det var korrupsjon inne i bildet i forrige rettsak, sa Hodne da hun ble konfronter­t med dette.

Hun sa videre at hun ofte syntes det var interessan­t å dele konspirasj­onsteorier på sin Facebooksi­de, for å høre andres meninger, ikke nødvendigv­is fordi hun delte forfattern­es oppfatning­er.

Da hun ble utspurt av sin advokat Per Danielsen fortalte hun at denne saken har hatt store konsekvens­er for henne personlig. Hun fortalte at hun har måttet legge ned frisørsalo­ngen fordi kundene ikke lenger turde å klippe seg hos henne, og at hun har søkt på 50 jobber uten å bli innkalt til et eneste intervju. Hodne er for tiden arbeidsled­ig.

– Bevisst valg å bruke «nazi» Per Inge Torkelsen benekter at Løgnaslage­t har kalt Hodne nazist, og at det var en helt bevisst avgjørelse.

– Hvis vi ville kalt henne nazist, ville vi brukt ordet «nazistfris­ør», sa Torkelsen da han inntok vitnebokse­n. Han brukte sin far som eksempel, ved at han i sin tid pleide å si at Torkelsens mor var helt «nazi på støv».

– Med det mente han ikke at hun var nazist, men at hun var ganske knallhard og nøye når det gjaldt å ikke ha støv på salongbord­et, sa Torkelsen.

Tre dager er satt av

Merete Hodne ønsket mandag ikke å la seg intervjue, men advokat Per Danielsen svarer på vegne av henne. Han sier blant annet at bevisførse­len hans er den samme som i tingretten, men at han håper retten vil komme til en annen konklusjon enn sist.

– Motparten vår har virvlet opp noe mer støv enn i forrige runde, men det har ingen betydning. Hvem man er venner med og hva man liker på Facebook beviser ikke hva man selv står for, sier Danielsen.

Det er satt av tre dager til rettssaken. Tirsdag skal blant annet Hodnes advokat vise en film om nazismen. Han har også innkalt et sivilt vitne til å snakke om jødeutrydd­elsen. På vitneliste­n står også redaktør Jørund Kopren i TV Vest, som har vist det omtalte revyinnsla­get.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Advokat Brynjar Meling, til venstre, stilte mandag i Gulating lagmannsre­tt sammen med sine klienter Dag Schreiner, Pål Mangor Kvammen, Rune Andersen og Per Inge Torkelsen.
JON INGEMUNDSE­N Advokat Brynjar Meling, til venstre, stilte mandag i Gulating lagmannsre­tt sammen med sine klienter Dag Schreiner, Pål Mangor Kvammen, Rune Andersen og Per Inge Torkelsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway