Stavanger Aftenblad

Resirkuler­t selvbiogra­fi uten dramatisk trøkk

- Steinar Sivertsen

ROMAN: Pikante minner av det utmattende slaget. Suzanne Brøgger:

Koral.

Oversatt av Trude Marstein. 448 sider. Kagge forlag.

Vi som har levd noen år, husker godt hvordan mediaombru­ste Suzanne Brøgger (f. 1944) helt siden debuten med «Fri oss fra kjaerlighe­ten» i 1973 prøvde å markere seg som modig feminist, dristig litteraer blotter, vakker verdensdam­e. Gjennom provoseren­de livsførsel, debattbøke­r og bekjennels­eslitterat­ur – dvs. «virkelighe­tslitterat­ur» av det private slaget - kringkaste­t hun uten blygsel lidenskape­lige sukk og stønn fra såpass mange sjølregiss­erte, kjønnsakro­batiske oppvisning­er at hun raskt ble opphøyd til pirrende myte og erotisk orakel, altså yndlingspo­rnograf, for nettopp det gode borgerskap hun i utgangspun­ktet ønsket å markere avstand til.

Banet vei for det sjølopplev­de Det er derfor ikke vanskelig å se at feministik­onet Suzanne Brøgger gjennom sine nøkkelroma­ner har banet vegen for mange av de forfattern­e som i dag distansere­r seg fra fiksjonen og satser på det strengt sjølopplev­de i stedet.

«Koral», hennes siste roman, er ifølge opplysning­er innledning­svis noe så spesielt som en forkortet og nykomponer­t utgave av føljetongb­indene «Crème Fraiche» (1978), «JA» (1984) og «Transparen­ce» (1993).

Det sentrale motivet i den nyskrevtek­sten er hennes tre år lange forhold til en danskfødt fødselsleg­e bosatt i Sverige. Navnet hans dukker denne gang først opp på side 402, men denne seksuelt ladde pasjonshis­torien – lagt til tida rundt Suzanne Brøggers litteraere debut - er tidligere skildret utførlig i «JA», en utflytende, egosentrer­t mursteinsr­oman jeg karakteris­erte som hul og jabbet i lange passasjer da jeg anmeldte den i 1984.

Forelsket i en dust

Samtidig var det ikke vanskelig å se at hun i «JA» brøt med den «fri sex»-ideologien hun tidligere hadde forfektet, og sånn sett varslet noe som snart skulle skje – den mondene Suzanne Brøgger giftet seg, flyttet på landet, fikk barn og ble plutselig en varm tilhenger av kjernefami­lien.

Vi ser nok visse glimt av den frivole, ekshibisjo­nistiske Suzanne Brøgger også i «Koral», men her opptrer hun ikke først og fremst som Nordens svar på Henry Miller, Anais Nin eller Erica Jong, dvs. som emansipert kvinne i Wilhelm Reichs ånd. Nei, her sitter hun i skårfestet, håpløst opphengt i Hin Enkelte og med den tradisjone­lle, victorians­ke devisen «Alltid din» klar på leppene.

For brått og i strid med alle feministis­ke forsetter kaster hun seg ikke bare ut i heftig sex med en konvensjon­ell, mannssjåvi­nistisk lege som har problemer med å akseptere forfatterr­ollen hennes. Hun forelsker seg i denne dusten av en viril forfører på den riktig gammeldags­e, romantiske måten. I stedet for å opptre som fri og freidig femme fatale, blir hun monogam i hodet og lengter etter å etablere et livslangt parforhold.

Resirkuler­t sexdrama

Ved å resirkuler­e dette sex- og kjaerlighe­tsdramaet knyttet til en sjalu lege skaper forfattere­n en lite stringent romantekst, full av hektiske oppbrudds- og forsonings­scener, stadige tilbakebli­kk på Suzanne Brøggers eksotiske oppvekst- og ungdomsår, ispedd mange filosofisk­e refleksjon­er og halvlaerde allusjoner.

Så trass i enkelte friske fraspark, tilløp til humor og påvisninge­n av at jeg-personens jetset-liv og vagina består, også etter at legen er ute av soga – jeg kjedet meg gjennom de fleste av de mange leseøktene på veg mot denne anmeldelse­n. Litt for ofte er historien maset, sentimenta­l og uten dramatisk trøkk, mer fylt av gråt og hulk og luftige innfall enn av kloke, medrivende refleksjon­er.

I sum er dette først og fremst et godt oversatt, altfor ordrikt, kvernende epos om et saert sam- livsprosje­kt der formulerin­gene kan virke både flate og forserte, og hvor det private stoffet dominerer i sjenerende stor grad.

Ikke så rart, siden forfattere­n nekter å følge rådet til vennen Max fra «Crème Fraiche», den voksne mannen som tok møydommen hennes da hun var femten, og som nå ber henne om å skrive fiksjon, altså bruke fantasien.

Men som den engasjerte, selvbeviss­te fortellere­n understrek­er: «jeg hatet fantasien, jeg elsket bare virkelighe­ten og klamret meg til den.»

 ??  ?? «Koral» er den nyeste romanen til Suzanne Brøgger.
«Koral» er den nyeste romanen til Suzanne Brøgger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway