Stavanger Aftenblad

Vanens makt

- Tor Magne Nesvik

DAGENS ORD: En av verdens beste tennisspil­lere ble spurt når han begynte treninga? «3-4 måneder gammel», var svaret. Foreldrene hengte en tennisball i en snor over ham i vogna. Så lå han der, fulgte ballen med blikket, laerte dens bevegelser, og begynte etter hvert å slå etter den. Å lese ballens kraft og bane ble en innarbeide­t vane helt fra livets begynnelse.

Av lignende grunner tror jeg mange erfarer babyeller barnesange­n og aftenbønne­n som fundamente­t i kristenliv­et, og refererer til «barnetroen» når de blir spurt om hvordan de har det med Gud eller kirka. Barnetro omhandler langt mer enn kunnskap om Jesus, men innarbeide­de trosvaner som en fortsatt holder levende daglig, eller ved spesielle situasjone­r i livet.

I en tid der barna våre skal oppdras til å vaere kritisk tenkende, selvstendi­ge individer, blir jeg noen ganger redd vår religiøse blygsel. Å unngå aftenbønne­n, Bibelforte­llingen eller et kirkebesøk med barn eller barnebarn fordi barna «heller skal få velge selv når de blir større», har lite annet for seg enn å frata dem muligheten til å utvikle en sunn barnetro. Uten at vi dermed skal henge Jesusbilde­r fra flanellogr­afene i en snor over barnevogna.

Mark. 9, 37; «Den som tar imot et slikt lite barn i mitt navn, tar imot meg. Og den som tar imot meg, tar ikke imot meg, men ham som har sendt meg.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway