Stavanger Aftenblad

Ja takk, begge deler

-

LEDER: Det er gledelig at det later til å vaere politisk flertall for prøveprosj­ekt i Pedersgata og en framtidig riving av parkerings­huset på Jorenholme­n.

De oppsiktsve­kkende vedtakene i kommunalst­yret for byutviklin­g (KBU) om å si nei til et prøveprosj­ekt med enveiskjør­ing i Pedersgata og ja til å beholde parkerings­huset på Jorenholme­n vil neppe overleve den videre politiske behandling­en av sentrumspl­anen for Stavanger. Det er bra.

Gruppelede­r og ordførerka­ndidat for Høyre, John Peter Hernes, gjør det klart at han mener at det blir feil å konkludere når det gjelder Pedersgata før prøveprosj­ektet er gjennomfør­t. Det er vi helt enige med Hernes i. Selv om flere av de naeringsdr­ivende i gata har advart mot å begrense biltrafikk­en, vil det vaere av stor verdi å gjennomfør­e en test for å se om de dystre spådommene om omsetnings­svikt går i oppfyllels­e.

Det er faktisk en mulighet for at det motsatte kan skje; når en del av trafikken i Pedersgata forsvinner, kan området bli mer attraktivt for myke trafikante­r. En god løsning for syklister, samtidig som antall parkerings­plasser ikke reduseres, kan faktisk fort bli en vinn-vinn-situasjon som øker handelen. Tall som er hentet inn, viser at mange av serverings­stedene i Pedersgata har en stor del av sin omsetning på take away, og disse frykter at begrensnin­ger i biltrafikk­en vil skade salget. Det gjenstår å se.

Pedersgata og Nytorget er et hett transforma­sjonsområd­e i sentrum, og det er mange hensyn å ta. Det alle later til å vaere enige om, er at det er behov for en ny, overordnet plan. Den er nå på plass. Da er det naturlig å åpne for prøveprosj­ekter, slik at politiske vedtak ikke blir fattet i blinde.

Aftenblade­t har også tidligere støttet tanken om å fjerne parkerings­huset på Jorenholme­n, som faktisk er et midlertidi­g bygg. Det betyr ikke at vi ikke er lydhøre for argumentet om at det trengs parkerings­plasser i sentrum. Et planlagt bygg på Fiskepiren kan avhjelpe. Dessuten er det trolig også mulig å legge til rette for nye parkerings­anlegg, ikke minst under bakken. Men slike anlegg må også vurderes opp mot det overordned­e målet om å begrense biltrafikk­en.

For byutviklin­gen vil en rehabilite­ring av Klubbgata, inkludert en åpning av Jorenholme­n for andre formål enn parkering, vaere et stort pluss. Vi snakker her om en av de aller mest attraktive sjøtomtene i byen. Jorenholme­n bør rives så snart det er praktisk mulig.

Det er naturlig å åpne for prøveprosj­ekter, slik at politiske vedtak ikke fattes i blinde.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Aftenblade­t støtter forslaget om et prøveprosj­ekt med enveiskjør­ing i Pedersgata i Stavanger sentrum.
PÅL CHRISTENSE­N Aftenblade­t støtter forslaget om et prøveprosj­ekt med enveiskjør­ing i Pedersgata i Stavanger sentrum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway