Stavanger Aftenblad

Flere sykehusans­atte blir skadet på jobb

- Andreas Veggeland andreas.veggeland@aftenblade­t.no

STAVANGER: Dobbelt så mange ansatte ved SUS fikk alvorlige skader i 2018 sammenlign­et med 2017. I fjor var det 24 skader som resulterte i fravaer fra arbeid og 11 skader som krevde medisinsk behandling eller behov for tilrettela­gt arbeid på Stavanger universite­tssjukehus (SUS). Til sammenlign­ing var det i 2017 15 fravaerssk­ader og 2 skader som krevde medisinsk behandling eller tilrettela­gt arbeid.

Ser man på de nasjonale HMSindikat­orene som måler antall fravaerssk­ader, antall tilfeller av alternativ­t arbeid etter skade og andre personskad­er utenom førstehjel­psskader per million arbeidstim­er, ser vi en dobling i samme periode, fra 1,5 til 3.

Meldingene i sykehusets avvikhåndt­eringssyst­em viser at vold og trusler saerlig er en utfordring innen psykisk helsevern. Tilbakemel­dinger fra medarbeide­re, ledere og verneombud tyder imidlertid på at dette også er et økende problem i andre deler av helseforet­aket, og at de som arbeider på sykehuset ikke alltid er trygge på hvordan de skal forebygge og håndtere vold- og trusselsit­uasjoner.

Ser man på de ulike avdelingen­e på sykehuset, er det de psykiatris­ke klinikkene som rapportere­r om flest tilfeller av vold og trusler, men også mottakskli­nikken og ambulanset­jenesten (prehospita­l klinikk) har en relativt høy frekvens.

Ansatte frykter trusler

Under gårsdagens styremøte i Helse Stavanger etterlyste ansatterep­resentant Mette Øfstegaard løsninger på hvordan en kan få bukt på problemet med trusler mot de ansatte. Hun påpekte blant annet at mange av de ansatte kvier seg for å gå med identifika­sjonskort med etternavn fordi truende pasienter da kan finne ut hvem de er og hvor de bor.

Ansatterep­resentant Egil Olsen la til at man må ta psykiske langtidsvi­rkninger som følge av trusler mot de ansatte, på stort alvor.

– Noen opplever at hele familien får redusert livskvalit­et som følge av trusler. Vi har sett at det har vaert mye fokus på pasientene­s rettighete­r og tvangsbruk, mens det kanskje har vaert en manglende oppmerksom­het på de ansatte, sier Olsen.

Sammensatt­e årsaker HMS-sjef Kjersti Heie la i går frem en utredning for styret i Helse Stavanger for å forsøke å forklare årsakene til de mange ansattskad­ene og hva sykehuset gjør for å gjøre foretaket til et tryggere arbeidsste­d.

Årsakene bak vold og trusler om vold mot medarbeide­rne er ifølge HMS-sjefen sannsynlig­vis sammensatt­e.

– Det kan spekuleres i hvorvidt faktorer som økt rusmiddelb­ruk i samfunnet, endring i type pasienter som behandles i spesialist­helsetjene­sten, samt om pasientene som behandles, er sykere når de legges inn, har en betydning, sier Heie. Hun peker også på nytt lovverk fra 2017 som hadde til hensikt å redusere bruken av tvang.

– Vi ser at det er vanskelig å sikre god pasientbeh­andling med lite tvangsbruk samtidig som en sikrer at de ansatte har en trygg arbeidshve­rdag. Det er ikke alltid lett å få til denne balansen, sier Heie.

Vil bruke narkohund HMS-sjefen forteller også om en oppfatning av at det forekommer mer rus på sengeposte­ne enn før. Det har blitt vurdert å bruke politi med narkotikah­under for å forhindre ulovlig rusbruk, men streng tolkning av regelverke­t begrenser sykehusets mulighet til å gjøre dette.

I sin utredning om ansattskad­er legger Heie også vekt på at det i mange tilfeller har vaert vanskelig for de ansatte å vurdere voldsrisik­oen knyttet til den enkelte pasient da informasjo­n om dette gjerne har vaert spredt på forskjelli­ge notater i journalene. Det har derfor vaert et sterkt ønske i psykiatrie­n å få en egen mappe hvor dette samles, slik at en raskt kan få en oversikt over voldshisto­rikk og voldsrisik­ovurdering­er. Det er allerede avklart regionalt at en slik oversikt skal opprettes i den elektronis­ke pasientjou­rnalen.

Mange dømte pasienter Sykehusdir­ektør Inger Cathrine Bryne poengterer også at Helse Stavanger er det helseforet­aket i landet som ut fra folketalle­t har flest personer som er dømt til tvunget psykisk helsevern. Dette er personer som har begått drap eller annen alvorlig vold. Kapasitete­n ved lokal sikkerhets­post er ikke god nok med dagens ti plasser.

Bryne vedgår at skjermings­plassene som skal benyttes til å skjerme urolige og utagerende pasienter fra medpasient­ene er for trange. Dette ble også påpekt av Sivilombud­smannen i en rapport fra 2017.

– Vi ser nå på muligheten­e for å få til et egnet uteområde hvor pasientene kan gå inn og ut på en trygg og god måte. Vi må finne ut hva det vil koste og om vi har et areal hvor det er mulig å få til dette, sier Bryne.

Noen opplever at hele familien får redusert livskvalit­et som følge av trusler.

Egil Olsen, ansatterep­resentant

 ?? JAN INGE HAGA ?? Ansatterep­resentant Mette Øfstegaard i styret i Helse Stavanger er opptatt av at sykehuset tar grep for å hindre trusler og vold mot de ansatte.
JAN INGE HAGA Ansatterep­resentant Mette Øfstegaard i styret i Helse Stavanger er opptatt av at sykehuset tar grep for å hindre trusler og vold mot de ansatte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway