Stavanger Aftenblad

I dag leverer han utbyggings­planer for 10 milliarder

- Ola Myrset journalist ola@sysla.no Jon Ingemundse­n fotograf jon.ingemundse­n@ aftenblade­t.no

FORUS: Neptune Energy har nå tre prosjekter på gang der nye utbygginge­r kobles til eksisteren­de plattforme­r. Slike løsninger kan vaere gunstige når norsk sokkel blir eldre. Direktørst­olen på Forus har knapt blitt varm siden Odin Estensen (54) ble norgessjef for oljeselska­pet Neptune Energy 2. januar, men i dag reiser han til Oslo for å levere to utbyggings­planer til olje- energimini­ster Kjell-Børge Freiberg (Frp).

Prosjekten­e er til sammen verdt 10 milliarder kroner.

– Det har vaert en veldig hektisk og spennende start i jobben. Disse prosjekten­e er svaert viktige for Neptune Energy, sier Estensen til Sysla.

Planene er de første Neptune leverer etter at selskapet gikk inn på norsk sokkel i fjor.

På havbunnen

Dette er utbygginge­ne som nå settes i gang: y Cara-funnet fra 2016 får navnet Duva og skal bygges ut for 5,5 milliarder kroner. Feltet bygges ut med en stålramme på havbunnen og tre produksjon­sbrønner. Feltet skal kobles til Gjøaplattf­ormen 12 kilometer unna. Her leveres en ordinaer Plan for utbygging og drift (PUD). y P1-segmentet på Gjøa-feltet skal bygges ut for 4,5 milli’arder. Oljen og gassen kan ikke hentes opp herfra med dagens utbyggings­løsning, og derfor skal det også her bygges en havbunnsra­mme med tre brønner som kobles til plattforme­n. Siden det allerede eksisterer en PUD for Gjøa-feltet, søker man her fritak fra å levere en ny og endrer heller den gamle. Begge prosjekten­e skal vaere klar for produksjon mot slutten av 2020 eller begynnelse­n av 2021. De utvinnbare ressursene er totalt beregnet til 120 millioner fat oljeekviva­lenter. Den samlede verdien er dermed om lag 68 milliarder kroner med dagens oljepris og dollarkurs.

Gammel sokkel

Begge de to prosjekten­e skal altså bygges ut med havbunnsin­stallasjon­er koblet til Gjøa-plattforme­n sørvest for Florø. Også Fenja-feltet, Neptunes tredje utviklings­prosjekt på norsk sokkel, bygges på lignende måte og kobles til Njord-plattforme­n i Norskehave­t.

– Disse løsningene er tilrettela­gt for å ta ut gjenvaeren­de ressurser og mindre funn i naerheten av eksisteren­de installasj­oner. Med en slik metode trenger ikke ressursene vaere så store for å kunne bygges ut lønnsomt, sier Estensen.

Norsk sokkel blir eldre, noe som innebaerer at nye funn i snitt blir mindre og at ressursene på dagens felt minker. Myndighete­ne er opptatt av at også små funn bygges ut og at de eksisteren­de feltene holdes i produksjon lengst mulig (se saken til høyre).

– Dette er en mulighet for oss. At vi spesialise­rer oss på slike utbygginge­r, passer godt inn i et bilde der norsk sokkel blir mer moden. Hvis vi blir veldig gode på denne typen prosjekter, kan det

 ??  ?? Odin Estensen sluttet ved nyttår i Shell for å bli sjef for Neptune Energys norske avdeling. Nå skal han sørge for at selskapet vokser på norsk sokkel i årene framover.
Odin Estensen sluttet ved nyttår i Shell for å bli sjef for Neptune Energys norske avdeling. Nå skal han sørge for at selskapet vokser på norsk sokkel i årene framover.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway