Stavanger Aftenblad

Oljedirekt­oratet venter 10–20 byggeplane­r de neste årene

-

FELTUTVIKL­ING:

Norsk sokkel får en rekke nye prosjekter i tiden framover, men mange av dem er relativt små.

Hun peker på at et stort pluss med de små funnene er at de kan knyttes opp mot eksisteren­de infrastruk­tur på sokkelen, slik Duva-prosjektet er et eksempel på.

– Slike prosjekter er med på å forlenge levetiden og øke utvinninge­n fra eksisteren­de felt, sier Sølvberg.

Vil ha flere store

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, sjef for bransjeorg­anisasjone­n Norsk olje og glass, peker på en annen fordel:

– Mindre forekomste­r kan vaere lønnsomme å bygge ut når de ligger i naerheten av eksisteren­de installasj­oner. Men det forutsette­r selvsagt at funnene gjøres mens infrastruk­turen er der. Nå begynner mange felt å bli modne, og derfor er det viktig at det letes mye, sier han.

Selv om Schjøtt-Pedersen ser oppsider med små funn, skulle han gjerne også sett noen nye giganter.

– Jeg skulle ønske vi hadde flere store. De neste årene er investerin­gene høye, men utover 2020-tallet daler kurven. Ringvirkni­ngene blir ikke like store av mindre utbygginge­r, og derfor er det viktig at vi gjør store funn, sier han.

Nye selskaper

Forlenget levetid og utnyttelse av ledig kapasitet i eksisteren­de infrastruk­tur er en av ODs kjernesake­r når norsk sokkel begynner å bli eldre.

– For oss er det viktig at selskapene leter aktivt rundt feltene og får satt påviste ressurser i produksjon fort nok til at eksisteren­de installasj­oner kan benyttes. Derfor må de holde tempoet oppe, legger hun til.

Sølvberg peker på nevnte Gjøa, Balder, Draugen, Norne og Alvheim som eksempler på felt som nå kan produsere lenger på grunn av ulike tiltak.

De siste årene har norsk sokkel vaert preget av at aktørbilde­t endrer seg. Flere internasjo­nale giganter har solgt seg ned, mens nye og mindre selskaper har kommet inn.

– Vi ser at mange av de mellomstor­e nå vokser og blir mer sentrale. Disse selskapene ser på norsk sokkel med nye øyne og ny giv. Det gjør blant annet at de finner lønnsomhet der tidligere operatører ikke har gjort det. Det er veldig positivt, sier Sølvberg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway