Stavanger Aftenblad

– Greit signal fra Trøndelag

- Jone.ostebo@aftenblade­t.no

SANDNES: Trond

Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap. Det synes leder i Rogaland Ap Stanley Wirak er greit.

Jone Østebø

NTB

En enstemmig valgkomité har bestemt at Trond Giske ikke blir innstilt som nestleder i Trøndelag Ap. I stedet blir han styremedle­m i arbeidsutv­alget.

Beslutning­en ble tatt under møtet til valgkomite­en i fylkespart­iet onsdag formiddag i Trondheim, melder flere medier, deriblant Dagbladet.

Ifølge avisens opplysning­er var det flertall i valgkomite­en også for å innstille Giske som nestleder ved siden av May Britt Lagesen, men det var ikke enstemmigh­et. Giske selv skal ha signaliser­t at han ville ha enstemmig innstillin­g istedenfor kampvoteri­ng om nestlederv­ervet på årsmøtet 2. og 3. mars.

Inn i landsstyre­t?

Blir Giske styremedle­m i arbeidsutv­alget, blir han i utgangspun­ktet også innstilt som vara til landsstyre­t. Dersom Aps landsmøte vedtar at de nye, sammenslåt­te fylkespart­iene skal ha fire plasser i landsstyre­t, vil Giske komme inn i landsstyre­t.

Leder i Rogaland Ap Stanley Wirak mener at fylkespart­iet i Trøndelag i utgangspun­ktet skal få vurdere selv hvem de vil ha i fremskutte posisjoner, men:

– Jeg synes det er et greit signal Trøndelag sender når det ikke blir innstilt på Trond Giske som nestleder, sier Wirak.

– Du mener det er for tidlig å gi Giske nye, viktige verv?

– Jeg ser at det er delte meninger om dette. Jeg synes Siv-Len Strandskog har et poeng. Trond Giske er et stort politisk talent, og han ville nok ha kommet tilbake en gang uansett, men jeg tror at partiet vil vaere tjent med at han fortsatt har en tilbaketru­kket rolle. Det kan vaere lurt å vente litt, sier Wirak.

– Skader partiet

Lederne for kvinnenett­verkene i Hordaland, Rogaland, Troms og Finnmark var også samstemte overfor VG i at det var for tidlig for et Giske-comeback da det fortsatt var aktuelt å innstille Giske til nestleder i Trøndelag.

– Jeg hadde ønsket at Trond Giske selv så at han skader partiet vårt med det han gjør nå, sa SivLen Strandskog, leder i Rogalands Aps kvinnenett­verk, til avisen.

Ingen av de to nestledern­e i Rogaland Ap vil ha en mening om det som foregår i Trøndelag.

– Jeg synes at det er viktig at Trøndelag får bestemme dette selv, uten innblandin­g fra andre fylkespart­ier, sier 1. nestleder Hege Haukeland Liadal.

– Jeg tar til etterretni­ng at Giske ikke blir nestleder i Trøndelag. Hvis fylkespart­iet mener han bør velges inn i styret, så er det deres valg. Vi har ikke diskutert denne saken i Rogaland Ap, sier 2. nestleder Dag Mossige.

Full splid

Det har vaert full splid i Aps største fylkeslag etter at Giskes kandidatur til nestlederv­ervet ved siden av dagens nestleder May Britt Lagesen ble kjent mandag.

Det har vaert omstridt å gi Giske et nestlederv­erv nå, kun et drøyt år etter at han gikk av som nestleder på nasjonalt nivå på grunn av varsler om seksuell trakasseri­ng

Giske-varsler og bydelsutva­lgsleder i Oslo Line Oma er blant dem som uttrykt sterkest motstand.

– Jeg syns dette sender et signal om at det er én mann i Arbeiderpa­rtiet som er viktigere enn alle varslene til sammen, og om at det er én mann i Arbeiderpa­rtiet som er viktigere enn partiet som helhet, sa hun til NRK tirsdag.

Intern prosess

Saken mot 52-åringen ble nylig avsluttet fra partiets side. Konklusjon­en om at han hadde brutt partiets interne retningsli­njer om seksuell trakasseri­ng ble stående, men samtidig ble det åpnet for at han igjen kunne delta for fullt i Ap.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har unnlatt å kommentere Giske-prosessen i Trøndelag. Isteden viser han til at de tar selvstendi­ge beslutning­er.

– Det er årsmøtet i Trøndelag Arbeiderpa­rti som bestemmer sammensetn­ingen av styret etter innstillin­g fra valgkomite­en. Jeg er trygg på at valgkomite­en og årsmøtet velger et styre av folk som har bred tillit og kan samle partiet til valgkamp og viktig politisk arbeid, skriver Støre i en epost til NTB.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Stanley Wirak, leder i Rogaland Ap, synes det er like greit at ikke Trond Giske ble nestleder.
PÅL CHRISTENSE­N Stanley Wirak, leder i Rogaland Ap, synes det er like greit at ikke Trond Giske ble nestleder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway