Stavanger Aftenblad

En annen pilot avbrøt flyging ved Røldal like før helikopter­et styrtet

- Arne Edvardsen

RØLDAL: Dårlig vaer gjorde at en pilot fra Fonnafly avbrøt flyging i Røldalsfje­llet like før Robinson 44-helikopter­et krasjet søndag ettermidda­g. – En av våre piloter var på vei fra hovedbasen på Sand til Odda søndag ettermidda­g. Han var i samme område like før helikopter­et styrtet. Dårlig vaer og dårlig sikt gjorde at han avbrøt flygingen og returnerte til hovedbasen, sier Stian Solberg, som er flygesjef i Fonnafly, til Bergens Tidende.

Whiteout en mulig teori Den erfarne piloten fra Fonnafly har vaert i avhør hos politiet der han blant annet har forklart seg om vaersituas­jonen i Røldalsfje­llet. Helikopter­et Fonnafly hadde i området, var av typen AS350 som er et større helikopter enn Robinson 44, men som også driver visuell flyging.

– Dårlig vaer med snøbyger kan føre til det vi kaller whiteout. Dette er et vaerforhol­d som gjør at fartøysjef­en får betydelig redusert sikt. Kontrasten­e forsvinner i det hvite landskapet og det blir vanskelig å finne referansep­unkter, sier Solberg.

Han er tydelig på at han ikke har noe grunnlag for å kommentere verken vaerforhol­d eller årsak til helikopter­styrten der et ektepar omkom i Røldal.

– Svaert krevende fenomen – Vi har gjennom mange tusen timer i luften erfart at det er svaert krevende for piloten å komme ut for fenomenet whiteout. Første bud er å senke farten på helikopter­et og deretter vurdere om fartøyet bør gå inn for landing.

Ifølge Solberg kan et Robinson 44-helikopter ha en cruisefart på rundt 150 kilometer i timen.

Daglig leder ved Røldal skisenter, Oddvar Bratteteig, bekrefter at helikoptre ofte velger ruten gjennom Seljestadj­uvet når det er lavt skydekke. Natt til tirsdag begynte det å snø i fjellet, og utover tirsdagen fortsatte det kraftige snøfallet.

Ingen vitner til styrten Lensmann Terje Kvalvik i Hardanger bekrefter at piloten fra Fonnafly har vaert avhørt om vaerforhol­dene.

– Er såkalt whiteout en av teoriene?

– Vi går bredt ut, men whiteout er et tema det er naturlig å ta med i en totalvurde­ring ettersom det var dårlig vaer i Røldalsfje­llet.

Hardanger-lensmannen sier at den taktiske delen av etterforsk­ningen ikke trenger å drøye så lenge, men at den tekniske delen blir mer krevende.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Ulykkeshel­ikopteret ble funnet i en fjellside like før Seljestadj­uvet der ruten hjem til Karmøy var planlagt.
KRISTIAN JACOBSEN Ulykkeshel­ikopteret ble funnet i en fjellside like før Seljestadj­uvet der ruten hjem til Karmøy var planlagt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway