Stavanger Aftenblad

Sykehusdir­ektøren lover inntil 8 mill. årlig til akuttmotta­ket

- Andreas Veggeland andreas.veggeland@aftenblade­t.no

SUS: Styret i Helse Stavanger omdisponer­er penger på årets budsjett for å løse utfordring­ene på akuttmotta­ket på SUS. Sykehusdir­ektør Inger Cathrine Bryne hadde i går en orienterin­g for styret i Helse Stavanger i etterkant av alle medieoppsl­agene om tilstanden­e på akuttmotta­ket på Stavanger Universite­tssjukehus. I orienterin­gen lovet hun å sette ned en arbeidsgru­ppe med bred representa­sjon fra klinikkled­else, tillitsval­gte og vernetjene­sten. Arbeidsgru­ppen skal få omdisponer­e inntil 8 millioner kroner årlig for å sikre en forsvarlig drift av akuttmotta­ket. Det vil si opp mot om lag 6,7 millioner kroner resten av 2019 og deretter opp mot 8 millioner kroner årlig.

Svaert mange hadde møtt opp på styremøtet til Helse Stavanger onsdag morgen. Cirka 40 sykepleier­e hadde samlet seg bak i lokalet for å høre hvordan styreleder­en ønsket å angripe problemene på akuttmotta­ket på SUS. De fikk høre at sykehusdir­ektøren ikke kunne hente inn friske penger for å bøte på problemene.

Men administre­rende direktør har en mulighet til å omdisponer­e midler innenfor budsjettra­mmene. Dette ønsker hun nå å gjøre – inntil 8 millioner kroner i året. Dersom disse pengene brukes til stillinger, vil sykehuset kunne dekke inn overtidsti­mer og ekstravakt­er som per i dag utgjør cirka 9 til 10 årsverk.

– Hvor skal disse pengene hentes fra?

– Dette er ikke avklart ennå, og er noe som arbeidsgru­ppa vil jobbe med over tid, sier Inger Cathrine Bryne til Aftenblade­t. Hun påpeker også at 8 millioner kroner kun utgjør under en promille av det totale budsjettet til Helse Stavanger og at det vil vaere mange mulige måter å hente inn pengene på.

Strid om overtid

Som Aftenblade­t har belyst i en rekke artikler, har både ansatte og pasienter slått alarm om situasjone­n for de som arbeider på akuttmotta­ket.

Konflikten startet i januar da en rekke ansatte valgte å si nei til ekstravakt­er på akuttmotta­ket. Ansatte Aftenblade­t har snakket med, mener at den nye turnusplan­en ikke sikrer forsvarlig drift av akuttmotta­ket og mener at ledelsen legger opp til for mange ekstravakt­er og for mye overtid.

SUS har på sin side anklaget de ansatte for å gjennomfør­e en ulovlig organisert overtidsne­kt.

Direktør Bryne sier til Aftenblade­t at det har vaert en god dialog mellom partene hele tiden, selv om det har vaert noe uenighet om denne aksjonsfor­men. Hun sier ellers at arbeidsgru­ppen nå må bruke noe tid på å gjøre gode ompriorite­ringer for å løse utfordring­ene.

– Hvor lang tid vil det ta før situasjone­n for de som arbeider på akuttmotta­ket, bedrer seg?

– Så raskt som en klarer å jobbe frem de ulike tiltakene. Det går sikkert noen uker. Og så skal det rekruttere­s, og det er jo noe som tar tid, sier Bryne.

Vil øke grunnbeman­ningen Foretaksti­llitsvalgt Aud Riise sier til Aftenblade­t at de ansatte har vaert preget av kraftig arbeidspre­ss.

– Nå får vi se om disse pengene er nok - det kan vi ikke vite men jeg er optimistis­k, sier Riise. Hun legger til at det viktigste for de ansatte er at grunnbeman­ningen økes.

Styremedle­m Lars Kåre Selland Kleppe bemerket under styrets gjennomgan­g av saken at det er alvorlig at det stilles spørsmål ved pasientene­s trygghet på akuttmotta­ket. Han ga honnør til de ansatte for å ta opp problemsti­llingene.

Leder av brukerutva­lget i Helse Stavanger, Hege Skjelbred-Knudsen, er glad for at ledelsen på SUS nå vil jobbe for å komme med en løsning på problemene. Hun påpekte også viktighete­n av å jobbe godt på tvers av ulike avdelinger på sykehuset.

 ?? JAN INGE HAGA ?? Administre­rende direktør Inger Cathrine Bryne ved Stavanger Universite­tssjukehus på vei fram for å orientere om situasjone­n på gårsdagens styremøte.
JAN INGE HAGA Administre­rende direktør Inger Cathrine Bryne ved Stavanger Universite­tssjukehus på vei fram for å orientere om situasjone­n på gårsdagens styremøte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway