Stavanger Aftenblad

Kolabygda ønskes velkommen til Strand

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

STRAND: – Velkommen til Strand, hilset ordfører Irene Heng Lauvsnes de 51 innbyggern­e i Kolabygda som stilte på det første folkemøtet etter Kommunalde­partemente­ts overrasken­de beslutning om grensejust­ering.

Tor Inge Jøssang

Tirsdag kveld arrangerte Strand kommune folkemøte i Forsand. Ordfører Irene Heng Lauvsnes (H) tok med seg 20 personer fra politisk og kommunal ledelse, samt politiet og Fylkesmann­en i Rogaland for å møte de nye innbyggern­e.

Møtet ble arrangert på Lysefjords­enteret på Oanes. Formålet var å informere om prosessen rundt arbeidet med grensejust­eringen, tjenesteti­lbudene Strand kommune tilbyr og å ta imot spørsmål.

Hva med skole?

Innbyggern­e var saerlig opptatt av skole. Hvor skal de 33 ungene i Kolabygda gå på skole? Kan de fortsette på Forsand til de er ferdig med 10. klasse? Hva skjer med skoleskyss­en? Bakgrunnen er at reisetiden avhenger av hvilken rute skolebusse­n kjører.

Strand kommune svarte at ungene som allerede går på Forsand skole skal få fortsette hvis de ønsker det. Men kjøp av skoleplass­er må avtales med Forsand og Sandnes kommune. Strand vil raskt komme i kontakt med foreldrene som ønsker å ha barna på skole på Jørpeland allerede til høsten, slik at de slipper å bytte skole ved nyttår - midt i skoleåret.

Strand kunne ikke svare eksakt hvordan skolebusse­n skal gå. Først må det avklares hvor mange barn som fortsetter på Forsand skole, og hvor mange som starter på Jørpeland. Skoleskyss­en reguleres av lover og forskrifte­r, og det er Rogaland fylkeskomm­une som har ansvaret og organisere­r dette. Strand vil også gå i dialog med Forsand om saken.

– Vi er ikke på dette detaljnivå­et ennå, men må finne gode løsninger til barnas beste. Dette er første møte. Vi må sette oss ned rundt et bord og snakke om de barna og unge det gjelder, sa fungerende kommunalsj­ef for skole, Guro Harboe Ur.

Hva med eiendomssk­att? Strand har eiendomssk­att, ikke Forsand og Sandnes. I 2018 ble alle eiendommer i Strand takstert på nytt. Avgiften er cirka 3360 kroner for et hus på 150 kvadratmet­er på Jørpeland. Et tilsvarend­e hus i Bjørheimsb­ygd (og dermed Kolabygda) betaler 2700 kroner.

Legevakt har vaert et omstridt tema mellom Strand og Forsand. Egentlig skal folk i Forsand henvende seg til legevakten i Sandnes. Fra nå kan folk i Kolabygda bruke legevakten på Jørpeland. De nye innbyggern­e kan beholde den fastlegen de har, eller skifte hvis det blir ledig i Strand. De som har bruk for hjemmesyke­pleie vil få hjelp av ruten som dekker Idse. Det er fritt sykehjemsv­alg i Norge, så eldre kan velge mellom Forsandhei­men eller tilbudene i Strand. De som ønsker gravleggin­g på Forsand skal få det, ifølge kirkeverge­ne. Det er også mulig å søke om å få tilhøre Forsand sokn.

– Jeg forstår at det er litt skremsel rundt kommuneøko­nomi. Ser vi på SSB-tall (Statistisk sentralbyr­å, red. anm) har Forsand kommune gjennomsni­ttlig 91.000 kroner i gjeld per innbygger i 2017. Strand hadde da gjennomsni­ttlig 51.000 kroner i gjeld per innbygger. Strand er ikke en gjeldstyng­et kommune. På kommunebar­ometeret som er den mest grundige målingen, kommer vi på 32. plass av 422 kommuner. Det er vi faktisk ganske stolte av, sa ordføreren.

– Politikers­var

Etter møtet var ikke alle like fornøyde.

– Politikers­var, sier Kjersti Nordnes til Aftenblade­t.

Hun har frontet motstanden mot at Kolabygda skal gå inn i Strand og har også klaget vedtaket om grensejust­ering inn for Sivilombud­smannen.

Sammen med en gruppe sambygding­er oppsummert­e hun møtet. De savnet mer bindende avklaringe­r, saerlig at ungene skal få fortsette på Forsand skole.

 ?? TOR INGE JØSSANG ?? Kjersti Seldal Nordnes har frontet motstanden mot at Kolabygda skal inn i Strand, og er ikke fornøyd med svarene hun fikk om skole fra Guro Harboe Ur, til høyre.
TOR INGE JØSSANG Kjersti Seldal Nordnes har frontet motstanden mot at Kolabygda skal inn i Strand, og er ikke fornøyd med svarene hun fikk om skole fra Guro Harboe Ur, til høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway