Stavanger Aftenblad

Oljeansatt­e krever å få økt kjøpekraft i årets lønnsoppgj­ør

- Tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

LØNN: Hevder at høye priser spiste opp det meste av fjorårets lønnsvekst.

Tor Gunnar Tollaksen

LO-forbundet Industri Energi var tirsdag på representa­ntskapsmøt­e i LO som behandlet grunnlaget for årets lønnsoppgj­ør.

Industri Energi er det forbundet som organisere­r flest oljeansatt­e i Norge. Totalt har forbundet 56.000 medlemmer innenfor olje-, gass- og landindust­ri.

– Etter flere år med reallønnsn­edgang har vi en klar forventnin­g om økt kjøpekraft for medlemmene i årets oppgjør, sier forbundsle­der Frode Alfheim til Industri Energis egne nettsider. Han viser til at høye strømprise­r spiste opp det meste av fjorårets lønnsvekst.

AFP til høsten

Han sier videre at LO har en klar forventnin­g om at medlemmene skal få økt kjøpekraft i årets oppgjør.

I fjorårets hovedoppgj­ør var avtalefest­et pensjon (AFP) en sentral del, og meningen var at en ny AFP-ordning skulle vaere på plass ved årsskiftet.

– Det var ikke mulig å få til, ikke fordi det er uenighet mellom partene, men fordi det har tatt mer tid enn ventet, sier Alfheim.

Nå er planen å ha klar en felles utredning til ny AFP i høst. Den skal til uravstemni­ng blant medlemmene.

– Vi gjør oss først ferdig med forhandlin­gene om kroner og øre i mellomoppg­jøret i vår. Så blir det forslag til og uravstemni­ng om ny AFP i høst. Da er vi fristilt og klar i god tid før hovedoppgj­øret i 2020, sier Alfheim.

Slitertill­egg

Industri Energi skriver at LO-leder Hans Christian Gabrielsen var klar i budskapet tirsdag om at arbeidere skal ha en større del av kaken i vårens lønnsoppgj­ør.

Gabrielsen viste til at kapitaleie­re og toppledere har tatt mer av verdiskapn­ingen enn tidligere, på bekostning av arbeidere og forbrukern­e. Forbundsle­der Frode Alfheim viser til at det i forbindels­e med årets oppgjør også jobbes med å få på plass et slitertill­egg som vil få tilbakevir­kende kraft fra 1. januar 2019.

 ?? INGEMUNDSE­N ?? Oljeansatt­e vil kreve reallønnsv­ekst i vårens lønnsoppgj­ør.
INGEMUNDSE­N Oljeansatt­e vil kreve reallønnsv­ekst i vårens lønnsoppgj­ør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway